Zima to czas cytrusów. Zachwycają nas swoim aromatem, smakiem i kolorem skórki. Wywieszane są na wystawach sklepowych, przywożone do domu w workach i woreczkach sznurkowych, a następnie rozdawane wszystkim gościom „po drodze”. Oferujemy Państwu nie tylko zjedzenie mandarynek, pomarańczy, grejpfrutów i innego wspaniałego towarzystwa, ale także przygotowanie z nimi różnorodnych potraw: od sałatek i napojów po dania gorące i desery. Pomogą Ci nasze przepisy z 9 najważniejszymi zimowymi owocami cytrusowymi.
Dania z pomarańczami
Pomarańcza to owoc drzewa pomarańczowego (Citrus sinensis). Trudno w to uwierzyć, ale historycznie rzecz biorąc, pomarańcza jest hybrydą mandarynki (Citrus reticulata) i pomelo (Citrus maxima).
Do jedzenia i soków polecamy pomarańcze pępkowe, zwane także pępkami (blond pępki według klasyfikacji francuskiej, z francuskiego i angielskiego pępka – „navel”). Owoc jest zwykle duży, piękny i ma charakterystyczny pępek (drugi zawiązek podstawowy) na szczycie owocu. Skóra jest zwykle cienka, gładka i błyszcząca. Kolor – jasny pomarańcz. Zwykle nie ma nasion. Pomarańcze pępkowe z reguły są droższe niż zwykłe pomarańcze, ponieważ zawsze są słodkie i soczyste.
WSKAZÓWKA: Przy zakupie należy zwrócić uwagę na wagę i wielkość owocu. Ogólna zasada jest taka, że im cięższa pomarańcza, tym będzie słodsza. Ale jednocześnie im większy, tym mniej smaczny. Dlatego powinieneś wybierać pomarańcze, które są małe, ale ciężkie. Dojrzałe owoce zawsze będą pachnące.
Jeśli chodzi o skórkę, nie wpływa ona w żaden sposób na smak pomarańczy. Równie smaczne mogą być owoce o grubej i cienkiej skórce. Jedyną różnicą jest to, że gruba skórka jest znacznie łatwiejsza do czyszczenia. Różne odmiany pomarańczy mają różną barwę skórki i miąższu. Ponadto, niestety, kolor owocu można zmienić na pomarańczowy za pomocą różnych środków chemicznych.
Pomarańcze do przygotowania zupy deserowej
Leves po węgiersku to zupa. Ta lekka, lekko upojna, słodkawa zupa cytrusowa z białym winem podawana jest na świąteczny obiad – to doskonały początek posiłku. Jednocześnie rozgrzewa, pobudza apetyt i szybko nawiązuje komunikację między gośćmi. I jeszcze jedno – można to pić, nie jeść!
Zupa cytrusowa Borlevesh z winem
Pomarańcza i awokado – przyjaźń na zawsze
Awokado można wypełnić mieszanką różnych owoców cytrusowych. Nie zapominajcie, że oprócz pomarańczy i grejpfrutów z mandarynkami są też pomelo, słodycze i klementynki. Najważniejsze w tej przekąsce (przepis tutaj) jest harmonia kremowego smaku awokado ze słodko-kwaśną nutą cytrusów.
Przekąska Awokado, pomarańcza i cytryna
Z pomarańczy stworzysz efektowny deser godny kawiarni lub cukierni
Kuchnia modernistyczna łączy w sobie wyrafinowane techniki i znane produkty. Buraki, pomarańcza i mascarpone świetnie do siebie pasują, zwłaszcza jeśli zwróci się uwagę na wszystkie subtelności przygotowania (przepis znajdziesz tutaj). Do mieszanki galaretki buraczanej lepiej dodać gumę ksantanową (0,1% masy całkowitej) w celu jej stabilizacji. Jest to przepis „zaawansowany”, więc nie zdziw się pojawieniem się rzadkich składników.
Millefeuille galaretki buraczano-cytrusowej z kremem serowym
Dania z grejpfrutami
Grejpfrut to owoc cytrusowy pochodzący z wysp karaibskich, bliski krewny pomarańczy i pomelo. Zewnętrznie owoce grejpfruta są podobne do owoców pomarańczy, ale ich miąższ jest kwaśny i ma charakterystyczny gorzki smak.
Aby całkowicie pozbyć się goryczy grejpfruta, należy usunąć półprzezroczysty film pokrywający każdy plasterek, w którym koncentruje się cała gorycz. Szefowie kuchni nazywają obrane plastry „najwyższym” lub „filetami”. Chociaż ostatnio naukowcy i inni mądrzy ludzie przekonują, że folie w grejpfrucie są bardzo zdrowe i też należy je jeść!
WSKAZÓWKA: Smak grejpfruta zależy od ilości zawartego w nim beta-karotenu. Im jaśniejsza skórka owocu, tym większa ilość beta-karotenu, tym będzie słodszy. Ponadto czerwone grejpfruty są na ogół znacznie słodsze niż białe.
Filety grejpfrutowe do wyrobu słodkich wypieków
I nie jest to placek, ani ciasto, ani pizza, chociaż wizualnie jest podobne (przepis znajdziesz tutaj). A co za różnica, jak się to nazywa, jeśli jest bardzo smaczne, prawda? Nadzienie do „pizzy” możecie wybrać według własnego gustu – my wolimy różowe grejpfruty, choć dobrze komponuje się również z krwistymi pomarańczami.
Cytrusowa „pizza” na ciasteczkach
Dekoracja z grejpfruta i mięty do ryb
Ta sałatka z grejpfrutów i mięty jest dobra sama w sobie, ale najlepiej smakuje z tłustym mięsem, drobiem lub rybą jako dodatek. Jest lekkie, orzeźwiające i bardzo ciekawe w smaku.
Sałatka grejpfrutowa z miętą
Dania z klementynkami
Clementine to hybryda mandarynki i pomarańczy. Prawie nigdy nie jest sprzedawany pod swoją nazwą w rosyjskich sklepach, ale około 70% mandarynek sprowadzonych do Rosji z Maroka to hybrydy klementynek.
Owoce klementynki spożywa się na świeżo oraz do produkcji soku i kompotu z mandarynek. Dodawane są do sałatek owocowych i deserów; są kandyzowane i dodawane do brandy; sok zamraża się na sorbet i miesza z napojami; Z klementynek robi się likiery. Jako przyprawa klementynka służy do przygotowywania sosów, dań rybnych, drobiowych i ryżowych.
WSKAZÓWKA: Aby wybrać dobrą klementynę, spójrz na jej skórkę. Jeśli jest wysuszony, wiotki lub miejscami zdrewniały, oznacza to, że owoc leży długo lub jest przejrzały. Niedojrzała klementynka jest ciężka, skórka jest prawie cała zielona i bardzo trudno ją oderwać. Istnieje opinia, że owoce, na których zakonserwowano gałązkę, dłużej zachowują świeżość, ale takie owoce są rzadko spotykane w sprzedaży.
Klementynki w ramach pysznych kruchych ciasteczek
Zrób te ciasteczka z klementynkami z cukrem, aby wypełnić swój dom wspaniałym cytrusowym aromatem, gdy będą siedzieć w piekarniku. Ciasteczka najlepiej zjeść od razu, następnego dnia od soku z klementynek staną się miękkie.
Ciasteczka z klementynkami w cukrze
Klementynki na sałatkę w połączeniu z krewetkami i kapustą
Sałatka z kapusty z krewetkami i klementynkami z dressingiem kokosowo-sezamowym tylko na pierwszy rzut oka może wydawać się trudna w przygotowaniu ze względu na mnogość składników. Tak naprawdę przygotowanie zajmuje nie więcej niż 15 minut – jest to bardzo wygodne, jeśli spodziewasz się gości i chcesz ich zaskoczyć nietypowym daniem. I oczywiście używaj klementynek zamiast pomarańczy. Mają słodki smak z nutami mandarynek – i to jest świetne.
Sałatka z kapusty z klementynkami i krewetkami
Dania z kumkwatem
Kumkwat (kinkan, wróżka, chińskie mandarynki) to nazwy tego samego owocu, najmniejszego owocu cytrusowego na świecie. Długość tych owalnych owoców o jasnopomarańczowym kolorze nie przekracza czterech centymetrów, a w przekroju – tylko dwa!
W odróżnieniu od innych owoców cytrusowych, kumkwatów nie obiera się, lecz zjada się je w całości, gdyż ich skórka jest cienka, delikatna i słodka (aczkolwiek lekko gorzka), natomiast miąższ jest kwaśny i niezbyt soczysty.
Z kumkwatów można przygotować pyszne sosy do wieprzowiny i kurczaka, a jeśli dodasz garść kumkwatów do jagnięciny, otrzymasz danie o niepowtarzalnym smaku. Karmelizowane kumkwaty można wymieszać z ryżem i nadziewać kaczkę. Krążki kumkwatu świetnie sprawdzają się także jako dodatek do sałatek owocowych, a nawet koktajli: stanowią nie tylko ozdobę, ale także przyjemnie smakują napoje i desery. A ze „złotych pomarańczy” można zrobić też orzeźwiające lody i tonik sorbet, zwłaszcza jeśli dodamy do tego odrobinę szampana.
WSKAZÓWKA: Skórka kumkwatu powinna być błyszcząca, gładka, bez uszkodzeń i równomiernie zabarwiona.
Kumkwaty na sałatkę
Dzielimy się z Wami przepisem na cudowną ciepłą sałatkę z kumkwatem, kurczakiem i szparagami. To sałatka dla każdego! Uwielbiamy słodko-kwaśne połączenia, bardzo podoba nam się też połączenie kurczaka i cytrusów. Ciekawy i smaczny sos jako dressing na pewno się tu nie sprawdzi.
Sałatka z kumkwatem, kurczakiem i szparagami
Wspaniały sos kumkwatowy do domowych wypieków
Zimowe śniadania powinny być szczególnie rozgrzewające i smaczne. Proponujemy zrobić te wspaniałe serniki z marchewką i pikantnym sosem cytrusowym z pomarańczami i kumkwatami. Sos idealnie komponuje się z delikatnym marchewkowym smakiem serników, dlatego na weekendowe śniadanie radzę nie lenić się i jeszcze ugotować sos.
Serniki z marchewką i pikantnym sosem cytrusowym z pomarańczami i kumkwatami
Dania z limonkami
Limonka jest doskonałym substytutem cytryny w wielu potrawach, chociaż smak owoców jest zróżnicowany. Z limonką jest bogatszy, można nawet powiedzieć, że ostrzejszy. Podobnie jak cytrynę, limonkę dodaje się do herbaty i podaje do dań rybnych. Tarta skórka z limonki doda wyjątkowego smaku deserom i sosom.
WSKAZÓWKA: Należy wybierać owoce limonki, które są elastyczne, gęste i równomiernie wybarwione, o błyszczącej, mocnej i gładkiej skórce.
Jeśli prawidłowo przechowujesz wysokiej jakości limonki – w suchym i chłodnym miejscu – nie tracą one swoich właściwości przez około 3 tygodnie, natomiast w temperaturze pokojowej owoce można przechowywać tylko przez tydzień. Nie ma potrzeby kupowania limonek do wykorzystania w przyszłości – od długiego leżenia ich skóra wyschnie, stanie się szorstka i pokryta plamami.
Marynata z soku limonkowego do grillowanej wieprzowiny
Kotlet schabowy z kością można ugotować w domu – na patelni, ale jak wspaniale smakuje na świeżym powietrzu, nawet zimą. Aktywna marynata z soku pomarańczowego i limonkowego zrobi swoje, a mięso będzie brzmiało jak nowe. Jeśli masz ochotę i lubisz kwaśny smak, zwiększ ilość soku z limonki.
Kotlet z kością w marynacie cytrusowej
Limonka to stały uczestnik wszystkich super lemoniad.
Lemoniada ogórkowo-limonkowa z nutami trawy cytrynowej niewątpliwie ugasi pragnienie w gorące letnie dni, ale także zimą, podczas obfitego i długiego lunchu czy kolacji, zachwyci Cię niezwykłym świeżym smakiem. W chłodne dni można dodać do niego mniej lodu, chociaż po ognistym tańcu nie będzie to zbyteczne.
Lemoniada ogórkowo-limonkowa z trawą cytrynową
Dania z cytrynami
Cytryna to owoc cytrusowy, owoc małego wiecznie zielonego drzewa, Citrus limon. Rośnie w subtropikach Morza Śródziemnego, USA, Meksyku, Argentyny, Kaukazu, Azji Środkowej i innych.
Jako przyprawę cytrynę dodaje się do różnych sałatek owocowych, dań na słodko, ciastek, sosów, dżemów i kremów. Jest skutecznym składnikiem dań z ryb, drobiu i ryżu. Sokiem z cytryny posypuje się np. sznycel wiedeński, smażoną rybę i dodaje do sosów sałatkowych (zamiast octu). Jedną z powszechnych przypraw w Afryce Północnej są rozdrobnione cytryny, które przechowuje się przez około 30 dni w soku z cytryny z dodatkiem soli i przypraw (cynamon, goździki, kolendra). Na przykład w kuchni marokańskiej takie cytryny wykorzystuje się w wielu tradycyjnych daniach mięsnych i rybnych. Zobacz jak marynować, marynować i gotować cytryny tutaj.
WSKAZÓWKA: Jasny kolor owocu nie zawsze świadczy o jego dojrzałości. Musisz skupić się na twardości cytryny. W pełni dojrzały owoc jest miękki w dotyku, ale jednocześnie lekko sprężysty. Takie cytryny mają wyjątkowo krótki okres przydatności do spożycia, należy je wykorzystać jak najszybciej. Jeśli owoc jest przejrzały, będzie bardzo miękki w dotyku.
Grubość skórki cytryny zależy od tego, ile razy drzewo, na którym wyrosła, zaowocowało. Im mniej plonów zebrano z drzewa, tym…