Cukinia z pomidorami i marchewką na zimę
Do przepisu
Cukinia z pomidorami i marchewką na zimę to smaczny i prosty preparat, którego przepis był popularny już w czasach sowieckich. Tak konserwowały warzywa nasze babcie, a o pysznych przetworach wiedziały naprawdę sporo, którymi zimą zachwycały całą rodzinę! Zaletą tego przepisu jest niesamowita łatwość przygotowania. A także dostępność wszystkich składników. Nie przegap tej chwili i przygotuj pyszną cukinię z pomidorami w okresie żniw, kiedy na straganach pojawiają się warzywa z prawdziwych grządek, a nie te uprawiane w szklarniach.
Złożoność: łatwo Kalorie: 145,36 kcal/porcja Porcje: 6 Gotowanie: 45 minut Dodać. czas: 20 minut Używany: 2,38 g/8,73 g/13,87PrażenieKuchnia rosyjskaKolacjaKolacjaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 6 PORCJIcukinia – 500 g pomidory – 500 g marchewka – 200 g cebula – 1 szt. czosnek – 4 ząbki papryczka chili – 1 szt. olej roślinny – 50 mLx 9% – 80 ml cukier – 5-7 g sól – 15 g świeżo zmielonej czarnej pieprz – ¼ łyżeczki. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Obraną cukinię, marchewkę i cebulę pokroić w kostkę o boku 1-1,5 cm. Papryczkę chili uwolnić z nasion, strąk pokroić w cienkie pierścienie. Posiekaj czosnek. Na pomidorach zrób nacięcie w kształcie krzyża i włóż je do wrzącej wody na 2 minuty. Zalej zimną wodą i usuń cienką skórkę. Miąższ pokroić w te same kostki.
Krok 2
Na głębokiej patelni z grubym dnem lub w kociołku rozgrzej olej roślinny, dodaj cebulę i marchewkę i smaż na średnim ogniu, często mieszając szpatułką, przez 5-7 minut. Dodaj cukinię, pomidory i krążki chili.
Krok 3
Warzywa posolić, doprawić cukrem i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Zmniejsz ogień do małego i gotuj pod przykryciem przez 25 minut. Delikatnie wymieszaj warzywa kilka razy szpatułką.
Krok 4
Na patelnię z warzywami wlej ocet i zagotuj. Podgrzewaj przez 1 minutę i zdejmij z ognia. Gorące warzywa włóż do wysterylizowanych słoików, szczelnie zamknij i pozostaw do ostygnięcia, odwracając słoiki do góry nogami.
PRZYDATNE RADY
Jeśli zamykasz słoiki pokrywkami za pomocą maszyny do zamykania, należy je odwrócić do góry nogami, aby gumowe uszczelki nagrzały się w wyniku kontaktu z gorącą żywnością i zaczęły mocniej przylegać do szyjki słoika. Ponadto będzie to służyć jako rodzaj testu, aby sprawdzić, czy słoik jest wystarczająco szczelny.
PRZY OKAZJI
Zmieniaj ilość warzyw w zależności od upodobań. Na przykład możesz zmniejszyć ilość marchwi, zwiększając objętość cukinii lub pomidorów. Jeśli nie lubisz pikantnych potraw, nie dodawaj papryczki chili, po prostu użyj mielonego czarnego pieprzu.