Galaretowaty dżem z czarnej porzeczki na zimę
Do przepisu
Uważa się, że wszystko, co smaczne, szkodzi. Jednak w przypadku galaretowatego dżemu z czarnej porzeczki na zimę zasada nie sprawdza się. Można go przygotować na dwa sposoby. Pierwszym z nich jest wykorzystanie naturalnych właściwości porzeczek. Ta jagoda jest rekordzistą pod względem ilości pektyny. Drugim jest po prostu dodanie składników żelujących. W takim przypadku możesz zmniejszyć ilość cukru i czas gotowania. Będziemy potrzebować dosłownie 5 minut. Każda z metod jest dobra na swój sposób i jeśli będziesz przestrzegać zasad, może być z łatwością wykonana nawet przez początkujących kucharzy. Jagody można przetrzeć przez sito. W takim przypadku konsystencja będzie bardziej jednolita. Jeśli chcesz, aby same jagody były wyczuwalne, możesz przepuścić je przez maszynę do mięsa. Dżem galaretkowy jest pyszny sam w sobie i nadaje się również jako nadzienie do ciast i bułek.
Złożoność: łatwo Kalorie: 232,05 kcal/porcję Porcje: 16 Gotowanie: 1 godzina Używany: 1,99 g/0,26 g/54,42DeserPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 16 PORCJIczarna porzeczka – 1 kg cukier – 800 g woda – 140 ml żelatyna – 25 g Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj wszystkie składniki na galaretowaty dżem z czarnej porzeczki na zimę. Posortuj jagody, odetnij suche ogony. Przepłucz kilkakrotnie bieżącą wodą, a następnie odsącz na durszlaku. Suchy.
Krok 2
Umieść jagody w rondlu, dodaj wodę i postaw na kuchence. Podgrzewać na małym ogniu, pod przykryciem, aż do wrzenia. Gotuj przez 2-3 minuty. Jagody muszą dawać sok.
Krok 3
Porzeczki porcjami układamy na drobnym sicie i przecieramy do czystej, emaliowanej miski. Nie potrzebujemy miazgi jagodowej. Można z niego ugotować kompot.
Krok 4
Inną opcją jest przepuszczenie jagód przez maszynę do mięsa. Wtedy nie zostanie już ciasto, a cenne skórki i pestki wylądują w dżemie. W takim przypadku struktura deseru może stać się mniej jednolita.
Krok 5
Do rondla włóż starty sok z czarnej porzeczki wraz z miąższem. Dodaj do niego cukier. Dokładnie wymieszaj, aż będzie gładkie. Następnie wróć do pieca.
Krok 6
Gotuj dżem, mieszając, na małym ogniu nie dłużej niż 5 minut. Nie zapomnij usunąć piany. Najlepiej robić to drewnianą łyżką z długą rączką, aby się nie poparzyć. Dodać żelatynę rozcieńczoną w wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu i całość podgrzewać, mieszając, ale nie dopuszczając do wrzenia.
Krok 7
Przygotuj słoiki. Aby to zrobić, umyj je sodą, a następnie wysterylizuj w dowolny dogodny sposób: parą, piekarnikiem lub kuchenką mikrofalową. Ważne jest, aby były suche, gdyż każda wilgoć sprzyja rozwojowi pleśni.
Krok 8
Gorący dżem włóż do przygotowanych słoików, a następnie zamknij pokrywkami. Dżem nie zgęstnieje od razu. Po wystygnięciu uzyska pożądaną konsystencję.
Krok 9
Odwróć słoiki do góry dnem i pozostaw do całkowitego wystygnięcia. Następnie przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu, z dala od bezpośredniego światła słonecznego.
UWAGA DO GOSPODARKI
Jak długo można przechowywać galaretkę z czarnej porzeczki? „Pięć minut” zaleca się spożyć w ciągu roku, przestrzegając warunków przechowywania.
PRZY OKAZJI
Do przygotowania galaretowatego dżemu z czarnej porzeczki można wykorzystać także inne środki żelujące: agar-agar i pektynę. Jeśli zdecydujesz się na wymianę żelatyny, pamiętaj, że na 1 g agaru-agaru potrzeba 100 ml płynu. Należy go również wcześniej namoczyć w wodzie. Będziesz potrzebować trochę więcej pektyny: 5-6 g na 100 ml wody. Miesza się go z cukrem w stosunku 1:2, a następnie wlewa do masy podgrzanej do temperatury 50°C, doprowadza do wrzenia i gotuje co najmniej 1 minutę. Kwas cytrynowy pomoże naprawić wynik.