Dżem śliwkowy z kakao na zimę
Do przepisu
Jeśli chcesz urozmaicić picie herbaty, przygotuj na zimę powidła śliwkowe z kakao! Gęsty i aromatyczny dzięki kakao, mielonemu cynamonowi i ziarenkom wanilii. Przepis jest dość prosty, ale wciąż jest kilka niuansów. Lepiej wybierać śliwki twarde, ale dojrzałe. Należy dobrze usunąć z nich kość. W skrajnych przypadkach miazgę trzeba będzie po prostu odciąć. Ziarna wanilii mogą być trudne do znalezienia w sklepie, dlatego możesz użyć cukru waniliowego. Dżem będziemy gotować w jednej porcji, ale dość długo, aby dobrze zgęstniał. Wtedy z łatwością będzie można go rozsmarować na tostach, naleśnikach czy naleśnikach!
Złożoność: łatwo Kalorie: 336,02 kcal/porcję Porcje: 16 Gotowanie: 1 godz. 10 min Używany: 2,56 g/1,51 g/78,85DeserWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 16 PORCJIśliwki niebieskie – 2 kg cukier drobny – 1 kg woda – 200 ml kakao – 100 cukier guanilla – 30 g cynamon mielony – 20 g Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Wszystkie składniki przygotować według wykazu na powidła śliwkowe z kakao na zimę. Przepuść wodę przez filtr lub używaj wody butelkowanej, ale nie mineralnej.
Krok 2
Śliwki dokładnie opłucz czystą wodą, usuń zepsute, a następnie połóż owoce na ręczniku i osusz drugim. Owoce muszą być całkowicie suche.
Krok 3
Czyste śliwki przekrój na pół i usuń pestki. A następnie pokroić w plasterki. Umieść w czystym, emaliowanym, szerokim pojemniku, z którego zamierzasz zrobić dżem.
Krok 4
Za pomocą noża usuń nasiona z laski wanilii. W małym rondlu wymieszaj kakao w proszku z cukrem, nasionami wanilii i mielonym cynamonem. Zamieszać.
Krok 5
Zagotuj wodę (200 ml) i wlej do suchej mieszanki. Zamieszać. Następnie można postawić mieszaninę na małym ogniu i doprowadzić do wrzenia, aby cukier się rozpuścił.
Krok 6
Do pojemnika ze śliwkami wsypać kakao z cukrem i przyprawami i wymieszać. Pojemnik z dżemem postaw na średnim ogniu i zagotuj. Zmniejsz ogień do niskiego.
Krok 7
Ugotuj czekoladowy dżem śliwkowy, mieszając drewnianą łyżką o długiej rączce. Pomoże to uniknąć poparzenia. Usuń piankę. Zajmie to około 40-50 minut.
Krok 8
Przygotuj słoiki i pokrywki. Będziesz potrzebował 1-litrowego słoika lub dwóch 0,5-litrowych słoików. Jeśli jest to wygodne, możesz użyć wielu małych słoików.
Krok 9
Najpierw dokładnie spłucz je czystą wodą i sodą oczyszczoną. Następnie wysterylizuj w kuchence mikrofalowej, wlewając do słoika odrobinę wody. Zajmie to około 3-7 minut (w zależności od mocy kuchenki mikrofalowej). Zagotuj pokrywki.
Krok 10
Gorący dżem przekładamy do słoików. Uszczelnij pokrywkami (śrubowymi lub żelaznymi). Odwróć do góry nogami i pozostaw do ostygnięcia na noc. Przechowywać w ciemnym miejscu.
UWAGA DO GOSPODARKI
Dżem śliwkowy z kakao na zimę można przygotować z dodatkiem koniaku. Dolewa się go na samym końcu, przed rozlaniem preparatu do słoiczków. Na taką ilość składników wystarczy 100 ml.
PRZY OKAZJI
Spróbuj dodać gorzką czekoladę do powideł śliwkowych z kakao zamiast proszku. Rozdrobnij, a następnie rozpuść w rondlu razem z cukrem i przyprawami. Wystarczy 1 płytka o wadze 100 g.