Ziemniaki z serem, kilkanaście dań, które chcesz gotować raz po raz

Ziemniaki z serem, kilkanaście dań, które chcesz gotować raz po raz

Ziemniaki z serem, kilkanaście dań, które chcesz gotować raz po raz

Olga Zacharowa 25 lipca 2023 r5,00 (4)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział3Komentarz

Uwielbiamy ziemniaki z serem, bo są sycące i domowej roboty. Oczywiście takiej żywności nie można nazwać dietą, ale wciąż istnieje wyjście. Wystarczy sięgnąć po to danie, zamiast klasycznego sera, serka mniej kalorycznego – sera feta, miękkiego twarogu, czy nawet warzywnego serka tofu.

Ziemniaki z serem, kilkanaście dań, które chcesz gotować raz po raz

O czym porozmawiamy w artykule:

  • Który ser jest odpowiedni
  • Jakie ziemniaki wybrać
  • Wskazówki dotyczące przygotowywania dań ziemniaczanych z serem
  • Ziemniaki z serem, 12 sprawdzonych przepisów z kolekcji
  • Młode ziemniaki z sosem serowym
  • Frittata z serem feta i suszonymi pomidorami
  • Krokiety ziemniaczane z serem i boczkiem
  • Krokiety rybne z wczorajszych ziemniaków z serem
  • Zapiekanka rybna z ziemniakami i serem
  • Zapiekanka ziemniaczana z serem
  • Zapiekanka ziemniaczana z serem
  • Placki ziemniaczane puree z serem
  • Zupa-krem serowy z ziemniakami
  • Zupa-krem ziemniaczany z serem
  • Zupa ziemniaczana z tofu i mlekiem kokosowym
  • Samosa z ziemniakami, serem i ziołami

Ziemniaki jako roślina uprawna pochodzą z Ameryki Południowej, ale od kilku stuleci cieszą się wszędzie niezwykłą popularnością. W Rosji pojawiła się dzięki Piotrowi Wielkiemu, który sprowadził bulwy ziemniaka z Holandii.

Dane mówią o aktualnej popularności ziemniaków Międzynarodowe Centrum Ziemniaczane w stolicy Peru, Limie, „ponad miliard ludzi na całym świecie je ziemniaki, a światowa produkcja roślinna przekracza 300 milionów ton”.

Ziemniaki z serem przygotowywane są w kuchniach różnych krajów, a tam, gdzie kultura serowa jest dobrze rozwinięta, np. we Francji, przepisy te zaliczane są do kulinarnych topów. Na przykład ziemniaki Dauphiné lub tradycyjna zapiekanka ziemniaczana. Dania z ziemniaków i serów są bardzo popularne w alpejskich regionach Austrii, a także w Niemczech i Belgii. W tym ostatnim odmiany ziemniaków hoduje się specjalnie na słynne frytki belgijskie i często podaje się je z sosem serowym.

Który ser jest odpowiedni

Taki, który dobrze topi się w wysokich temperaturach. Są to sery twarde i półtwarde. Drogie, takie jak parmezan, francuski Comté czy szwajcarski Gruyère są idealne, ale zostawimy je do innych celów. W przypadku ziemniaków z serem lepiej wypadają nam te bardziej budżetowe – edam, gouda, holenderski, rosyjski – można bezpiecznie używać wszystkich rosyjskich serów półtwardych. Jeśli jednak traficie na raclette (teraz też ją robimy), wiedzcie, że to klasyk do ziemniaków z serem. Raclette ma najlepsze właściwości rozpływające się, a co najważniejsze bogaty i niepowtarzalny smak, który doskonale komponuje się z pieczonymi ziemniakami.

Jakie ziemniaki wybrać

Wybierz ziemniaki przeznaczone specjalnie do pieczenia. A jeśli rozumiesz odmiany, to te o wysokiej zawartości skrobi. Celem tego wyboru jest to, aby ziemniaki były kruche. Wybierz ziemniaki o niebieskich oczach, a nie pomylisz się.

Osobno warto wspomnieć o młodych ziemniakach z serem. Ma najniższą zawartość skrobi i bardzo delikatną skórkę, której nikt się nie obiera. Młode ziemniaki zapieka się także z serem – doskonale trzymają swój kształt i nie kruszą się, ale okazują się bardzo smaczne. Więcej o odmianach ziemniaków dowiesz się z naszego miniprzewodnika, zob. Tutaj.

Wskazówki dotyczące przygotowywania potraw ziemniaczanych z serem

Jak wiadomo, najbardziej użyteczną częścią ziemniaków jest skórka. Dlatego ci, którzy gotują ziemniaki w mundurkach, postępują słusznie i otrzymują główną nagrodę – solidną porcję potasu. Wykorzystaj w pełni moc skrobi zawartej w ziemniakach. Nigdy nie płucz pokrojonych w plasterki surowych ziemniaków podczas przygotowywania np. zapiekanek. Skrobia ziemniaczana pomaga zagęścić sos w naczyniu nawet bez mąki. Martha Stewart, amerykańska gwiazda kulinarnanie ukrywa swojego przepisu autorskie ziemniaki zapiekane z serem i sosem śmietanowym.

  1. Do naczynia do zapiekania (najlepiej szklanego, tak danie wygląda najbardziej efektownie) wcieramy przekrojony na pół ząbek czosnku. Następnie posmaruj masłem.
  2. Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie plasterki, włożyć do dużego rondla i zalać mlekiem. Dodać odrobinę śmietany, czosnek, świeży tymianek, sól, świeżo zmielony czarny pieprz i startą gałkę muszkatołową. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, gotować przez 1 minutę. Zdjąć z ognia, ostudzić, 10 minut.
  3. Ułóż warstwę ziemniaków tak, aby zakrywała patelnię. Posypać tartym serem.
  4. Układać warstwa po warstwie, posypując każdą serem. Przykryj patelnię folią.
  5. Bez zdejmowania folii pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C, aż ziemniaki będą miękkie.
  6. Zdejmij folię, posyp zapiekankę serem i włącz grill. Gotuj przez kolejne 3-5 minut, aż powierzchnia lekko się zarumieni.

Ziemniaki z serem, 12 sprawdzonych przepisów z kolekcji

Młode ziemniaki z sosem serowym

Młode ziemniaki można oczywiście po prostu ugotować, osolić, polać pachnącym olejem roślinnym lub rozgnieść, dodać masło i zjeść z przyjemnością. Ale dlaczego nie spróbować połączyć młodych ziemniaków z serem? Zapewniamy, że okaże się bardzo smaczne.

Młode ziemniaki z sosem serowym
Młode ziemniaki z sosem serowym

Do przygotowania 4 porcji ziemniaków z serem potrzebujemy:

  • 600-800 g małych ziemniaków, najlepiej młodych
  • 30 g koperku
  • 30 g zielonej cebuli
  • 200 g kwaśnej śmietany 25–30% tłuszczu
  • 200 g sera
  • 20-25 g masła
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  1. Ziemniaki umyj szczoteczką i włóż do garnka z wrzącą wodą. Dodać sól, doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu, przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień do średnio-niskiego i gotować na wolnym ogniu przez 25–30 minut. lub do czasu pełnego przygotowania
  2. Do dressingu koperek i cebulę posiekać bardzo drobno, wymieszać ze śmietaną i serem feta, pieprzem, wymieszać (w razie potrzeby posiekać blenderem).
  3. Gotowe ziemniaki odlać z wody i ponownie postawić patelnię na ogniu na chwilę, aby nadmiar płynu odparował. Od czasu do czasu delikatnie potrząśnij patelnią.
  4. Na patelnię wlewamy olej, zamykamy pokrywkę, dociskamy i potrząsamy patelnią tak, aby ziemniaki częściowo się rozpadły i zmieszały się z oliwą. Podawać z sosem serowym, doprawić pieprzem i solą.

Frittata z serem feta i suszonymi pomidorami

To danie z ziemniaków, sera i pomidorów jest dobre ze względu na swoją uniwersalność – można je podawać na śniadanie, ale także na lunch lub kolację.

Frittata z serem feta i suszonymi pomidorami
Frittata z serem feta i suszonymi pomidorami

Do przygotowania 5-6 porcji frittaty ziemniaczanej z serem i warzywami potrzebujemy:

  • 300 g młodych małych ziemniaków
  • 1 duża garść zielonego groszku
  • 1 ząbek czosnku
  • liście z 4 gałązek koperku i pietruszki
  • 1 mała cukinia
  • 50 g suszonych pomidorów
  • 5 jaj
  • 100 ml mleka
  • 1 łyżka. l. musztarda z ziarnami
  • 3 łyżki l. pełnotłusta śmietana
  • 1 łyżka. l. oliwa z oliwek
  • 0,5 łyżeczki suszone płatki chilli
  • 100 g sera feta
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  1. Ziemniaki umyj szczoteczką, włóż do garnka z osolonym wrzątkiem i gotuj na średnim ogniu przez 12–15 minut, aż będą miękkie. Odcedź wodę i lekko ostudź ziemniaki, a następnie pokrój je w cienkie plasterki.
  2. Zielony groszek zalać wrzącą wodą i pozostawić na 2-3 minuty. Drobno posiekaj czosnek, cienko posiekaj natkę pietruszki i koperek. Cukinię zetrzyj na grubej tarce. Suszone pomidory siekamy.
  3. Jajka ubić z mlekiem, dodać czosnek, zioła i musztardę, sól i pieprz. Dodać śmietanę i wymieszać.
  4. Rozgrzej piekarnik z grillem do 180°C.
  5. Na żaroodpornej patelni rozgrzej oliwę z oliwek i smaż ziemniaki na złoty kolor. Dodaj płatki dyni i chili i kontynuuj smażenie przez kolejne 3-4 minuty. Dodaj zielony groszek.
  6. Wlać masę jajeczną i posypać pokruszoną fetą i suszonymi pomidorami. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut, aż jajka się zetną.
  7. Umieścić patelnię w piekarniku pod grillem i pozostawić na 3-5 minut, aż wierzch frittaty lekko się zarumieni. Gotową frittatę pokroić na kawałki i podawać na ciepło lub na zimno z zieloną sałatą.

Krokiety ziemniaczane z serem i boczkiem

Krokiety to kulki z mięsa mielonego lub warzyw, panierowane w bułce tartej i smażone w głębokim tłuszczu. Krokiety pierwotnie pojawiły się we Francji, ale bardzo szybko stały się popularne w innych krajach. Krokiety podawane są jako przystawka lub dodatek do dania, a także samodzielne danie street food. Ważne jest, aby od razu trafiły na stół, gorące. Odgrzany krokiet to nudny krokiet.

Krokiety ziemniaczane z serem i boczkiem
Krokiety ziemniaczane z serem i boczkiem

Do przygotowania 6 porcji krokietów ziemniaczanych z serem potrzebujemy:

  • 800 g ziemniaków
  • 150 g mozzarelli na pizzę
  • 30 g startego twardego sera
  • 100 g boczku wędzonego
  • 1 ząbek czosnku
  • 50–60 g bułki tartej
  • 2 łyżki l. oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 1 litr rafinowanego oleju roślinnego do głębokiego smażenia
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  1. Ziemniaki ugotuj w skórkach. Studzimy, obieramy i puree.
  2. Do miski włóż puree ziemniaczane, dodaj 2 jajka, sól, pieprz, dobrze wymieszaj.
  3. Mozzarellę i boczek pokroić w drobną kostkę. Wymieszaj w osobnej misce.
  4. Z powstałej masy oddziel kawałek wielkości pudełka zapałek, zwiń go w kulkę, a następnie spłaszcz na płaski placek.
  5. Umieść 1 łyżkę na środku. l. farszem z boczkiem i mozzarellą, tortillę zamknąć tak, aby nadzienie znalazło się w środku, lekko spłaszczyć z obu stron nadając kulkom kształt walców.
  6. Jajka rozbij do miski i na płaski talerz włóż bułkę tartą. Krokiety maczać najpierw w jajku, następnie w bułce tartej, a następnie ponownie w jajku i bułce tartej. Strząśnij nadmiar.
  7. Rozgrzej olej do głębokiego smażenia do temperatury około 170°C. Temperaturę możesz sprawdzić bez termometru: jeśli wrzucisz kawałek chleba na olej i po kilku minutach natychmiast zacznie skwierczeć i brązowieć, oznacza to, że olej jest wystarczająco gorący.
  8. Partiami smaż krokiety w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Wyjmować łyżką cedzakową i od razu układać na kilku warstwach ręczników papierowych, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawać na gorąco.

Krokiety rybne z wczorajszych ziemniaków z serem

To wyraźny przykład udanego połączenia ziemniaków i twarogu. Krokiety wychodzą bardzo delikatne i soczyste. Jeśli chcesz, do mieszanki ziemniaczanej dodaj drobno posiekane zioła i podsmażoną marchewkę, a następnie posiekane w misie blendera.

Krokiety rybne z wczorajszych ziemniaków z serem
Krokiety rybne z wczorajszych ziemniaków z serem

Do przygotowania 6-8 porcji krokietów rybnych z ziemniaków z serem potrzebujemy:

  • 4 plasterki boczku
  • 400 g gotowanych ziemniaków
  • 150 g sera twarogowego
  • 2 białka + 1 żółtko
  • 1 łyżeczka sól
  • 100 g filetu rybnego wędzonego na gorąco, najlepiej łososia lub makreli
  • kilka gałązek zielonej bazylii
  • 5 łyżek l. wabiki
  • 1 garść startego twardego sera
  1. Rozgrzej piekarnik do 190°C.
  2. Na suchej patelni podsmaż boczek z obu stron, aż będzie chrupiący. Zmiel w blenderze na kruszonkę.
  3. Ugotowane ziemniaki rozgnieść na puree. Białka ubić mikserem na puszystą masę.
  4. W misce wymieszaj puree ziemniaczane, ser, 1 żółtko, boczek i sól. Następnie dodać białka i wymieszać szpatułką tak, aby białka zachowały puszystość.
  5. Rybę pokroić na włókna i wymieszać widelcem z liśćmi bazylii.
  6. Od masy ziemniaczanej oddziel kawałek wielkości piłeczki do ping-ponga, zwiń w kulkę i spłaszcz na płaski placek. Połóż na środku trochę ryb i ziół i zamknij chleb tak, aby nadzienie znalazło się w środku. Kulkę obtaczamy w kaszy mannej i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. To samo zrób z resztą krokietów, układając je wystarczająco blisko siebie, ale tak, aby się nie sklejały. Posypać tartym serem.
  7. Włóż blachę z krokietami do piekarnika, piecz przez 30 minut…
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja