Ogórki kiszone z musztardą na zimę
Do przepisu
Ogórki kiszone z musztardą na zimę można przygotować w słoikach, aby ich smak nie różnił się od beczkowych. Jeśli to możliwe, lepiej oczywiście przechowywać takie ogórki w lodówce lub piwnicy. Do marynowania należy wybierać owoce o małych rozmiarach, z pryszczami, gęste i bardzo świeże. Musztarda w zalewie nadaje ogórkom cudowną wyspiarską nutę. Jeżeli nigdy nie piliście ogórków kiszonych z musztardą, koniecznie wypróbujcie nasz przepis – a być może stanie się Waszym ulubionym.
Złożoność: łatwo Kalorie: 120,97 kcal/porcję Porcje: 4 Gotowanie: 45 minut Dodać. czas: 50 godz Używany: 9,49 g/2,21 g/16,19PustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 4 PORCJIogórki 1,5 kgSól 3 łyżkiSuchy proszek musztardowy 3 łyżkiCzosnek 6 ząbkówliście wiśni Liście porzeczki Koper z parasolami Woda pitna 1,5 l Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Ogórki umyć i namoczyć w zimnej wodzie na kilka godzin. Następnie odlej wodę i odetnij końcówki ogórków od strony łodygi. Umieść ogórki w plastikowym wiadrze lub emaliowanej patelni.
Ogórki kiszone z musztardą na zimę ()
Krok 2
Umyj koperek, porzeczkę i liście wiśni. Obierz czosnek. Umieść wszystkie warzywa w pojemniku z ogórkami. Najpierw rozgnieć ząbki czosnku płaską stroną noża, a następnie usuń z nich skórkę. Do ogórków dodać czosnek.
Ogórki kiszone z musztardą na zimę ()
Krok 3
Sól rozpuścić w półtora litra wody pitnej. Zalewamy ogórki solanką. Można położyć talerz bezpośrednio na ogórkach, tak aby wszystkie były zanurzone w solance i nie wypływały do góry. Przykryj pojemnik. Pozostaw ogórki do zakwaszenia na 2-3 dni w temperaturze pokojowej.
Ogórki kiszone z musztardą na zimę ()
Krok 4
Kiedy zobaczysz, że fermentacja się rozpoczęła i pojawiły się bąbelki, odlej solankę z ogórków do rondla i wyrzuć wszystkie warzywa kiszone. Opłucz ogórki zimną wodą i włóż do czystych słoików.
Ogórki kiszone z musztardą na zimę ()
Krok 5
Postaw patelnię z solanką na ogniu i zagotuj, gotuj przez kilka minut. Do solanki dodać suchą musztardę i wymieszać. Gorącą zalewą zalewamy ogórki w słoikach. Rozłóż go równomiernie. Jeśli nagle nie wystarczy solanki, rozpuść łyżeczkę soli w szklance wrzącej wody i dodaj ten roztwór do słoików.
Ogórki kiszone z musztardą na zimę ()
Krok 6
Zamknij szczelnie słoiki plastikowymi pokrywkami. Metalowych lepiej nie zwijać. Ogórki kiszone to kapryśna rzecz. Jeśli są szczelnie zamknięte, mogą puchnąć. Przechowywać w chłodnym miejscu.
Ogórki kiszone z musztardą na zimę ()
UWAGA DO GOSPODARKI
Przygotowując ogórki kiszone z musztardą na zimę, nie ma sensu dodawać do marynaty liści chrzanu. W tym przypadku bezpiecznie zastępuje go musztarda, jest ponadto bardziej aromatyczna i ma głębszy smak.
PRZY OKAZJI
Do ogórków kiszonych z musztardą można dodać ostrą paprykę – wystarczy wrzucić cały strąk do zalewy lub pokroić na kawałki. Dla smaku można dodać gałązkę estragonu.