Zimowe Przygody Kiszenia Ogórków

Ogórki kiszone na zimę

Ogórki kiszone na zimę, Zahodnik Do przepisu

Jeśli letnie zbiory warzyw cieszą bardziej niż kiedykolwiek, przygotuj ogórki kiszone na zimę według naszego przepisu. Nawet początkującemu kucharzowi nie będzie to trudne i nie zajmie to dużo czasu! Osobliwością tego przepisu jest to, że używamy do niego nie tylko pikantnych ziół i przypraw, ale także marchewki i cebuli, dzięki czemu ogórki okazują się niezwykle smaczne. Ponadto do marynaty dodaje się nie zwykły ocet stołowy, ale ocet winny, dzięki czemu przystawka jest bardzo pikantna i wyrafinowana. Ogólnie rzecz biorąc, najważniejsze, że Ty i Twoi bliscy macie siłę, aby poczekać do zimy i nie jeść wcześniej ogórków kiszonych. A jeśli nie jesteś pewien takiej trwałości, zrób ich więcej, mnożąc liczbę składników w przepisie przez dwa, trzy, a nawet pięć!

Złożoność: przeciętny Kalorie: 21,97 kcal/porcja Porcje: 1 Gotowanie: 1 godzina Używany: 0,61 g/0,07 g/4,89PustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘświeże ogórki – 1,5–1,7 kg mała cebula – 1 szt. czosnek – 3 ząbki średniej wielkości marchewka – 1 szt. koper – 50 g pietruszka – 50 gestragonu – 1 gałązka liście wiśni – 3 szt. liście czarnej porzeczki – 3 szt liść chrzanu – 1 szt. liść dębu – 1 szt. ziele angielskie – 3 szt.Na marynatę:woda pitna – 1,5 lcukier – 3 łyżki. l.sól – 3 łyżki. l. ocet winny – 5 łyżek. l. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj składniki do marynowania. Umyj i osusz ogórki. Obierz cebulę i czosnek. Umyj i obierz marchewki. Umyj wszystkie liście i warzywa, a następnie dobrze wysusz.

Krok 2

Cebulę pokroić w krążki, marchewkę w krążki. Drobno posiekaj czosnek. Do wysterylizowanego słoika włóż cebulę, czosnek i marchewkę, koperek, pietruszkę, estragon, maliny, dąb, chrzan, wiśnię i liście porzeczki. Dodaj ziele angielskie i ziarna pieprzu.

Krok 3

Przygotuj marynatę do ogórków. Aby to zrobić, najpierw wlej wodę do rondla, postaw na dużym ogniu i zagotuj. Ogórki wlać do słoika, przykryć pokrywką i odstawić na 10 minut.

Krok 4

Ostrożnie wlej płyn ze słoika na patelnię. Postaw na dużym ogniu i szybko zagotuj. Dodaj sól, cukier i gotuj przez 5 minut na średnim ogniu.

Krok 5

Zdejmij patelnię z solanką – podstawą marynaty – z ognia. Wlać ocet winny i wymieszać. Powstałą marynatą zalej ogórki z ziołami i przyprawami w słoiku.

Krok 6

Zwiń słoik, a następnie odwróć go na złożony ręcznik. Zawiń i pozostaw tak do całkowitego ostygnięcia. Słoik ogórków kiszonych przechowujemy w chłodnym, ciemnym miejscu.

PRZYDATNE RADY

Jeśli wolisz bardziej pikantny smak, do ogórków kiszonych na zimę dodaj mały strąk suszonej czerwonej papryki i kawałek korzenia chrzanu o długości około 4 cm.

PRZY OKAZJI

Aby ogórki kiszone na zimę były naprawdę chrupiące i smaczne, należy zachować szczególną ostrożność przy wyborze tych właściwych. Idealnie powinny to być małe, średniej wielkości, a nawet owoce świeżo zebrane z krzaka.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja