Dżem agrestowy z cytryną na zimę
Do przepisu
Najlepszym sposobem na zachowanie witamin na zimę jest zrobienie dżemu agrestowego z cytryną. Proponujemy przygotować danie z zielonymi jagodami. Ale z czerwonym nie będzie gorzej. Sam agrest zawiera dużo witaminy C. A razem z cytryną otrzymujemy cudowny dżem, który pomoże w zimnych porach roku. Jest przygotowywany bez gotowania. Ta metoda przygotowania pozwoli maksymalnie zachować witaminy. Jeśli nie lubisz goryczy cytryny, możesz zastąpić ją pomarańczą. Nie bój się eksperymentować i spróbuj dodać do swojego deseru odrobinę mięty. Nada mu przyjemny orzeźwiający smak. Pamiętaj, aby przechowywać dżem w lodówce lub innym chłodnym miejscu.
Złożoność: łatwo Kalorie: 276,96 kcal/porcję Porcje: 12 Gotowanie: 40 minut Dodać. czas: 5 godzin Używany: 0,51 g/0,13 g/70,06DeserWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 12 PORCJIagrest zielony – 750 g cukier – 750 glymon – 1 szt. woda – 300 ml Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj wszystkie składniki na dżem agrestowy z cytryną na zimę. Dokładnie opłucz agrest, aby usunąć wszelkie zanieczyszczenia. Połóż jagody na ręczniku i pozostaw do naturalnego wyschnięcia. Może to zająć około 3-4 godzin.
Krok 2
Gdy jagody całkowicie wyschną, należy je dokładnie posortować i usunąć uszkodzone. Za pomocą nożyczek odetnij ogony i suszone kwiatostany każdej jagody.
Krok 3
Dokładnie spłucz cytrynę. Do rondla wlać czystą wodę pitną i doprowadzić do wrzenia. Zanurzamy w nim cytrynę i po 1 minucie wyjmujemy. Fajny.
Krok 4
Cytrynę przekrój na pół i ostrożnie usuń nasiona. Można to zrobić za pomocą noża lub pęsety, jeśli jest to wygodniejsze. A następnie razem ze skórką pokroić na kawałki.
Krok 5
Agrest włóż do miski blendera i zmiel na jednorodne puree. Można to również zrobić za pomocą robota kuchennego lub maszynki do mięsa.
Krok 6
Następnie włóż cytryny do miski blendera. I zamień je w gładkie puree. Jeśli lubisz, gdy w dżemie są kawałki owoców, to nie musisz doprowadzać masy do jednorodności.
Krok 7
W dużym pojemniku połącz agrest z cytryną, dodaj cukier i odstaw na 5-6 godzin. Co godzinę mieszaj dżem łyżką, aby cukier się rozpuścił.
Krok 8
Sterylizuj słoiki wcześniej w dowolny dogodny sposób. Rozsmaruj w nich dżem aż do brzegów i zwiń pokrywki. Deser lepiej przechowywać w lodówce nie dłużej niż 1 rok.
UWAGA DO GOSPODARKI
Jeśli myślisz, że konfitura agrestowa z cytryną na zimę okazała się rzadka, nie martw się. Jagoda zawiera dużo pektyny i po chwili zamieni się w gęsty dżem.
PRZY OKAZJI
Dżemu agrestowego z cytryną nie trzeba zwijać na zimę, wystarczy po prostu przykryć nylonową pokrywką. Aby zapobiec zepsuciu się deseru podczas przechowywania, posyp deser cienką warstwą cukru.