Plasterki pomidorów z cebulą na zimę
Do przepisu
Plasterki pomidorów z cebulą, przechowywane w słoikach na zimę, to doskonała przekąska na każdą okazję w życiu! Przepisu oczywiście nie można nazwać super prostym (gotowanie marynaty, sterylizacja), ale wynik zdecydowanie jest wart wysiłku. Wyobraźcie sobie, jak przyjemnie jest zimą otworzyć słoik, wrzucić jego zawartość do salaterki i wdychać cudowny, korzenny aromat marynowanych warzyw! Jeśli chodzi o smak tych pomidorów, jest on naprawdę znakomity – jasny, z charakterystycznymi świeżymi nutami. Generalnie nie mamy wątpliwości, że jeśli raz przygotujesz pomidory i cebulę według naszego przepisu, będziesz to robić wielokrotnie.
Złożoność: łatwo Kalorie: 48,30 kcal/porcja Porcje: 8 Gotowanie: 40 minut Używany: 1,62 g/0,23 g/10,29PustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 8 PORCJIpomidory – 700–800 kasza gryczana cebula – 200 g czosnek – 3 ząbki ostra papryka – 1/3 małego strąka natki pietruszki – 2 gałązki liść laurowy – 1 szt. pieprz czarny – 4 szt. woda pitna – 200 ml cukru – 1 łyżka. l.sól – 1 łyżka. l ocet stołowy 9% – 1 łyżka. l. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj słoiki i pokrywki na pomidory i cebulę. Umyj je sodą oczyszczoną lub odtłuszczaczem, a następnie wysterylizuj w dowolny dogodny sposób. Pozwól mu wyschnąć.
Krok 2
Przygotuj składniki. Umyj i osusz pomidory. Ostrym nożem wycinamy podstawę łodyg. Owoce pokroić w duże plasterki (każdy pomidor na około 8 kawałków).
Krok 3
Obierz cebulę i pokrój w pierścienie. Obierz ząbki czosnku. Posiekaj ostrą paprykę. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i odrywamy liście od gałązek. Drobno posiekaj.
Krok 4
Do przygotowanych słoików rozłóż czosnek, ostrą paprykę, liście pietruszki, ziarna czarnego pieprzu i kawałki liścia laurowego. Ułóż plasterki pomidora i krążki cebuli.
Krok 5
Przygotuj marynatę do pomidorów. Wlać wodę do chochli lub małego rondla. Dodaj sól i cukier. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu. Wlać ocet i wymieszać.
Krok 6
Gorącą marynatą ostrożnie zalewamy pomidory i cebulę, tak aby nie popękać słoików. Przykryj pokrywkami. Do dużego, szerokiego rondla (około jednej trzeciej wysokości) wlej wodę i zagotuj.
Krok 7
Ostrożnie umieść stary, gruby ręcznik na dnie garnka z wrzącą wodą. Ułożyć na nim słoiki z pomidorami i sterylizować półlitrowe słoiki przez 10 minut, 15 minut w przypadku słoików litrowych.
Krok 8
Zdejmij z patelni puszki pomidorów i cebuli i zwiń je. Wyłożyć na podwójnie złożony ręcznik i pozostawić do całkowitego ostygnięcia w temperaturze pokojowej.
PRZYDATNE RADY
Aby przygotować ten przepis, odpowiednie są dojrzałe, ale mocne, mięsiste pomidory. Pokrojone w plastry lepiej zachowają swój kształt i przyjemniejszą konsystencję.
PRZY OKAZJI
To Ty decydujesz, czy ułożyć ostrą paprykę w plasterkach i cebulę, czy nie. Jeśli wolisz delikatniejszy smak, unikaj tak ostrego dodatku.