Zimowy dżem agrestowy w pięć minut – szybki przepis!

Pięciominutowy dżem agrestowy na zimę

Pięciominutowy dżem agrestowy na zimę Do przepisu

Aromatyczny pięciominutowy dżem agrestowy na zimę jest bardzo łatwy w przygotowaniu. I, co najważniejsze, szybko, co pozwala zachować maksymalną ilość składników odżywczych i niemal naturalną świeżość jagód. Gotowy dżem agrestowy można stosować do przygotowywania dań na słodko, do pieczenia, stosować jako składnik sosów do mięs, smarować pieczywo, podawać z naleśnikami i naleśnikami z nadzieniem twarogowym lub jako samodzielny deser do herbaty. Odpowiednie są dowolne jagody na pięciominutowy dżem, niezależnie od odmiany i koloru – czerwony agrest, zielony i różowy.

Złożoność: łatwo Kalorie: 278,25 kcal/porcja Porcje: 1 Gotowanie: 30 minut Dodać. czas: 24 godziny Używany: 0,55 g/0,16 g/70,63GotowanieKonserwowanieDeserPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ1 kg agrestu 800 g cukru 2 łyżki. l. sok z cytryny Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Aby przygotować dżem agrestowy na zimę w pięć minut, przygotuj wszystkie składniki. Agrest posortować, dobrze opłukać i osuszyć na ręcznikach papierowych.

Krok 2

Przed rozpoczęciem gotowania należy usunąć łodygi i suche ogony z agrestu. Najlepiej zrobić to nożyczkami do paznokci – tak jest szybciej.

Krok 3

Agrest włóż do dużego rondla, dodaj cukier i sok z cytryny do jagód. Mieszaj, aby cukier równomiernie rozłożył się na jagodach. Pozostaw na 10-15 minut, aż cukier się rozpuści, a jagody zaczną puszczać sok.

Krok 4

Gdy agrest puści sok, postaw rondelek z agrestem na średnim ogniu i zagotuj zawartość, od czasu do czasu mieszając.

Krok 5

Gdy konfitura agrestowa się zagotuje, zmniejsz ogień do małego i gotuj jeszcze przez 5 minut, mieszając, żeby się nie przypaliło. Podczas gotowania jagody powinny zmięknąć i puścić jeszcze więcej soku.

Krok 6

Po ugotowaniu dżemu agrestowego przez 5 minut wyłącz ogień i pozostaw na 3-6 godzin. W tym czasie jagody zostaną nasycone syropem. Następnie ponownie podpal ogień, zagotuj i gotuj przez kolejne 5 minut.

Krok 7

Gorący dżem agrestowy wlać do wysterylizowanych szklanych słoików, szczelnie zamknąć wysterylizowanymi pokrywkami, owinąć słoiki ciepłym kocem i pozostawić na jeden dzień w temperaturze pokojowej.

Krok 8

Gdy słoiki z dżemem ostygną, przenieś je do chłodnego, ciemnego miejsca do przechowywania. Pięciominutowy dżem agrestowy na zimę jest gotowy do użycia.

UWAGA DO GOSPODARKI

Prosty przepis na dżem Pyatiminutka przeznaczony jest na 1 kg jagód. Jeśli masz więcej agrestu, zwiększ w odpowiedniej proporcji ilość cukru i soku z cytryny.

PRZY OKAZJI

Do dżemu agrestowego dodaje się sok z cytryny, aby podkreślić smak i aromat jagód, a także zachować piękny jasny kolor dżemu.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja