Zimowy Dżem z Czerwonej Porzeczki – Domowy Przepis na Wyjątkowy Smak

Dżem z czerwonej porzeczki na zimę

Konfitura z czerwonej porzeczki na zimę, Zahodnik Do przepisu

Jeśli nie chcesz brać tabletek podczas przeziębienia, koniecznie przygotuj dżem z czerwonej porzeczki na zimę. Przecież dżem z tej jagody ma te same właściwości, co popularny dżem malinowy – jest doskonałym środkiem na obniżenie gorączki w czasie choroby.

Złożoność: przeciętny Kalorie: 64,94 kcal/porcję Porcje: 106 Gotowanie: 1 godzina Używany: 0,07 g/0,02 g/15,92PustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 106 PORCJI1,2 kg czerwonych porzeczek 380 ml wody 1,6 kg cukru Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Aby przygotować dżem z czerwonej porzeczki na zimę, należy posortować jagody i usunąć gałązki. Porzeczki włóż do miski i opłucz w zimnej wodzie. Umieścić na durszlaku i pozwolić wodzie spłynąć.

Krok 2

Do szerokiego rondla lub miski na dżem wlać wodę, dodać cukier i postawić na średnim ogniu. Mieszając, doprowadzić do wrzenia i gotować syrop przez 10 minut.

Krok 3

Do syropu dodać czerwone porzeczki i ponownie zagotować. Usuń piankę i gotuj dżem na małym ogniu, aż zgęstnieje, przez 30 minut.

Krok 4

Usuń dżem z ognia i całkowicie ostudź. Wystudzony dżem z czerwonej porzeczki rozłóż do wyparzonych, suchych słoików. Zwiń z żelaznymi pokrywkami. Przechowywać w temperaturze pokojowej.

PRZYDATNE RADY

Przygotowując dżem z czerwonych porzeczek na zimę, należy pamiętać, aby syrop się nie zagotował, gdyż w przeciwnym razie jagody stracą swój kształt i zamiast konfitury z jagodami otrzymamy syrop z pestkami porzeczek. Gotuj dżem na małym ogniu, wrzenie powinno być ledwo zauważalne. Jeśli zauważysz, że syrop mocno się gotuje, zdejmij patelnię z ognia i poczekaj chwilę.

PRZY OKAZJI

Konfitura z czerwonej porzeczki na zimę może być stosowana jako preparat do moczenia ciast, warstw ciast czy przygotowywania sosów. Aby to zrobić, lepiej natychmiast przepuścić jeszcze ciepły dżem przez sito, aby usunąć nasiona i ponownie zagotować.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja