Zimowe zapasy: Przepis na plasterki pomidorów z cebulą

Plasterki pomidorów z cebulą na zimę

Pomidory na zimę Do przepisu

Plasterki pomidorów z cebulą, przechowywane w słoikach na zimę, to doskonała przekąska na każdą okazję w życiu! Przepisu oczywiście nie można nazwać super prostym (gotowanie marynaty, sterylizacja), ale wynik zdecydowanie jest wart wysiłku. Wyobraźcie sobie, jak przyjemnie jest zimą otworzyć słoik, wrzucić jego zawartość do salaterki i wdychać cudowny, korzenny aromat marynowanych warzyw! Jeśli chodzi o smak tych pomidorów, jest on naprawdę znakomity – jasny, z charakterystycznymi świeżymi nutami. Generalnie nie mamy wątpliwości, że jeśli raz przygotujesz pomidory i cebulę według naszego przepisu, będziesz to robić wielokrotnie.

Złożoność: łatwo Kalorie: 48,30 kcal/porcja Porcje: 8 Gotowanie: 40 minut Używany: 1,62 g/0,23 g/10,29PustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 8 PORCJIpomidory – 700–800 kasza gryczana cebula – 200 g czosnek – 3 ząbki ostra papryka – 1/3 małego strąka natki pietruszki – 2 gałązki liść laurowy – 1 szt. pieprz czarny – 4 szt. woda pitna – 200 ml cukru – 1 łyżka. l.sól – 1 łyżka. l ocet stołowy 9% – 1 łyżka. l. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj słoiki i pokrywki na pomidory i cebulę. Umyj je sodą oczyszczoną lub odtłuszczaczem, a następnie wysterylizuj w dowolny dogodny sposób. Pozwól mu wyschnąć.

Krok 2

Przygotuj składniki. Umyj i osusz pomidory. Ostrym nożem wycinamy podstawę łodyg. Owoce pokroić w duże plasterki (każdy pomidor na około 8 kawałków).

Krok 3

Obierz cebulę i pokrój w pierścienie. Obierz ząbki czosnku. Posiekaj ostrą paprykę. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i odrywamy liście od gałązek. Drobno posiekaj.

Krok 4

Do przygotowanych słoików rozłóż czosnek, ostrą paprykę, liście pietruszki, ziarna czarnego pieprzu i kawałki liścia laurowego. Ułóż plasterki pomidora i krążki cebuli.

Krok 5

Przygotuj marynatę do pomidorów. Wlać wodę do chochli lub małego rondla. Dodaj sól i cukier. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu. Wlać ocet i wymieszać.

Krok 6

Gorącą marynatą ostrożnie zalewamy pomidory i cebulę, tak aby nie popękać słoików. Przykryj pokrywkami. Do dużego, szerokiego rondla (około jednej trzeciej wysokości) wlej wodę i zagotuj.

Krok 7

Ostrożnie umieść stary, gruby ręcznik na dnie garnka z wrzącą wodą. Ułożyć na nim słoiki z pomidorami i sterylizować półlitrowe słoiki przez 10 minut, 15 minut w przypadku słoików litrowych.

Krok 8

Zdejmij z patelni puszki pomidorów i cebuli i zwiń je. Wyłożyć na podwójnie złożony ręcznik i pozostawić do całkowitego ostygnięcia w temperaturze pokojowej.

PRZYDATNE RADY

Aby przygotować ten przepis, odpowiednie są dojrzałe, ale mocne, mięsiste pomidory. Pokrojone w plastry lepiej zachowają swój kształt i przyjemniejszą konsystencję.

PRZY OKAZJI

To Ty decydujesz, czy ułożyć ostrą paprykę w plasterkach i cebulę, czy nie. Jeśli wolisz delikatniejszy smak, unikaj tak ostrego dodatku.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja