Zimowy dżem borówkowy z jabłkami – idealny dodatek do deserów!

Dżem borówkowy z jabłkami na zimę

Dżem jabłkowo-borówkowy Do przepisu

Przepis na dżem z borówek i jabłek na zimę, który proponujemy poniżej, nadaje się również do wszelkich innych owoców i jagód. Tutaj ważne są nie tylko same działania, ale także ich kolejność. Jeśli zrobisz wszystko poprawnie, otrzymasz dżem z klarownym syropem i całymi owocami. A co najważniejsze – nie spiesz się! Podane w przepisie 2–3 godziny pomiędzy „sesjami” gotowania borówek z jabłkami w syropie są naprawdę ważne: w tym czasie owoce moczy się w syropie, dzięki czemu później po ugotowaniu zachowują swój kształt. Przetestuj nasz przepis w praktyce i przekonaj się, że naprawdę działa świetnie!

Złożoność: przeciętny Porcje: 1 Gotowanie: 7 godzinGotowanieKonserwowanieKuchnia rosyjskaŚniadanieKolacjaPopołudniowa przekąskaKolacjaDeserPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciImpreza, bufetSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘcukier rafinowany – 1 kg woda pitna – 125 ml borówki brusznicy – ​​1 kg zielone jabłka – 2–3 szt. sok z 1/2 cytryny Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj syrop na dżem z borówek. Aby to zrobić, włóż rafinowany cukier do emaliowanej miski, dodaj wodę pitną i mieszając, zagotuj na dużym ogniu.

Krok 2

Gdy syrop dżemowy się zagotuje, przestań mieszać i gotuj, okresowo potrząsając garnkiem i nie dopuszczając do karmelizacji cukru, aż zacznie smakować jak gęsta nitka. Usuń piankę.

Krok 3

Posortuj borówki brusznicowe i umieść je w dużej misce. Napełnij go zimną wodą i opłucz jagody. Następnie odcedź na durszlaku i połóż na ręcznikach papierowych, aby borówki osuszyły się.

Krok 4

Jabłka na konfiturę umyj i przekrój na połówki. Usuń rdzeń z nasionami. Następnie obierz miąższ jabłkowy i pokrój w plasterki. Skrop je sokiem z cytryny.

Krok 5

Do syropu wrzucamy borówki i plasterki jabłka, delikatnie wciskając je drewnianą łyżką. Należy zwiększyć ogień, aby dżem zagotował się jak najszybciej.

Krok 6

Zdejmij misę z pieca i pozostaw na 2-3 godziny. Dżem ponownie postaw na ogień i ponownie zagotuj. Pozostawić do ostygnięcia (2-3 godziny). Następnie gotuj, często odgarniając pianę i unikając przypalenia.

Krok 7

Sprawdź gotowość dżemu. Łyżką nabierz odrobinę syropu i upuść go na zimny, płaski spodek. Jeśli się nie rozleje, dżem jest gotowy. Pozostaw do ostygnięcia, włóż do czystych słoików i przykryj plastikowymi pokrywkami.

PRZYDATNE RADY

Pamiętajcie, że konfiturę borówkową z jabłkami należy całkowicie ostudzić i dopiero wtedy przełożyć do słoiczków. Jeśli się spieszysz, kondensacja gromadząca się pod pokrywką może mieć szkodliwy wpływ na przechowywanie przedmiotu obrabianego.

PRZY OKAZJI

Czym jest ten test „grubej nitki”, o którym wspominamy w przepisie na konfiturę borówkową z jabłkami? To bardzo proste! Termin ten oznacza, że ​​gdy zanurzymy łyżkę w syropie i uniesiemy ją, syrop nie wylewa się, lecz spływa lepkim, gęstym strumieniem.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja