Kiszone pomidory na zimę
Do przepisu
Lubimy przygotowywać marynowane pomidory na zimę, dlatego prawie każda gospodyni domowa ma swój własny przepis. Dlaczego jednak nie spróbować czegoś nowego?! Co więcej, nasza receptura została wielokrotnie sprawdzona w praktyce i potwierdziła jej słuszność. Marynowane pomidory okazują się bardzo aromatyczne i smaczne, a do tego dobrze przechowują się nawet bez chłodzenia. Jeśli zaś chodzi o przyprawy i zioła, pamiętajmy, że ich ilość można dowolnie modyfikować. Twoi bliscy preferują pikantny smak? Do marynowanych pomidorów dodaj dużo czosnku (lub nawet małą suszoną papryczkę chili) i zimą rozpieszczaj dom tą pikantną przekąską tak często, jak chcesz.
Złożoność: łatwo Kalorie: 61,98 kcal/porcja Porcje: 12 Gotowanie: 1 godzina Używany: 2,00 g/0,35 g/13,17PustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 12 PORCJIczosnek – 1 liść porzeczki liście wiśni chrzan pomidory – 1,5-2 kg ziarna pieprzu – 10-12 szt. liście laurowe – 3 szt. suszony koper (kwiatostany) – do smaku woda pitna – 1,2 l sól – 2 łyżki. l.cukier – 3 łyżki. l.esencja octowa – 1 łyżka. l. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj składniki do marynowania pomidorów na zimę. Obierz główkę czosnku i podziel ją na ząbki. Obierz każdy z nich. Goździki przekrój na połówki.
Krok 2
Liście porzeczki, wiśni i chrzanu dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Osuszyć rozprowadzając na ręczniku papierowym. Liście chrzanu można pokroić w szerokie paski.
Krok 3
Pomidory przeznaczone do marynowania na zimę należy dokładnie umyć i osuszyć ręcznikiem. Sterylizuj trzylitrowy słoik dowolną znaną metodą. Pozostaw do całkowitego wyschnięcia.
Krok 4
Do przygotowanego słoika włóż przygotowane liście, czosnek i ziarna pieprzu, liście laurowe i suszone kwiatostany koperku. Na wierzchu ułóż pomidory – ciasno, ale starając się nie uszkodzić owoców.
Krok 5
Na marynatę zagotuj wodę z solą i cukrem. Natychmiast wlej pomidory do słoika. Przykryj pokrywką i pozostaw na 10 minut. Następnie odcedź marynatę, zagotuj i wlej pomidory z powrotem do słoika. Powtórz tę czynność jeszcze dwa razy.
Krok 6
Dokonaj ostatniego napełnienia i dodaj do słoika esencję octową. Zwiń pokrywkę puszki z pomidorami i odwróć ją na złożony ręcznik. Ostudź i wyjmij marynowane pomidory do przechowywania.
PRZYDATNE RADY
Marynowane pomidory na zimę okażą się niesamowicie pachnące, jeśli dodasz do słoika kilka pąków goździków wraz z owocami. Nie należy dodawać więcej, bo ta przyprawa jest dość mocna.
PRZY OKAZJI
Marynowane pomidory na zimę można przygotować nie w jednym dużym słoiku, ale w kilku mniejszych. W takim przypadku ilość marynaty należy ustalić doświadczalnie, zachowując jednak podane w przepisie proporcje wody, soli i cukru.