Zimowe Przyjemności: Przepis na Bakłażany z Papryką

Bakłażany z papryką na zimę

Bakłażany z papryką na zimę Do przepisu

Innym sposobem na urozmaicenie asortymentu domowych „słoików” jest przygotowanie bakłażanów z papryką na zimę. Ten przepis ma gruzińskie korzenie; tylko wersja oryginalna zawiera w przekąsce orzechy włoskie. Ale i bez nich danie okazuje się pyszne i fantastycznie aromatyczne! Podobny efekt uzyskuje się dzięki dużej ilości czosnku i pikantnych ziół: właśnie tak jest w przypadku, gdy „kaszy masłem nie da się zepsuć”. I oczywiście właściwy wybór słodkiej papryki ma ogromne znaczenie! Postaraj się znaleźć mocne, mięsiste strąki, które nadadzą przekąsce z bakłażana charakterystyczne nuty, których nie da się pomylić z żadnymi innymi.

Złożoność: łatwo Kalorie: 248,97 kcal/porcja Porcje: 10 Gotowanie: 50 minut Dodać. czas: 10:00 Używany: 4,12 g/20,35 g/12,17PustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 10 PORCJIbakłażany – 1 kg słodka papryka – 300 kasza gryczana cebula – 300 g selera, kolendry, pietruszki, bazylii i kopru – do smaku czosnek – 1 mała główka ocet stołowy (9%) – 80 ml oleju roślinnego – 150 ml soli – do smaku wagi i miary PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj słoiki i pokrywki na bakłażany. Umyj je sodą oczyszczoną lub odtłuszczaczem, a następnie wysterylizuj w dowolny dogodny sposób. Pozwól mu wyschnąć.

Krok 2

Umyj bakłażany. Nie odcinaj końcówek! Każdy bakłażan przekrój wzdłuż na pół. W dużym rondlu o pojemności co najmniej 3 litrów zagotuj wodę (napełnij ją przynajmniej do połowy).

Krok 3

Przygotowane bakłażany zanurzamy w wodzie. Ponownie zagotuj. Gotuj na średnim ogniu przez 15–20 minut. Następnie włóż do durszlaka i pozwól wodzie spłynąć.

Krok 4

Ułóż bakłażany na desce w jednym rzędzie i dociśnij kolejny na wierzchu. Umieść powstałą strukturę na dużym rondlu lub misce. Połóż ciężarek na górze. Pozostaw bakłażany pod ciśnieniem na 8–10 godzin. Bakłażany pokroić w kostkę o boku około 3 cm.

Krok 5

Doprowadź wodę ponownie do wrzenia w dużym rondlu. Zanurz w nim słodką paprykę. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 5 minut. Umieścić na durszlaku i lekko ostudzić.

Krok 6

Delikatnie wyciśnij paprykę i grubo posiekaj. Wlać olej roślinny do bakłażanów do kadzi i podgrzać na średnim ogniu. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia w temperaturze pokojowej.

Krok 7

Obierz i posiekaj cebulę. Opłucz warzywa pod bieżącą wodą, dobrze osusz i drobno posiekaj. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę na mały spodek.

Krok 8

W dużej misce umieść przygotowane bakłażany, paprykę, cebulę, zioła i czosnek. Dodaj sól do smaku. Dodaj ocet stołowy i dokładnie wymieszaj.

Krok 9

Bakłażany i paprykę ułóż szczelnie w suchych, wysterylizowanych słoikach (tuż nad łopatkami). Wlać schłodzony kalcynowany olej roślinny warstwą około 2 cm.

Krok 10

Zamknij słoiki z bakłażanami i papryką sterylizowanymi pokrywkami. Umieścić w chłodnym, suchym miejscu. Nie ma potrzeby sterylizacji bakłażanów w słoikach: są one dobrze przechowywane bez takiej obróbki.

PRZYDATNE RADY

Do bakłażanów z papryką polecamy kalcynujący olej roślinny. Dzięki temu zostanie zagęszczony, oczyszczony z gazów i nadmiaru zanieczyszczeń oraz doskonale zabezpieczy obrabiany przedmiot przed uszkodzeniami.

PRZY OKAZJI

Uwaga: zgodnie z tym przepisem bakłażany spędzają kilka godzin pod ciśnieniem. Faktem jest, że podczas gotowania owoce pochłaniają dużo wody i należy ją usunąć w miarę możliwości.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja