Kalafior z pomidorami na zimę
Do przepisu
Gotowanie kalafiora z pomidorami na zimę to bardzo ciekawy pomysł, ponieważ takie połączenie jest niezwykle rzadko stosowane w konserwach. I naszym zdaniem jest to całkowicie daremne! Kwiatostany kiszonej kapusty w towarzystwie pomidorków koktajlowych i słodkiej papryki to doskonała przystawka, której nie wstydzisz się podać na świątecznym stole, jest niezwykle smaczna i atrakcyjna wizualnie. Preparat ten przechowuje się w taki sam sposób jak wszystkie podobne: w suchym i ciemnym miejscu. Chcesz większej niezawodności? Zamknięte słoiki z marynowanym kalafiorem wkładamy do lodówki!
Złożoność: łatwo Kalorie: 46,80 kcal/porcja Porcje: 4 Gotowanie: 1 godzina 30 minut Używany: 2,58 g/0,63 g/8,34PustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 4 PORCJIkalafior – 1 kg pomidorki koktajlowe – 2 kg słodka papryka – 1–2 szt. główka czosnku – 1 szt. koperek parasolki – 4 szt. liść laurowy – 4 szt. esencja octowa 70% – w przeliczeniu na 1/4 łyżeczki. na 1-litrowy słoikNa 1 litr wody:cukier – 2 łyżki. l.sól – 2 łyżki. l. nasiona gorczycy – 1 łyżka. l. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj składniki do przygotowania. Oczyść główkę kalafiora i usuń liście. Podziel na małe różyczki i umieść je na durszlaku. Spłucz bieżącą zimną wodą.
Krok 2
Pomidorki koktajlowe umyj i dobrze osusz, rozkładając je na papierowym ręczniku. Strąki słodkiej papryki umyj i przekrój na połówki. Usuń błony i nasiona. Miąższ pokroić w paski.
Krok 3
Obierz główkę czosnku i podziel ją na ząbki. Każdą obieramy i kroimy w talerze lub plasterki. Opłucz parasole koperkowe i osusz je na ręcznikach papierowych.
Krok 4
Przygotuj słoiki do konserwowania kalafiora z pomidorkami koktajlowymi i papryką. Dokładnie umyj je sodą oczyszczoną lub odpowiednim detergentem.
Krok 5
Sterylizuj słoiki. Wygodnie jest to zrobić w kuchence mikrofalowej. Napełnij słoiki wodą do wysokości około 3 cm i umieść je w urządzeniu. Sterylizować przez 2-3 minuty przy mocy 700-800 W. Odcedź wodę i pozostaw słoiki do wyschnięcia.
Krok 6
Do słoików włóż czosnek, koperek i liść laurowy połamany na 2-3 części.
Krok 7
Dodać posiekaną paprykę, pomidorki koktajlowe i różyczki kapusty.
Krok 8
Słoiki z warzywami i przyprawami zalać wrzątkiem po szyję i przykryć czystymi pokrywkami. Pozostaw na 20 minut.
Krok 9
Po 20 minutach ostrożnie spuść wodę do dużego rondla. Posypać cukrem i solą.
Krok 10
Następnie dodaj nasiona gorczycy. Doprowadź wodę do wrzenia i gotuj przez 2 minuty.
Krok 11
Zalewę wlać do słoików z kalafiorem, papryką i pomidorami. Wlać esencję octową i zamknąć słoiki pokrywkami.
PRZYDATNE RADY
Według tego przepisu kalafior można przygotować nie tylko z pomidorkami koktajlowymi, ale także z małymi pomidorkami śliwkowymi: są dość gęste i mięsiste, dlatego bardzo dobrze smakują marynowane.
PRZY OKAZJI
Uwaga: do konserwowania kalafiora z pomidorami używamy bardzo skoncentrowanej esencji octowej, dlatego dodajemy ją w „aptecznych” dawkach. Jeśli weźmiesz zwykły ocet stołowy, każdy słoik będzie wymagał około półtora łyżki stołowej.