Zimowy dżem malinowy w stylu klasycznym – sekret domowej spiżarni!

Klasyczny dżem malinowy na zimę

Klasyczny dżem malinowy na zimę Do przepisu

Klasyczny dżem malinowy na zimę przygotowywany jest rok po roku dla wielu pokoleń mieszkańców naszego kraju. Od dawna wierzono, że ten deser chroni przed wszystkimi chorobami. Herbata z dżemem malinowym to główny środek ludowy na zimne pory roku. Pomaga złagodzić gorączkę i stany zapalne. Dodatkowo konfitura idealnie nadaje się do babcinych serników i naleśników na złocisty kolor. Jest pyszne nawet posmarowane chlebem. Głównymi składnikami klasycznego przysmaku są jagody i cukier. Lepiej wybierać maliny, które nie są przejrzałe. Dalsze procesy są kwestią technologii. Ale od razu powiedzmy, że nie ma tu nic skomplikowanego. Najważniejsze, aby ściśle przestrzegać kroków przepisu, a już wkrótce na Twoim stole pojawi się gorący, aromatyczny i smaczny dżem dla całej rodziny.

Złożoność: łatwo Kalorie: 327,25 kcal/porcja Porcje: 16 Gotowanie: 30 minut Dodać. czas: 15 godz Używany: 0,50 g/0,31 g/79,96DeserWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 16 PORCJImaliny – 1 kg cukier – 1,2 kg Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj wszystkie składniki, aby przygotować klasyczny dżem malinowy na zimę. Posortuj jagody ze śmieci. Lepiej ich nie myć. Jeśli to konieczne, umieść je na durszlaku i włóż do wody. Następnie usuń i osusz jagody na ręczniku.

Krok 2

Maliny przekładamy porcjami do szerokiej miski, posypujemy cukrem. Ważne jest, aby każdy owoc był pokryty cukrem. Pozostawić w temperaturze pokojowej, aż jagody puszczą sok. Zajmie to 3-4 godziny.

Krok 3

Pojemnik z dżemem postaw na małym ogniu i zagotuj. Zdjąć z ognia i pozostawić na 5-6 godzin. Następnie wróć do pieca i ponownie zagotuj. Gotuj nie dłużej niż 7-10 minut. Zdjąć z ognia i ostudzić przez 5-6 godzin. Następnie włóż dżem z powrotem do pieca, zagotuj i gotuj przez około 3 minuty.

Krok 4

Zwykle, jeśli na konficie tworzy się piana, należy ją ostrożnie zetrzeć długą drewnianą łyżką. Uważa się, że proces ten pomaga usunąć zanieczyszczenia i zachować zbiory przez długą zimę.

Krok 5

Przygotuj wysterylizowane słoiki. Rozłóż w nich gorący dżem i zamknij pokrywkami. Odwróć się, przykryj kocem i pozostaw do ostygnięcia. Następnie przechowuj w chłodnym miejscu.

UWAGA DO GOSPODARKI

Czy przy robieniu klasycznego dżemu malinowego na zimę konieczne jest odgarnięcie piany? Potrzebować. Gromadzą się w nim drobinki i inne zanieczyszczenia. Jeśli tego nie zrobisz, deser może się zakwasić. Bez piany dżem jest bardziej jednorodny i aromatyczny.

PRZY OKAZJI

Jak długo po ugotowaniu należy gotować klasyczny dżem malinowy na zimę? Nie więcej niż 7-10 minut. Rozgotowany dżem straci swój smak, a cukier zacznie się przypalać na dnie patelni.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja