Zimowa uczta: Makrela w towarzystwie warzyw

Warzywa z makrelą na zimę

Warzywa z makrelą na zimę Do przepisu

Warzywa z makrelą na zimę to doskonały preparat dla miłośników owoców morza. Domowa sałatka z makreli okazuje się smaczniejsza niż kupna i na pewno będzie zdrowsza niż kupne konserwy. Mrożona makrela jest całkiem odpowiednia do tego przepisu na sałatkę, ponieważ świeżą makrelę dość trudno znaleźć na naszych półkach. Makrela konserwowa z warzywami na zimę będzie pasować do stołu zarówno jako samodzielne danie, jak i jako dodatek. Szczególnie smakuje z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami, ryżem i makaronem. Warzywa z makrelą można wykorzystać jako dodatek do zupy rybnej.

Złożoność: przeciętny Kalorie: 287,09 kcal/porcję Porcje: 6 Gotowanie: 40 minut Dodać. czas: 40 minut Używany: 15,00 g/18,54 g/14,89GotowanieKonserwowaniePustyPrzekąskaWegetarianizm: pescetarianizmWegetarianizmSKŁADNIKI NA 6 PORCJImakrela 1 szt. marchewka 2 szt. cebula 1 szt. pomidor 3 szt. sok pomidorowy 200 ml sól 2 łyżki cukru 2 łyżki ocet 9% 2 łyżki liść laurowy 2 szt. olej roślinny Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Aby przygotować warzywa z makrelą na zimę, przygotuj wszystkie składniki. Rybę wypatroszyć, odciąć płetwy, ogon i głowę, usunąć czarny film ze środka i dokładnie umyć.

Krok 2

Gotuj oczyszczoną tuszę rybną na małym ogniu przez 7-10 minut. Następnie ostudź i rozłóż makrelę na kawałki, usuwając kręgosłup i wszystkie ości. W sałatce nie powinno być ości ryb.

Krok 3

Obierz cebulę i marchewkę i opłucz pod bieżącą wodą. Cebulę pokroić w krążki lub ćwiartki (wg uznania), marchewkę zetrzeć na grubej tarce. Warzywa lekko podsmażamy na oleju.

Krok 4

Pomidory umyć, usunąć łodygi, lekko osuszyć i pokroić w drobną kostkę 5-7 ml. Aby zapobiec wyciekaniu warzyw w trakcie procesu, użyj bardzo ostrego noża.

Krok 5

Do rondla podsmażoną cebulę i marchewkę, dodać pomidory, zalać sokiem pomidorowym, dodać sól, pieprz, cukier, liść laurowy. Gotuj na małym ogniu przez 10-15 minut.

Krok 6

Do marynaty warzywnej dodaj kawałki makreli, dobrze wymieszaj i gotuj sałatkę na średnim ogniu przez kolejne 10 minut. Pod koniec gotowania należy wlać ocet do mieszaniny.

Krok 7

Przed włożeniem sałatki z makreli do słoika należy wysterylizować pojemnik i pokrywki. Można to zrobić za pomocą pary, w kuchence mikrofalowej (jeśli słoiczek jest mały) lub w piekarniku.

Krok 8

Następnie przełóż sałatkę do wysterylizowanych słoików, przykryj ciepłym kocem i odstaw do wystygnięcia w temperaturze pokojowej. Następnie przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu. Makrela z warzywami jest gotowa na zimę.

UWAGA DO GOSPODARKI

Sałatka z makreli może zawierać płatki zbożowe – jęczmień perłowy lub ryż – dla większej wartości odżywczej. W takim przypadku płatki będą musiały zostać najpierw ugotowane.

PRZY OKAZJI

Jeśli chcesz, możesz dodać do sałatki z makreli inne warzywa, na przykład słodką paprykę lub ostrą paprykę, w zależności od upodobań.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja