Bakłażany po koreańsku na zimę
Do przepisu
Gotowanie bakłażanów po koreańsku na zimę jest szczególnie opłacalne dla tych, którzy preferują przekąski warzywne o jasnym, pikantnym smaku. Szczegółowy przepis znajdziesz poniżej. Swoją drogą, czy wiecie, co zamienia pozornie zwyczajną sałatkę z bakłażana w koreański bakłażan? Po pierwsze, kroimy wyłącznie w długie paski, co ułatwia jedzenie pałeczkami. Po drugie, specjalna przyprawa często używana do przygotowywania dań warzywnych, m.in. koreańska marchewka. W rezultacie bakłażany zyskują dobrze znany smak i aromat. Przygotowanie takiej przekąski nie jest zbyt trudne, a ponadto nie wymaga sterylizacji: zwinięte słoiki bakłażana po koreańsku zawija się w ciepły kocyk, dzięki czemu zawartość poddawana jest dodatkowej obróbce cieplnej.
Złożoność: łatwo Kalorie: 132,78 kcal/porcję Porcje: 10 Gotowanie: 40 minut Dodać. czas: 24 godziny Używany: 2,33 g/7,29 g/14,16PustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 10 PORCJIbakłażany – 1 kg marchewka – 200 g słodka papryka różnobarwna – 200 cebula gryczana – 200 g woda pitna – 2 l sól – 1 łyżka. l. na marynatę + 2 łyżki. l. do bakłażanów, duże ząbki czosnku – 7–8 szt. cukier – 1,5 łyżki. l ocet stołowy (9%) – 30 ml olej roślinny – 80 ml pikantna przyprawa do koreańskiej marchwi – 1 łyżka. l. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj słoiki i pokrywki na bakłażany. Umyj je sodą oczyszczoną lub odtłuszczaczem, a następnie wysterylizuj w dowolny dogodny sposób. Pozwól mu wyschnąć.
Krok 2
Bakłażany myjemy pod bieżącą wodą i suszymy. Odetnij końcówki po obu stronach owocu, miąższ pokrój w grube paski. Przełóż do miski i odstaw do momentu użycia.
Krok 3
Marchewkę obierz, umyj i pokrój ostrym nożem w cienkie, długie paski lub zetrzyj na specjalnej tarce do marchewki koreańskiej. Usuń błony i nasiona ze słodkiej papryki. Miąższ pokroić w cienkie paski
Krok 4
Cebulę obierz, pokrój w ćwiartki, a następnie w piórka. W rondlu zagotuj około 2 litrów wody. Umieść bakłażany na sałatkę koreańską w rondlu.
Krok 5
Bakłażany w rondlu zalać wrzącą wodą, dodać 2 łyżki soli i wymieszać. Docisnąć pod ciśnieniem i pozostawić na 10–15 minut w temperaturze pokojowej.
Krok 6
Do dużej miski włóż paprykę, marchewkę i cebulę przygotowaną do sałatki koreańskiej. Obierz czosnek i przepuść przez prasę. Dodaj do warzyw. Zamieszać.
Krok 7
Bakłażany włóż do durszlaka i dobrze wyciśnij. Przełożyć do dużego, czystego rondla. Dodać warzywa z czosnkiem, solą, cukrem, octem, olejem roślinnym i wymieszać.
Krok 8
Pojemnik z przygotowanymi warzywami na bakłażan koreański postawić na średnim ogniu i doprowadzić do wrzenia. Mieszaj od czasu do czasu, aby zawartość patelni się nie przypaliła.
Krok 9
Do bakłażanów i warzyw dodać koreańską przyprawę marchewkową i wymieszać. Posmakuj tego. Dla pikanterii można dodać mielony czarny lub czerwony pieprz.
Krok 10
Dusić warzywa na średnim ogniu przez 10 minut. Od czasu do czasu mieszaj. Spróbuj koreańskiej sałatki z bakłażana i w razie potrzeby dodaj trochę soli.
Krok 11
Gorące bakłażany układamy w przygotowanych słoikach, mocno dociskając łyżką. Zwiń pokrywki i odwróć je na złożony ręcznik.
Krok 12
Słoiki z bakłażanami owinąć grubym kocem i pozostawić tak do całkowitego wystygnięcia. Następnie przechowuj go w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu.
PRZYDATNE RADY
Jeśli do koreańskich bakłażanów używasz małych słoików o pojemności do 1 litra, wysterylizuj je w kuchence mikrofalowej: jest to wygodne i szybkie. Napełnij pojemnik do połowy gorącą wodą, umieść go w urządzeniu i zagotuj. Przechowywać przez 10 minut, następnie wyjąć i wysuszyć.
PRZY OKAZJI
W tym przypadku możesz wybrać mniej lub bardziej pikantną koreańską przyprawę do marchewki: kieruj się wyłącznie własnymi preferencjami smakowymi.