Kompot z rokitnika na zimę
Do przepisu
Kompot z rokitnika na zimę przygotowywany jest metodą „podwójnego zalewania” i nie wymaga dodatkowej pasteryzacji. Dzieje się tak wtedy, gdy jagody po raz pierwszy zalewamy przegotowaną wodą, pozostawiamy do zaparzenia, a następnie z tego samego naparu przygotowujemy syrop na kompot. Ilość cukru można dostosować do własnych upodobań, jednak nie należy całkowicie eliminować cukru, bo otrzymamy po prostu kwaśną wodę.
Złożoność: łatwo Kalorie: 49,57 kcal/porcja Porcje: 30 Gotowanie: 30 minut Dodać. czas: 24 godziny Używany: 0,24 g/1,08 g/9,45GotowaniePustyDrinkWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 30 PORCJI600 g rokitnika 3 l wody 250 g cukru Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Aby przygotować kompot z rokitnika na zimę, posortuj jagody, umyj je i osusz ręcznikiem.
Krok 2
Wlać wodę na patelnię i doprowadzić do wrzenia.
Krok 3
Rokitnika włóż do wysterylizowanego trzylitrowego słoika i zalej wrzątkiem od patelni aż do samej góry słoika. Przykryj pokrywką (wysterylizowaną) i pozostaw na 15 minut.
Krok 4
Ostrożnie wlej wodę do garnka. Do rondelka z wodą dodać cukier, wymieszać i zagotować syrop na kompot z rokitnika. Gotuj przez 2 minuty.
Krok 5
Wrzącym syropem zalej jagody w słoiku i szczelnie zamknij pokrywką. Odwróć słoik i zawiń go w ciepły ręcznik lub koc. Pozostaw na jeden dzień, aż całkowicie ostygnie. Przechowuj kompot w ciemnym i suchym miejscu.