Zimowy kompot: Wyjątkowe połączenie agrestu i jabłek

Kompot z agrestu i jabłek na zimę

Kompot z agrestu i jabłek na zimę Do przepisu

Przygotuj na zimę kompot z agrestu i jabłek, aby smak napoju przypominał Ci cudowne letnie dni i poprawiał humor nawet w najbardziej pochmurny dzień. Sprawdzony przepis w zestawie! Nie ma w tym żadnych trudności: wszystko jest niezwykle łatwe i dość szybkie. Dodatkowy czas będzie potrzebny tylko na późniejszą obróbkę cieplną kompotu z agrestu i jabłek: należy spędzić około jednego dnia pod ciepłym kocem. Ale widzisz, jest to niewielka ofiara, biorąc pod uwagę, że proces ten nie wymaga twojej uwagi.

Złożoność: łatwo Kalorie: 105,42 kcal/porcję Porcje: 12 Gotowanie: 30 minut Dodać. czas: 24 godziny Używany: 0,27 g/0,15 g/26,22KonserwowaniePustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 12 PORCJIAgrest 300 grJabłka 300 grCukier 250 grWoda 2,5 l Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Na kompot przygotuj 3-litrowy słoik lub trzylitrowe słoiki i pokrywki. Dokładnie umyj je sodą oczyszczoną. Sterylizuj słoik za pomocą pary lub w piekarniku nagrzanym do 120°C. Po prostu zagotuj pokrywkę.

Kompot z agrestu i jabłek na zimę
Kompot z agrestu i jabłek na zimę ()

Krok 2

Przygotuj agrest. Posortuj jagody, odetnij „ogony” po obu stronach. Agrest opłucz zimną wodą i osusz, rozkładając je na dwóch lub trzech warstwach ręczników papierowych.

Kompot z agrestu i jabłek na zimę
Kompot z agrestu i jabłek na zimę ()

Krok 3

Jabłka umyj pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Przekroić na połówki i usunąć gniazda nasienne i nasiona. Miąższ jabłkowy pokroić w średniej grubości plasterki.

Kompot z agrestu i jabłek na zimę
Kompot z agrestu i jabłek na zimę ()

Krok 4

Do przygotowanego słoika wlać agrest. Dodać pokrojone jabłka i zalać wodą. Przykryj słoiki pokrywkami i odstaw na 30 minut. Następnie spuść wodę na patelnię. Możesz użyć specjalnej pokrywy z otworami.

Kompot z agrestu i jabłek na zimę
Kompot z agrestu i jabłek na zimę ()

Krok 5

Dodaj cukier na patelnię. Postawić na dużym ogniu i doprowadzić do wrzenia. Cukier powinien całkowicie się rozpuścić. Syrop na kompot agrestowy gotuj przez około trzy minuty.

Kompot z agrestu i jabłek na zimę
Kompot z agrestu i jabłek na zimę ()

Krok 6

Połóż słoik agrestu na gorącej macie lub drewnianej desce. Stopniowo, aby nie rozbić słoika, wlewaj wrzący syrop. Zamknąć pokrywkę i uszczelnić. Odwróć słoik kompotu agrestowego na złożonym ręczniku. Całkowicie ostudzić.

Kompot z agrestu i jabłek na zimę
Kompot z agrestu i jabłek na zimę ()

UWAGA DO GOSPODARKI

Kompot z agrestu i jabłek jest dość słodki, więc jeśli zależy Ci na bardziej orzeźwiającym efekcie, przed podaniem rozcieńcz napój wodą pitną.

PRZY OKAZJI

Zamiast jabłek do kompotu agrestowego można dodać gruszki, morele lub brzoskwinie. Lub uzupełnij te jagody innymi: wiśniami, truskawkami, czerwonymi/białymi porzeczkami.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja