Zimowy eliksir: Domowy kompot z agrestu

Kompot z agrestu na zimę

Kompot z agrestu na zimę Do przepisu

Kompot agrestowy na zimę ma bardzo przyjemny słodko-kwaśny smak, dlatego zazwyczaj każdemu smakuje. Do gotowania nadają się zarówno czerwone, jak i zielone jagody. Jeśli agrest jest zbyt kwaśny, należy lekko zwiększyć ilość cukru. Przepis na taki kompot nie różni się zbytnio od innych podobnych: jagody zalewa się wrzącą wodą przez pół godziny, na podstawie czego następnie gotuje się syrop. Następnie dodaje się go do trzylitrowego słoika z agrestem i kompot zwija. Czy należy go sterylizować? Raczej. Aby to zrobić, możesz umieścić słoik kompotu w garnku z wrzącą wodą na 15 minut lub umieścić go pod ciepłym kocem, aż całkowicie ostygnie. Drugi sposób wydaje nam się wygodniejszy i właśnie taki jest sugerowany w przepisie.

Złożoność: łatwo Kalorie: 1167,00 kcal/porcja Porcje: 1 Gotowanie: 30 minut Dodać. czas: 30 minut Używany: 2,80 g/0,80 g/297,25PustyDrinkWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘAgrest 400 grGranulowany cukier 250 grWoda 2,6 l Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj 3-litrowy słoik i pokrywkę na kompot. Dokładnie umyj je sodą oczyszczoną lub innym odtłuszczaczem. Sterylizuj słoik za pomocą pary lub w piekarniku nagrzanym do 120°C. Po prostu zagotuj pokrywkę.

Kompot z agrestu na zimę
Kompot z agrestu na zimę ()

Krok 2

Przygotuj agrest. Posortuj jagody, odetnij „ogony” po obu stronach. Agrest opłucz zimną wodą i osusz, rozkładając je na dwóch lub trzech warstwach ręczników papierowych.

Kompot z agrestu na zimę
Kompot z agrestu na zimę ()

Krok 3

Do przygotowanego słoika wlać agrest przez lejek z szeroką szyjką. Przykryć pokrywką i pozostawić na 30 minut. Następnie spuść wodę na patelnię. Możesz użyć specjalnej pokrywy z otworami.

Kompot z agrestu na zimę
Kompot z agrestu na zimę ()

Krok 4

Dodaj cukier na patelnię. Postawić na dużym ogniu i doprowadzić do wrzenia. Cukier powinien całkowicie się rozpuścić. Syrop na kompot agrestowy gotuj przez około trzy minuty.

Kompot z agrestu na zimę
Kompot z agrestu na zimę ()

Krok 5

Połóż słoik agrestu na gorącej macie lub drewnianej desce. Stopniowo, aby nie rozbić słoika, wlewaj wrzący syrop. Zamknąć pokrywkę i uszczelnić.

Kompot z agrestu na zimę
Kompot z agrestu na zimę ()

Krok 6

Załóż rękawice kuchenne i obróć słoik z kompotem agrestowym na złożony ręcznik i dobrze go owiń. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia, następnie przechowywać w suchym, ciemnym miejscu (niekoniecznie w lodówce).

Kompot z agrestu na zimę
Kompot z agrestu na zimę ()

UWAGA DO GOSPODARKI

Kompot agrestowy na zimę można zwinąć w litrowe słoiki: ten format jest dobry, jeśli Twoja rodzina jest mała. Otworzyli, nalali do szklanek i natychmiast wypili. Wygodny!

PRZY OKAZJI

Jeśli dodamy na zimę kompot agrestowy z kilkoma plasterkami cytryny i gałązkami mięty, napój będzie przypominał uwielbiany przez wielu orzeźwiający koktajl Mojito.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja