Marynowane pomidory w połówkach na zimę
Do przepisu
Na zimę zdecydowanie warto przygotować kiszone pomidory na połówki: ich smak uderza świeżością. Tak, tak, te owoce wcale nie przypominają tradycyjnych solonych, których miąższ można wypić niemal jak sok! Aby jednak wynik naprawdę Cię zadowolił, bądź bardzo ostrożny przy wyborze pomidorów: muszą być dojrzałe, aromatyczne, ale mocne. Według tego przepisu pomidory są marynowane w specjalny sposób. Najpierw solankę gotuje się z cukrem, liściem laurowym, ziarnami pieprzu i schładza. Następnie przygotowane warzywa i zioła są starannie układane w słoikach. Następnie napełnia się je schłodzoną solanką i sterylizuje. I na koniec, tuż przed walcowaniem, do słoików dodaje się ocet. W ten sposób otrzymasz wspaniałe marynowane pomidory, które w czystej postaci są bardzo smaczne!
Złożoność: łatwo Porcje: 4 Gotowanie: 25 minut Dodać. czas: 1 godzinaMarynowaniePustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 4 PORCJEśrednia cebula – 2 szt. średnia marchewka – 1 szt. koperek – 6 gałązek pietruszki – 5 gałązek czosnku – 8 ząbków olej roślinny – 4 łyżki. l pomidory – 2–2,5 kg ocet stołowy (9%) – 4 łyżeczki.Na marynatę:woda pitna – 1,5 lcukier – 5 łyżek. l.sól – 2 łyżki. l. pieprz czarny – 5 szt. liść laurowy – 2 szt. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj słoiki na marynowane pomidory. Umyj je sodą oczyszczoną lub odtłuszczaczem, a następnie wysterylizuj w dowolny dogodny sposób. Pozwól mu wyschnąć.
Krok 2
Przygotuj marynatę do pomidorów. Do małego rondla wlać wodę pitną. Dodać cukier, sól, pieprz, liść laurowy i ziarna pieprzu. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 3 minuty. Pozwól ostygnąć.
Krok 3
Obierz cebulę i pokrój w pierścienie. Marchewkę obierz, umyj i pokrój w plasterki. Koper i pietruszkę opłucz pod bieżącą wodą i osusz. Usuń wszystkie twarde łodygi. Obierz czosnek.
Krok 4
Do wyparzonych słoików włóż koperek i pietruszkę, krążki cebuli, plasterki marchewki i czosnek. Rozprowadź równomiernie olej roślinny. Umyj pomidory, przekrój je na połówki i usuń łodygi.
Krok 5
Rozłóż pomidory pomiędzy słoikami z warzywami i przyprawami. Zalać ostudzoną marynatą i przykryć pokrywkami. Słoiki wkładamy do szerokiego rondla z gorącą wodą (woda powinna sięgać do ramion) i sterylizujemy przez 10 minut.
Krok 6
Wyjmij, wlej ocet stołowy do każdego słoika z pomidorami i natychmiast zwiń pokrywki. Odwróć do góry nogami na podwójny ręcznik i pozostaw do całkowitego ostygnięcia w temperaturze pokojowej.
PRZYDATNE RADY
Jeśli chcesz, część pomidorów możesz zastąpić świeżymi ogórkami, pokrojonymi w grube plasterki. Rezultatem jest po prostu wspaniała przekąska o bardzo jasnym, pikantnym smaku, którą wszyscy pokochają.
PRZY OKAZJI
Zimą z marynowanych połówek pomidorów można zrobić doskonałą sałatkę. Każdą pokroić na 2-4 części, dodać duże plasterki gotowanych ziemniaków, czerwoną cebulę i jajka na twardo. Doprawiamy marynatą ze słoiczka lub kwaśną śmietaną.