Zimowe pomidory z czosnkiem – przepis na niezwykłe konserwy

Pomidory „na śniegu” z czosnkiem na zimę

Pomidory „na śniegu” z czosnkiem na zimę Do przepisu

Przygotuj na zimę pomidory „na śniegu” z czosnkiem, abyś mógł później docenić oryginalny wygląd i smak tej przekąski. Ten przepis przeznaczony jest na trzylitrowy słoik, ale bez problemu można wykorzystać litrowe słoiki, zmniejszając proporcjonalnie ilość każdego składnika. Dowiesz się, jak gotować pomidory „na śniegu” z czosnkiem, ze opracowanych przez nas szczegółowych instrukcji. Proces ten zajmuje bardzo mało czasu i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych, dlatego nawet mniej doświadczona gospodyni domowa może zabrać się do pracy.

Złożoność: łatwo Kalorie: 52,05 kcal/porcja Porcje: 1 Gotowanie: 40 minut Dodać. czas: 24 godziny Używany: 1,75 g/0,31 g/10,98KonserwowaniePustyPrzekąskaWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘpomidory średniej wielkości – 1,5 kg woda pitna – 2 l ząbki czosnku – 1 szt. sól – 1 łyżka. l.cukier – 5 łyżek. l.kwas cytrynowy – 10 g Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj słoik i pokrywkę na pomidory. Dokładnie umyj płynem do mycia naczyń i wypłucz. Sterylizuj w dogodny dla Ciebie sposób. Pozostaw do całkowitego wyschnięcia

Krok 2

Umyj i osusz pomidory. Nakłuj każdy z nich wykałaczkami, aby zapobiec pękaniu skórki podczas obróbki cieplnej. Główkę czosnku podzielić na ząbki, obrać je i zetrzeć na średniej tarce.

Krok 3

Umieść pomidory w przygotowanym słoiku. Wlać wodę do rondla i doprowadzić do wrzenia. Natychmiast wlej pomidory na samą górę. Przykryj słoik pomidorów pokrywką.

Krok 4

Pozostaw pomidory w słoiku na 20 minut w temperaturze pokojowej. Następnie spuść wodę z powrotem do garnka przez specjalną pokrywkę z otworami. Doprowadzić do wrzenia.

Krok 5

Do słoików wsypać sól, cukier i kwasek cytrynowy, równomiernie rozprowadzając. Dodaj czosnek. Z patelni zalać wrzącą wodą. Natychmiast zwiń pokrywki.

Krok 6

Trzymając puszkę pomidorów w rękawicach kuchennych, obróć ją kilka razy po stole, aby rozpuścić sól i cukier. Odwróć słoik na ręcznik i owiń go grubym kocem. Pozwól mu całkowicie ostygnąć w ten sposób.

PRZYDATNE RADY

Pomidory „na śniegu” z czosnkiem według tego przepisu przygotowuje się na kwasie cytrynowym, ale można też użyć octu stołowego: podana ilość składników będzie wymagać dwóch łyżek stołowych.

PRZY OKAZJI

Aby przygotować ten przepis, lepiej wybrać mocne i dojrzałe pomidory, najlepiej w kształcie śliwki. Doskonale zachowują swój kształt i mają gęsty miąższ, co w tym przypadku jest po prostu konieczne.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja