Zimowy Goniec Pikantności: Ostra Papryka na Zimne Miesiące

Ostra papryka na zimę

Ostra papryka na zimę Do przepisu

Ostra papryka nie jest przygotowywana zbyt często na zimę, ale na próżno. Marynowanie zmiękcza przyprawę, a pieprz można dodać dla smaku do prawie wszystkich dań mięsnych, zup i gulaszy warzywnych.

Złożoność: przeciętny Kalorie: 198,59 kcal/porcję Porcje: 10 Gotowanie: 1 godzina Używany: 0,02 g/10,18 g/66,80PustySKŁADNIKI NA 10 PORCJI1 kg ostrej papryki zielonej i czerwonej 1 szklanka 9% octu 6 łyżek. l. olej roślinny 2 łyżki. l. sól 1 szklanka cukru 6 pąków goździków Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Paprykę umyć i osuszyć, nie usuwać łodyg.

Krok 2

Przygotuj solankę. Zagotuj 400 ml wody, dodaj sól, olej roślinny, cukier i przyprawy. Marynatą zalej paprykę, zagotuj i gotuj przez 10 minut. Umieść paprykę w wysterylizowanych słoikach.

Krok 3

Do solanki dodać ocet i doprowadzić do wrzenia.

Krok 4

Zalać wrzącą marynatą paprykę i przekręcić.

PRZYDATNE RADY

Na zimę można marynować zarówno czerwoną, jak i zieloną ostrą paprykę. Stopień pikantności obu rodzajów pieprzu jest w przybliżeniu taki sam, więc nie wpłynie to na efekt końcowy, ale szczególnie efektownie wyglądają słoiki łączące oba rodzaje pieprzu.

PRZY OKAZJI

Ostrości pieprzu nadaje specjalna substancja – kapsaicyna, która występuje zarówno w nasionach, jak i skórce papryki. Szczególnie ostre odmiany pieprzu należy nosić w rękawiczkach, aby chronić dłonie przed poparzeniem. W przypadku kontaktu z kapsaicyną należy przez dłuższy czas trzymać ręce pod bieżącą zimną wodą, a następnie smarować oparzenia oliwą z oliwek.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja