Papryka faszerowana w soku pomidorowym na zimę
Do przepisu Stopień trudności: przeciętny Kalorie: 109,03 kcal/porcję Porcje: 10 Gotowanie: 1 godzina Używany: 3,68 g/3,69 g/15,64MarynowaniePustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 10 PORCJIsłodka papryka – 800 g soku pomidorowego – 1 cebula – 2-3 cebule marchewka – 10 szt. pietruszki – pęczek kolendry – pęczek czosnku – 4 ząbki liść laurowy – 1-2 szt. czarny pieprz – 6 groszków świeża ostra papryka – 0,5 strąka oleju roślinnego – 2 łyżki l. soli – 50 g Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Do konserw najlepiej nadaje się słodka papryka o cienkich ściankach. Dojrzałe, nienaruszone papryki dokładnie umyj, odetnij górę i łodygę, usuń nasiona. W dużym rondlu zagotuj wodę. Zanurzaj w nim paprykę na 3 minuty, następnie odsącz na durszlaku i ułóż przecięciem do dołu na papierowych serwetkach.
Krok 2
Cebulę i marchewkę umyj, obierz i pokrój w cienkie paski. Obierz czosnek, drobno posiekaj. Umyj pietruszkę i kolendrę, osusz papierowymi ręcznikami, drobno posiekaj warzywa.
Krok 3
Na patelni rozgrzej olej roślinny. Smaż cebulę i marchewkę przez 3 minuty. Dodać czosnek, zioła, sól do smaku, wymieszać i dusić bez przykrycia kolejne 3 minuty. Warzywa powinny być miękkie, ale nie ugotowane. Powstałym nadzieniem napełnij paprykę za pomocą łyżki stołowej. Należy go ułożyć dość ciasno, równo z krawędziami papryki.
Krok 4
Tak przygotowaną paprykę włóż do wysterylizowanego słoika. Słoiki do konserw domowych należy przygotować wcześniej. Należy je dokładnie umyć, następnie oblać wrzącą wodą od środka i położyć na suchym, czystym ręczniku szyją w dół.
Krok 5
Umyj ostrą paprykę, usuń łodygę i nasiona, pokrój na małe kawałki. Do rondelka wlać sok pomidorowy. Dodaj liść laurowy, ostrą paprykę, ziarna czarnego pieprzu i sól. Postawić na dużym ogniu i doprowadzić do wrzenia.
Krok 6
Do słoika z papryką wlać wrzący sok pomidorowy przez drobne sitko. Przykryj słoik pokrywką i włóż do garnka z wrzącą wodą na 30 minut. Następnie szczelnie zamknąć, ostudzić w temperaturze pokojowej i przechowywać. Papryka będzie gotowa do spożycia po tygodniu.