Zimowa sałatka z pomidorów i warzyw – przepis na pyszny dodatek do obiadu!

Sałatka pomidorowa z warzywami na zimę

Sałatka pomidorowa z warzywami na zimę Do przepisu

Sałatka pomidorowa z warzywami na zimę to wspaniałe danie na każdy dzień i na świąteczny stół. Sałatkę można podawać również jako samodzielną przekąskę lub jako dodatek do mięs, drobiu czy ryb. Pachnące warzywa zachwycą każdego. A przygotowanie takiej sałatki jest dość proste. Najważniejsze, żeby nie zjeść wszystkiego na raz – okazuje się bardzo smaczne!

Złożoność: łatwo Kalorie: 98,74 kcal/porcję Porcje: 40 Gotowanie: 9 godzin Dodać. czas: 25 minut Używany: 2,38 g/5,23 g/10,42KonserwowaniePustyPrzekąskaWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 40 PORCJI4 kg pomidorów 1 kg cebuli 1 kg marchwi 1 kg słodkiej czerwonej papryki 300 g korzenia pietruszki ¾ szklanki soli 1 szklanka oleju roślinnego 15 ziaren czarnego pieprzu 5 liści laurowych Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Obierz cebulę, marchewkę, korzeń pietruszki i paprykę. Cebulę pokroić w krążki, pomidory w krążki, paprykę w paski lub krążki, marchewkę i korzeń pietruszki zetrzeć na grubej tarce.

Krok 2

Warzywa umieść w dużej misce. Dodać sól i wymieszać. Pozostawić na 8-10 godzin w chłodnym miejscu, dociskając niewielkim ciężarem (np. położyć duży talerz i słoik z wodą).

Krok 3

Odcedź sok i włóż warzywa do ognia. Dodać olej roślinny, ziarna pieprzu i liście laurowe, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 30 minut, mieszając.

Krok 4

Gorącą sałatkę włóż do wysterylizowanych litrowych słoików i zwiń pokrywki. Słoiki ustawiamy do góry dnem, przykrywamy kocem i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

UWAGA DO GOSPODARKI

Na zimę do sałatki pomidorowej z warzywami wybieraj tylko wysokiej jakości warzywa. Jeśli zauważysz, że niektóre owoce zaczęły się psuć, nie dodawaj ich do preparatu. Nawet jeśli zmiana jest niewielka, a uszkodzony obszar wydaje się, że da się wyciąć! Lepiej dodać to warzywo do zwykłego dodatku.

PRZY OKAZJI

Otwarte konserwy należy przechowywać wyłącznie w lodówce. Maksymalny okres przechowywania wynosi 5 dni. Po tym czasie nie jest bezpiecznie jeść otwartą żywność w puszkach. Zadbaj o swoje zdrowie!

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja