Kapusta na zimę w słoikach
Do przepisu
Kapusta w słoikach na zimę to jedna z najbardziej lubianych i poszukiwanych przekąsek. Kapusta przygotowana w drodze naturalnej fermentacji, czyli fermentacji, jest nie tylko smaczna, ale także bardzo zdrowa. Podczas procesu fermentacji kapusta uwalnia przeciwutleniacze, minerały i kwasy tłuszczowe oraz syntetyzuje witaminę C. Ale to nie wszystko. Głównym i szczególnie ważnym produktem fermentacji są probiotyki – „zdrowe” bakterie, które wspomagają trawienie, utrzymują mikroflorę jelitową w stanie funkcjonalnym, pozytywnie wpływają na pracę mózgu i przyczyniają się do stabilnego tła emocjonalnego. Kapusta kiszona ma dużo błonnika i bardzo mało kalorii, dlatego idealnie wpisuje się w dietę osób dbających o swoją sylwetkę. Kapusta w słoikach na zimę jest doskonale przechowywana w lodówce lub na balkonie. Będzie doskonałym dodatkiem do wielu potraw.
Złożoność: łatwo Kalorie: 47,03 kcal/porcję Porcje: 9 Gotowanie: 96 godz Dodać. czas: 25 minut Używany: 2,63 g/0,22 g/8,74Kuchnia rosyjskaKolacjaKolacjaPrzekąskaWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 9 PORCJIkapusta biała – 1,2 kg marchew – 120 g sól – 1,5 łyżki. l. cukier – 2 łyżeczki ziela angielskiego – 6-8 szt. woda – 450 ml Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj solankę. Zagotować 450 ml wody, dodać sól i cukier, wymieszać. Sól i cukier powinny całkowicie się rozpuścić. Ochłodzić solankę do temperatury pokojowej.
Krok 2
Usuń górne liście z główki kapusty. Główkę kapusty przekrój na 4 części i usuń łodygę. Przygotowaną kapustę pokroić w długie, wąskie paski. Kapustę pokroić ostrym nożem lub posiekać za pomocą specjalnej szatkownicy.
Krok 3
Obrane marchewki zetrzeć na grubej tarce. Możesz także posiekać marchewki na specjalnej tarce, aby przygotować marchew koreańską, lub po prostu pokroić je wzdłuż na cienkie plasterki, a następnie pokroić w paski.
Krok 4
Do dużej miski włóż posiekaną kapustę, dodaj marchewki i delikatnie wymieszaj szpatułką. Marchew należy równomiernie rozprowadzić w całej kapuście. Staraj się nie rozgniatać warzyw, aby nie puściły soku.
Krok 5
Wysterylizowane słoiki napełnij do 1/3 mieszanką warzywną, do każdego dodaj 1-2 groszki ziela angielskiego. Napełnij słoik kolejną trzecią porcją i ponownie dodaj ziarna pieprzu. Na wierzch dodaj kapustę, a na koniec dodaj jeszcze 2-3 ziarna czarnego pieprzu.
Krok 6
Ostudzoną solankę wlewamy do kapusty i ustawiamy słoiki w głębokich naczyniach, np. w emaliowanej misce (lub dużych misach). Podczas procesu fermentacji solanka będzie wypływać ze słoików i gromadzić się w tym pojemniku.
Krok 7
Przykryj kapustę ściereczką lub załóż pokrywki na szyjki słoików, ale ich nie zakręcaj. Słoiki ustawiamy na parapecie i pozostawiamy na 3-4 dni w temperaturze pokojowej.
Krok 8
Dwa razy dziennie nakłuj kapustę długim drewnianym szpikulcem aż do dna słoika. Odbywa się to w celu uwolnienia dwutlenku węgla powstającego w procesie fermentacji. Po około 3-4 dniach kapusta nabierze charakterystycznego smaku i aromatu. Szczelnie zamknij słoiki i włóż je do lodówki.
PRZYDATNE RADY
Do wszelkich preparatów najlepiej używać zwykłej grubej soli kamiennej. Nie zaleca się konserwowania warzyw solą morską ze względu na jej niestabilny skład chemiczny. Ponadto sól morska różni się od soli kamiennej stopniem zasolenia, dlatego obliczenie wymaganej ilości soli będzie dość trudne.
PRZY OKAZJI
Ziele angielskie nadaje potrawom wyraźny, specyficzny aromat. Jeśli nie jesteś fanem tej przyprawy, zastąp ją czarnym lub różowym pieprzem. Do kapusty można także dodać nasiona kminku.