Zimowa zupa pomidorowa z kuskusem i wołowiną
gastronomia 22 lutego 2022 r4,36 (11)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział2Komentarz Do przepisu
Zupy pomidorowe są zwykle uważane za danie letnie, ale nasza zupa jest idealna również na zimną porę roku. Jego bogaty, pełen przypraw smak i delikatna aksamitna konsystencja nie pozostawi Cię obojętnym. Jesteśmy pewni, że stanie się częstym gościem na Twoim stole.
Złożoność: łatwo Kalorie: 341,08 kcal/porcję Porcje: 5 Gotowanie: 2 godziny 30 minut Używany: 26,91 g/17,81 g/18,92GotowanieKolacjaZupaSKŁADNIKI NA 5 PORCJI400 g pomidorów z puszki, pokruszonych1/4 szklanki kuskusu1 szklanka zielonego groszku1 średnia cebula2 ząbki czosnku1,5 łyżeczki mielona kolendra1 łyżeczka mielony kminek5 gałązek natki pietruszki1 łyżka. l. sok z cytrynyoliwa z oliweksól, świeżo zmielony czarny pieprzNa bulion:700 g pulpy wołowej1 średnia cebula1 średnia marchewka1 łodyga selera2 gałązki pietruszki2 gałązki koperku2 gałązki kolendrysól Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Mięso włożyć do rondla, zalać 1,2 litra zimnej wody i doprowadzić do wrzenia. Usuń pianę, zmniejsz ogień i gotuj przez 1 godzinę pod przykryciem. Marchewkę i cebulę obieramy, dodajemy do bulionu, dodajemy seler i zioła. Kontynuuj gotowanie mięsa przez kolejną godzinę. Na koniec dodaj sól. Przełóż mięso na talerz i trzymaj w cieple, odcedź bulion;
Krok 2
Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. W czystym rondlu rozgrzewamy oliwę i smażymy cebulę do miękkości, od czasu do czasu mieszając. Dodaj czosnek, kolendrę i kminek i kontynuuj smażenie przez 1 minutę. Połóż pomidory, zalej bulionem, zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj przez 10 minut.
Krok 3
Dodaj zielony groszek, gotuj przez 5 minut. Następnie dodać kuskus, przykryć patelnię pokrywką i zdjąć z ognia, odstawić na 5 minut. Zupę dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Krok 4
Wołowinę pokroić na porcje. Zupę przelej do misek, dodaj mięso i skrop oliwą. Drobno posiekaj liście pietruszki i posyp zupę przed podaniem.