Kawior z cukinii na zimę z majonezem
Do przepisu
Kawior z dyni zimowej z majonezem i koncentratem pomidorowym to pyszny i bardzo prosty przepis z zaledwie kilku składników. Aby przygotować najsmaczniejszy kawior z dyni w domu, będziesz potrzebować cebuli i cukinii, koncentratu pomidorowego, majonezu i klasycznych przypraw – czarnego pieprzu i liścia laurowego. Sekret pysznego kawioru polega na usunięciu nadmiaru wody z cukinii poprzez zmielenie jej w maszynce do mięsa, dodanie soli, a następnie przeciśnięcie przez sito, a także długie gotowanie na wolnym ogniu w niskiej temperaturze, co nada kawiorowi delikatna, jednolita konsystencja.
Złożoność: przeciętny Kalorie: 110,25 kcal/porcja Porcje: 4 Gotowanie: 2 godziny 30 minut Używany: 0,74 g/7,74 g/9,21PustySKŁADNIKI NA 4 PORCJEcukinia – 2–3 szt. (około 1 kg) duża cebula – 2 szt. przecier pomidorowy – 100 g majonezu – 120 ml oleju roślinnego – 100 ml cukru – 100 liści glav – 2 szt. sól – 1 łyżka. l. (bez szkiełka) świeżo zmielony czarny pieprz – 1 łyżeczka. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Cukinię obierz, przekrój wzdłuż i usuń nasiona. Nie jest konieczne usuwanie nasion z młodej cukinii. Pokrój w dużą kostkę i przepuść przez maszynę do mięsa. Posypać odrobiną soli, wymieszać i odstawić na 15-20 minut. Ułożyć na sicie i delikatnie wycisnąć sok szpatułką.
Krok 2
Cebulę pokroić w małe kostki. Na głębokiej patelni rozgrzej 2 łyżki. l. olej roślinny i gotuj cebulę, aż będzie przezroczysta, 4–5 minut. Umieścić w dużym rondlu lub rondlu o grubym dnie.
Krok 3
Na patelnię dodać przygotowaną cukinię, koncentrat pomidorowy i majonez, wlać pozostały olej roślinny i dokładnie wymieszać. Gotuj na małym ogniu przez 35–40 minut. Zamieszaj kilka razy, aby zapobiec przypaleniu kawioru.
Krok 4
Na patelnię włóż liść laurowy, dodaj sól, cukier i pieprz i gotuj przez kolejną godzinę. Mieszaj kawior co 10-15 minut, aż uzyska gładką i jednolitą konsystencję. Usuń liść laurowy.
Krok 5
Przygotuj wysterylizowane słoiki i pokrywki. Włóż kawior do słoików i przykryj pokrywkami. Na dnie dużego rondla połóż miękki ręcznik i ułóż słoiki. Wlać wodę tak, aby jej poziom sięgał środka słoików. Doprowadzić do wrzenia i sterylizować kawior przez 15 minut.
Krok 6
Ostrożnie wyjmij słoiki, zamknij je szczelnie pokrywkami i pozostaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej, odwracając słoiki do góry nogami. Przechowuj kawior przez 1 rok w ciemnym i chłodnym miejscu.
UWAGA DO GOSPODARKI
Jeśli podczas gotowania kawior wydaje się zbyt gęsty, dodaj trochę wody. Pod koniec gotowania spróbuj kawioru, aby go dosolić, w razie potrzeby dodaj sól.
PRZYDATNE RADY
Słoiki do przechowywania kawioru można sterylizować w dowolny zwykły sposób, na przykład na parze lub w piekarniku.
PRZY OKAZJI
W 100 g: białka 1,39 g (1,74% wartości dziennej) • tłuszcze 14,73 g (16,37%) • węglowodany 12,77 g (7,60%) • kcal 184,03 (10,22%) • sód 674,16 mg (46,49%) • cukier ogółem 10,48 g ( 20,96%) • NNKT 2,20 g (11,00%) • Błonnik pokarmowy 1,16 g (3,87 %)