Pięciominutowy dżem agrestowy na zimę
Do przepisu
Aromatyczny pięciominutowy dżem agrestowy na zimę jest bardzo łatwy w przygotowaniu. I, co najważniejsze, szybko, co pozwala zachować maksymalną ilość składników odżywczych i niemal naturalną świeżość jagód. Gotowy dżem agrestowy można stosować do przygotowywania dań na słodko, do pieczenia, stosować jako składnik sosów do mięs, smarować pieczywo, podawać z naleśnikami i naleśnikami z nadzieniem twarogowym lub jako samodzielny deser do herbaty. Odpowiednie są dowolne jagody na pięciominutowy dżem, niezależnie od odmiany i koloru – czerwony agrest, zielony i różowy.
Złożoność: łatwo Kalorie: 278,25 kcal/porcja Porcje: 1 Gotowanie: 30 minut Dodać. czas: 24 godziny Używany: 0,55 g/0,16 g/70,63GotowanieKonserwowanieDeserPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ1 kg agrestu 800 g cukru 2 łyżki. l. sok z cytryny Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Aby przygotować dżem agrestowy na zimę w pięć minut, przygotuj wszystkie składniki. Agrest posortować, dobrze opłukać i osuszyć na ręcznikach papierowych.
Krok 2
Przed rozpoczęciem gotowania należy usunąć łodygi i suche ogony z agrestu. Najlepiej zrobić to nożyczkami do paznokci – tak jest szybciej.
Krok 3
Agrest włóż do dużego rondla, dodaj cukier i sok z cytryny do jagód. Mieszaj, aby cukier równomiernie rozłożył się na jagodach. Pozostaw na 10-15 minut, aż cukier się rozpuści, a jagody zaczną puszczać sok.
Krok 4
Gdy agrest puści sok, postaw rondelek z agrestem na średnim ogniu i zagotuj zawartość, od czasu do czasu mieszając.
Krok 5
Gdy konfitura agrestowa się zagotuje, zmniejsz ogień do małego i gotuj jeszcze przez 5 minut, mieszając, żeby się nie przypaliło. Podczas gotowania jagody powinny zmięknąć i puścić jeszcze więcej soku.
Krok 6
Po ugotowaniu dżemu agrestowego przez 5 minut wyłącz ogień i pozostaw na 3-6 godzin. W tym czasie jagody zostaną nasycone syropem. Następnie ponownie podpal ogień, zagotuj i gotuj przez kolejne 5 minut.
Krok 7
Gorący dżem agrestowy wlać do wysterylizowanych szklanych słoików, szczelnie zamknąć wysterylizowanymi pokrywkami, owinąć słoiki ciepłym kocem i pozostawić na jeden dzień w temperaturze pokojowej.
Krok 8
Gdy słoiki z dżemem ostygną, przenieś je do chłodnego, ciemnego miejsca do przechowywania. Pięciominutowy dżem agrestowy na zimę jest gotowy do użycia.
UWAGA DO GOSPODARKI
Prosty przepis na dżem Pyatiminutka przeznaczony jest na 1 kg jagód. Jeśli masz więcej agrestu, zwiększ w odpowiedniej proporcji ilość cukru i soku z cytryny.
PRZY OKAZJI
Do dżemu agrestowego dodaje się sok z cytryny, aby podkreślić smak i aromat jagód, a także zachować piękny jasny kolor dżemu.