Zimowa sałatka z ogórków i pomidorów prosto z Gruzji

Gruzińska sałatka z ogórków i pomidorów na zimę

Gruzińska sałatka z ogórków i pomidorów na zimę Do przepisu

Sałatka z ogórków i pomidorów po gruzińsku zwinięta na zimę to mało popularny w naszym kraju preparat warzywny, któremu zdecydowanie warto poświęcić szczególną uwagę. Jesteśmy po prostu pewni, że jeśli zrobisz przynajmniej kilka takich słoików, odniosą one ogromny sukces w gronie rodziny. Przepis na sałatkę nie jest szczególnie skomplikowany: wystarczy pokroić ogórki i dusić je w sosie z mielonych pomidorów i słodkiej papryki z dodatkiem czosnku, octu i przypraw. Następnie wystarczy już tylko przełożyć zawartość patelni do słoiczków, zakręcić je i poczekać na moment degustacji, która z pewnością będzie bardzo przyjemna.

Złożoność: przeciętny Kalorie: 151,68 kcal/porcja Porcje: 15 Gotowanie: 45 minut Dodać. czas: 3 godziny Używany: 3,02 g/7,51 g/17,90PustySałatkaWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 15 PORCJIogórki świeże – 2,5 kg pomidory – 1,2 kg papryka czerwona – 200 g czosnek – 120 g sól – 2 łyżki. l. cukier – 100 ziaren pieprzu – 1 łyżeczka khmeli-suneli – 1 łyżka. l. olej roślinny – 100 ml ocet stołowy (9%) – 130 ml Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj składniki na sałatkę. Umyj świeże ogórki i odetnij końcówki. Owoce włóż do dużego rondla i zalej zimną wodą, aż całkowicie je zakryje. Pozostaw na 3 godziny.

Krok 2

Pomidory do sałatki umyj, osusz i usuń nasady z łodyg. Owoce pokroić w plasterki. Paprykę słodką do sałatki umyj, osusz i przekrój na połówki. Usuń nasiona i błony.

Krok 3

Przełóż pomidory i paprykę do szerokiego rondla i przepuść przez maszynę do mięsa z drobną drucianą kratką. Świeże ogórki pokroić w plasterki. Dodajemy do rondelka z przecierem pomidorowo-paprykowym.

Krok 4

Obierz ząbki czosnku i przełóż je przez praskę bezpośrednio na patelnię ze składnikami sałatki. Dodać sól, cukier, ziarna pieprzu i chmiel suneli. Wlać olej roślinny i ocet stołowy.

Krok 5

Rondel ze składnikami sałatki postaw na średnim ogniu. Mieszając, doprowadzić do wrzenia. Gotuj około 15 minut. Upewnij się, że zawartość patelni się nie pali.

Krok 6

Przygotuj słoiki i pokrywki na sałatkę. Umyj je środkiem odtłuszczającym, a następnie wysterylizuj parą lub w piekarniku. Odwróć na ręczniki papierowe.

Krok 7

Gorącą sałatkę z ogórków i pomidorów włóż do gorących, wysterylizowanych słoików i natychmiast zamknij. Wyłożyć na podwójnie złożony ręcznik i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

UWAGA DO GOSPODARKI

Do tej sałatki z ogórków spróbuj znaleźć najdojrzalsze i soczyste pomidory. To one sprawią, że smak sosu, w którym duszone są warzywa, będzie wyjątkowo smaczny i bogaty.

PRZY OKAZJI

Do sałatki z ogórków i pomidorów w stylu gruzińskim możesz dodać odrobinę ostrej papryki (mały strączek): dzięki temu przystawka będzie bardziej wyrazista, pikantna

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja