Ogórki kiszone na zimę
Do przepisu
Jeśli letnie zbiory warzyw cieszą bardziej niż kiedykolwiek, przygotuj ogórki kiszone na zimę według naszego przepisu. Nawet początkującemu kucharzowi nie będzie to trudne i nie zajmie to dużo czasu! Osobliwością tego przepisu jest to, że używamy do niego nie tylko pikantnych ziół i przypraw, ale także marchewki i cebuli, dzięki czemu ogórki okazują się niezwykle smaczne. Ponadto do marynaty dodaje się nie zwykły ocet stołowy, ale ocet winny, dzięki czemu przystawka jest bardzo pikantna i wyrafinowana. Ogólnie rzecz biorąc, najważniejsze, że Ty i Twoi bliscy macie siłę, aby poczekać do zimy i nie jeść wcześniej ogórków kiszonych. A jeśli nie jesteś pewien takiej trwałości, zrób ich więcej, mnożąc liczbę składników w przepisie przez dwa, trzy, a nawet pięć!
Złożoność: przeciętny Kalorie: 21,97 kcal/porcja Porcje: 1 Gotowanie: 1 godzina Używany: 0,61 g/0,07 g/4,89PustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘświeże ogórki – 1,5–1,7 kg mała cebula – 1 szt. czosnek – 3 ząbki średniej wielkości marchewka – 1 szt. koper – 50 g pietruszka – 50 gestragonu – 1 gałązka liście wiśni – 3 szt. liście czarnej porzeczki – 3 szt liść chrzanu – 1 szt. liść dębu – 1 szt. ziele angielskie – 3 szt.Na marynatę:woda pitna – 1,5 lcukier – 3 łyżki. l.sól – 3 łyżki. l. ocet winny – 5 łyżek. l. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj składniki do marynowania. Umyj i osusz ogórki. Obierz cebulę i czosnek. Umyj i obierz marchewki. Umyj wszystkie liście i warzywa, a następnie dobrze wysusz.
Krok 2
Cebulę pokroić w krążki, marchewkę w krążki. Drobno posiekaj czosnek. Do wysterylizowanego słoika włóż cebulę, czosnek i marchewkę, koperek, pietruszkę, estragon, maliny, dąb, chrzan, wiśnię i liście porzeczki. Dodaj ziele angielskie i ziarna pieprzu.
Krok 3
Przygotuj marynatę do ogórków. Aby to zrobić, najpierw wlej wodę do rondla, postaw na dużym ogniu i zagotuj. Ogórki wlać do słoika, przykryć pokrywką i odstawić na 10 minut.
Krok 4
Ostrożnie wlej płyn ze słoika na patelnię. Postaw na dużym ogniu i szybko zagotuj. Dodaj sól, cukier i gotuj przez 5 minut na średnim ogniu.
Krok 5
Zdejmij patelnię z solanką – podstawą marynaty – z ognia. Wlać ocet winny i wymieszać. Powstałą marynatą zalej ogórki z ziołami i przyprawami w słoiku.
Krok 6
Zwiń słoik, a następnie odwróć go na złożony ręcznik. Zawiń i pozostaw tak do całkowitego ostygnięcia. Słoik ogórków kiszonych przechowujemy w chłodnym, ciemnym miejscu.
PRZYDATNE RADY
Jeśli wolisz bardziej pikantny smak, do ogórków kiszonych na zimę dodaj mały strąk suszonej czerwonej papryki i kawałek korzenia chrzanu o długości około 4 cm.
PRZY OKAZJI
Aby ogórki kiszone na zimę były naprawdę chrupiące i smaczne, należy zachować szczególną ostrożność przy wyborze tych właściwych. Idealnie powinny to być małe, średniej wielkości, a nawet owoce świeżo zebrane z krzaka.