Zimowy kawior pomidorowy: Sekret doskonałego smaku twoich dań

Kawior pomidorowy na zimę

Kawior pomidorowy na zimę Do przepisu

Koniecznie przygotuj kawior pomidorowy na zimę! I choć taka przystawka jest mniej popularna niż na przykład kawior z bakłażana czy dyni, to naszym zdaniem da obojgu przewagę. Przepis na przygotowanie nie jest zbyt skomplikowany, wymaga jednak cierpliwości i czasu. I uwaga oczywiście, ponieważ masę roślinną należy okresowo mieszać, aby się nie przypaliła. Jeśli wszystko zrobisz poprawnie, otrzymasz kilka puszek wspaniałego, gęstego i smacznego kawioru pomidorowego, który możesz posmarować kromką chleba i podać jako dodatek do mięsa lub gotowanych ziemniaków.

Złożoność: przeciętny Kalorie: 217,77 kcal/porcję Porcje: 3 Gotowanie: 1 godzina Dodać. czas: 24 godziny Używany: 3,77 g/13,48 g/20,38KonserwowaniePustyPrzekąskaWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 3 PORCJEpomidory śliwkowe – 2 kg papryka – 1,5 kg cebula – 1 kg czosnek – 8 ząbków rafinowany olej roślinny – 200 ml cukru – 2 łyżki. l.sól, świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj słoiki i pokrywki na pomidory. Dokładnie umyj je sodą oczyszczoną i spłucz. Sterylizować w piekarniku nagrzanym do 120°C lub za pomocą pary. Pozostaw do całkowitego wyschnięcia.

Krok 2

Przygotuj wszystkie składniki. Umyj i osusz pomidory. Usuń podstawy łodyg. Paprykę słodką umyć, przekroić na połówki, usunąć nasiona i błony.

Krok 3

Obierz cebulę i czosnek. Drobno posiekaj i włóż do dużej miski. Pomidory i paprykę pokroić w drobną kostkę. Rozdzielić do osobnych misek.

Krok 4

W dużym rondlu o grubym dnie rozgrzej olej roślinny. Dodać do niego cebulę i czosnek i smażyć na średnim ogniu, ciągle mieszając, przez 10 minut. Dodaj pomidory. Dusić przez 10 minut na średnim ogniu.

Krok 5

Do pomidorów, cebuli i czosnku dodać przygotowaną słodką paprykę. Dodać cukier, sól i pieprz. Gotuj na małym ogniu przez około czterdzieści minut, od czasu do czasu mieszając.

Krok 6

Kawior pomidorowy włóż do przygotowanych słoików i zamknij pokrywkami. Odwróć się na ręczniku, owiń grubym kocem. Pozwól mu całkowicie ostygnąć w ten sposób.

UWAGA DO GOSPODARKI

Aby kawior pomidorowy miał bardziej pikantny smak, dodaj jeszcze kilka ząbków czosnku, przepuszczonych przez prasę lub startych na drobnej tarce, 10 minut przed całkowitym ugotowaniem.

PRZY OKAZJI

Do kawioru pomidorowego można dodać także marchewkę (wystarczy 500 g): dzięki temu konsystencja przekąski będzie bardziej wyrazista. Warzywa korzeniowe pokroić w drobną kostkę i w pierwszym etapie podsmażyć razem z cebulą.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja