Zimowe Przygotowania: Przepis na Kuszącą Cukinię z Pomidorami i Marchewką

Cukinia z pomidorami i marchewką na zimę

Cukinia z pomidorami i marchewką na zimę Do przepisu

Cukinia z pomidorami i marchewką na zimę to smaczny i prosty preparat, którego przepis był popularny już w czasach sowieckich. Tak konserwowały warzywa nasze babcie, a o pysznych przetworach wiedziały naprawdę sporo, którymi zimą zachwycały całą rodzinę! Zaletą tego przepisu jest niesamowita łatwość przygotowania. A także dostępność wszystkich składników. Nie przegap tej chwili i przygotuj pyszną cukinię z pomidorami w okresie żniw, kiedy na straganach pojawiają się warzywa z prawdziwych grządek, a nie te uprawiane w szklarniach.

Złożoność: łatwo Kalorie: 145,36 kcal/porcja Porcje: 6 Gotowanie: 45 minut Dodać. czas: 20 minut Używany: 2,38 g/8,73 g/13,87PrażenieKuchnia rosyjskaKolacjaKolacjaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 6 PORCJIcukinia – 500 g pomidory – 500 g marchewka – 200 g cebula – 1 szt. czosnek – 4 ząbki papryczka chili – 1 szt. olej roślinny – 50 mLx 9% – 80 ml cukier – 5-7 g sól – 15 g świeżo zmielonej czarnej pieprz – ¼ łyżeczki. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Obraną cukinię, marchewkę i cebulę pokroić w kostkę o boku 1-1,5 cm. Papryczkę chili uwolnić z nasion, strąk pokroić w cienkie pierścienie. Posiekaj czosnek. Na pomidorach zrób nacięcie w kształcie krzyża i włóż je do wrzącej wody na 2 minuty. Zalej zimną wodą i usuń cienką skórkę. Miąższ pokroić w te same kostki.

Krok 2

Na głębokiej patelni z grubym dnem lub w kociołku rozgrzej olej roślinny, dodaj cebulę i marchewkę i smaż na średnim ogniu, często mieszając szpatułką, przez 5-7 minut. Dodaj cukinię, pomidory i krążki chili.

Krok 3

Warzywa posolić, doprawić cukrem i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Zmniejsz ogień do małego i gotuj pod przykryciem przez 25 minut. Delikatnie wymieszaj warzywa kilka razy szpatułką.

Krok 4

Na patelnię z warzywami wlej ocet i zagotuj. Podgrzewaj przez 1 minutę i zdejmij z ognia. Gorące warzywa włóż do wysterylizowanych słoików, szczelnie zamknij i pozostaw do ostygnięcia, odwracając słoiki do góry nogami.

PRZYDATNE RADY

Jeśli zamykasz słoiki pokrywkami za pomocą maszyny do zamykania, należy je odwrócić do góry nogami, aby gumowe uszczelki nagrzały się w wyniku kontaktu z gorącą żywnością i zaczęły mocniej przylegać do szyjki słoika. Ponadto będzie to służyć jako rodzaj testu, aby sprawdzić, czy słoik jest wystarczająco szczelny.

PRZY OKAZJI

Zmieniaj ilość warzyw w zależności od upodobań. Na przykład możesz zmniejszyć ilość marchwi, zwiększając objętość cukinii lub pomidorów. Jeśli nie lubisz pikantnych potraw, nie dodawaj papryczki chili, po prostu użyj mielonego czarnego pieprzu.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja