Zimowa sałatka pomidorowa z masłem: Twój sekretny przepis na zimowe smaki!

Sałatka pomidorowa z masłem na zimę

Sałatka pomidorowa z masłem na zimę Do przepisu

Sałatka pomidorowa z masłem na zimę to smaczny i bardzo zdrowy preparat. A najlepsze jest to, że mogą go jeść nawet ci, którym zabrania się spożywania octu! Dlaczego? To proste: w tym daniu nie ma octu. Konserwacja odbywa się za pomocą soli, cukru i oleju roślinnego. A dzięki warzywom, które znajdują się w tej sałatce, okazuje się, że jest bardzo aromatyczna i pikantnie pikantna. Jedz zdrowo!

Złożoność: łatwo Kalorie: 167,27 kcal/porcję Porcje: 5 Gotowanie: 1 godz. 10 min Dodać. czas: 25 minut Używany: 2,22 g/10,13 g/17,00KonserwowaniePustyPrzekąskaWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 5 PORCJI3 kg pomidorów 1 kg marchwi 1 kg cebuli 0,5 kg słodkiej czerwonej papryki 3 łyżki. l. z kupą soli 1 szklanka cukru 1,5 szklanki oleju roślinnego Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Umyj wszystkie warzywa, aby przygotować sałatkę pomidorową z oliwą na zimę. Obierz cebulę, marchewkę i paprykę. Cebulę pokroić w półpierścienie, pomidory w plasterki, paprykę w paski, marchewkę zetrzeć na grubej tarce.

Krok 2

Warzywa umieść w dużym rondlu. Dodać sól, cukier, masło i wymieszać. Warzywa postawić na ogniu, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 1 godzinę, ciągle mieszając.

Krok 3

Do rondelka wlać 1 litr wody i doprowadzić do wrzenia. Weź wysterylizowany słoik w dłonie i trzymaj go nad parą, aż słoik się nagrzeje. Bądź ostrożny – chroń ręce przed poparzeniem.

Krok 4

Wrzącą sałatkę włóż do gorącego słoika, zwiń pokrywkę, odwróć i zawiń. Powtórz z pozostałymi słoikami. Dobrze owinięte słoiki pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

UWAGA DO GOSPODARKI

Aby warzywa zachowały swoją konsystencję, na zimę możesz włożyć liść dębu do słoika z sałatką pomidorową z masłem. Dodatkowo nada preparatowi ciekawy odcień smaku.

PRZY OKAZJI

Jeśli lubisz ostrzejsze dania, możesz dodać jedną strączkę ostrej papryki (czerwonej lub zielonej – nie ma to znaczenia) do sałatki pomidorowej z masłem na zimę. Tylko pamiętaj: pikantnych potraw nie zaleca się dzieciom i osobom z problemami żołądkowo-jelitowymi.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja