Zimowe przetwory: Jak zrobić domowe ogórki kiszone bez dodatku octu?

Ogórki kiszone na zimę bez octu

Ogórki kiszone na zimę bez octu Do przepisu

Ogórki kiszone na zimę bez octu są zwykle marynowane w beczce i przechowywane w zimnej piwnicy. Ale nawet jeśli nie masz beczki i piwnicy, nauczymy Cię, jak przygotować ogórki kiszone, a następnie przechowywać je w zwykłych szklanych słoikach.

Złożoność: przeciętny Kalorie: 36,68 kcal/porcja Porcje: 20 Gotowanie: 1 godzina Dodać. czas: 48 godz Używany: 1,92 g/0,23 g/6,98PustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 20 PORCJI4 kg ogórków 2 główki czosnku 4 liście chrzanu 5 liści wiśni 5 liści czarnej porzeczki 6-8 łodyg kopru z parasolkami 230 g soliDla solanki na 1 litr wody:1 litr wody 1 łyżka. l. sól Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Aby przygotować ogórki na zimę bez octu, dokładnie opłucz ogórki w zimnej wodzie. Umyj koper, liście chrzanu, wiśnie i porzeczki. Obierz czosnek.

Krok 2

Duży rondelek zalać wrzącą wodą. Na dnie układamy parasolki koperkowe, połówkę liści chrzanu, wiśni i porzeczki oraz czosnek. Następnie ułóż ogórki.

Krok 3

Ogórki zalej zimną wodą i dodaj sól. Przykryj pozostałymi liśćmi chrzanu. Przykryj patelnię pokrywką i pozostaw na 1-2 dni w temperaturze pokojowej, aż ogórki zmienią kolor.

Krok 4

Przygotuj wysterylizowane słoiki i umieść w nich ogórki, równomiernie rozłóż czosnek. Nie ma potrzeby dodawania liści i kopru; można je wyrzucić.

Krok 5

Przygotuj solankę w ilości 1 łyżki. l. sól na 1 litr wody (lepiej zrobić dodatkową solankę) Zalać solanką zagotowaną i zalać słoiki z ogórkami na 2-3 minuty. Wlać solankę na patelnię i ponownie zagotować. Wlać gorącą solankę do słoików i zwinąć pokrywki. Odwróć słoiki do góry nogami i ostudź.

PRZYDATNE RADY

Z zalewy z ogórków kiszonych na zimę można przygotować sos rybny. Aby to zrobić, w rondlu rozpuść łyżkę masła, dodaj łyżkę mąki, podsmaż i zalej pół szklanki solanki. Gotuj, aż zgęstnieje, 5 minut. Następnie wmieszaj gęstą śmietanę do sosu.

PRZY OKAZJI

Zalewka z ogórków kiszonych na zimę nie zawiera ani grama octu, dzięki czemu można z niej przygotować mieszanki i ogórki kiszone, a także w celu poprawy zdrowia w przypadku wystąpienia siły wyższej.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja