Ziemniaki z duszonym mięsem, pyszne szybkie przepisy

Ziemniaki z duszonym mięsem, pyszne szybkie przepisy

Ziemniaki z duszonym mięsem, pyszne szybkie przepisy

Roman Ryżow 18 października 2023 r5,00 (4)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz

Ziemniaki z duszonym mięsem to połączenie zapewne znane każdemu. No cóż, kto nie lubi bogatej i szybkiej zupy wiejskiej z duszoną wołowiną? A może chrupiące młode ziemniaki z puszką kurczaka we własnych sokach? Kucharze wiedzą, że jeśli masz w szafce konserwy i trochę warzyw, ani Twoja rodzina, ani goście nie będą głodni. Nawet jeśli dysponujesz tylko jedną patelnią, rondelkiem lub wolnowarem, a jedyną przyprawą, którą dysponujesz jest sól, przygotowanie pysznych ziemniaków i gulaszu nie będzie trudne.

Ziemniaki z duszonym mięsem, pyszne szybkie przepisy

O czym porozmawiamy w artykule:

  • Dlaczego ziemniaki z gulaszem nie są przestarzałą klasyką
  • Jak wybrać gulasz i nie popełnić błędu
  • 7 przepisów na ziemniaki z duszonym mięsem:
    • Zupa ziemniaczana z duszonym mięsem

    • Smażone ziemniaki z gulaszem

    • Ziemniaki z duszoną kapustą

    • Puree ziemniaczane z gulaszem

    • Ziemniaki z duszonym mięsem i pastą pomidorową

    • Ziemniaki z duszonym mięsem w powolnej kuchence

    • Ziemniaki z gulaszem w kuchence mikrofalowej

  • Jak zrobić gulasz w domu
    • Domowy gulasz wieprzowy w szybkowarze

Dlaczego ziemniaki z gulaszem nie są przestarzałą klasyką

Konserwy mięsne to wspaniały ratunek na różne sytuacje życiowe, gdy trzeba szybko przygotować smaczne i satysfakcjonujące gorące danie. Każdy turysta wie, że nie liczy się chleb, ale ziemniaki i gulasz. W końcu jest to zarówno zupa, jak i drugie danie, a jeśli nagle zostanie jakieś danie (co jest mało prawdopodobne), można je zjeść na śniadanie. Uwierz mi, nikt nigdy nie odmówił.

A dla wczorajszych uczniów, którzy zostali uczniami i opuścili rodziców, ziemniaki i duszone mięso są po prostu darem niebios. Naucz spadkobiercę gotować jedno danie i upewnij się, że jest dobrze odżywiony, a może nawet nosi kapelusz. Poradzi sobie z tym każdy niedoświadczony kucharz, wystarczy bowiem obrać ziemniaki (lub przynajmniej je dobrze umyć), otworzyć puszkę konserw i dodać to, co akurat mamy pod ręką – cebulę, marchewkę, cukinię, pomidory, fasolę, itp. Trochę więcej wody – będzie zupa, a jeśli potrzeba sosu, zawsze można zagęścić trochę rosołu mąką. Wystarczą wszelkie przyprawy i przyprawy, a jeśli nagle zdarzy się niefortunny błąd, nie ma to znaczenia. Gulasz to właśnie ten składnik, który swoim aromatem doda atrakcyjności i zamaskuje niepowodzenia. Można podawać ze wszystkim – świeżymi lub marynowanymi warzywami, grzybami, ziołami i sosami, czy to adjika, ketchupem, czy zwykłą kwaśną śmietaną. Trudno zepsuć ziemniaki duszonym mięsem, ale nadal będzie pyszne.

Jak wybrać gulasz i nie popełnić błędu

Dziś każdy sklep, czy to ogromny hipermarket, czy bardzo mały pawilon w odległości spaceru, oferuje dziesiątki rodzajów gulaszu na każdy gust i każdą kieszeń. Nie jest łatwo wybrać i popełnić błąd, bo do puszki nie można zajrzeć, nie można jej powąchać i ocenić. Na co warto zwrócić uwagę? Oczywiście w składzie – produkt wysokiej jakości nie powinien zawierać substancji zagęszczających, wzmacniaczy smaku czy konserwantów, z wyjątkiem soli. Słoik powinien być gładki, bez wgnieceń. Faktem jest, że wnętrze pojemnika ma specjalną powłokę, która po odkształceniu natychmiast zaczyna się utleniać. Oczywiście nie należy kupować konserw z spuchniętą pokrywką lub dnem, może to doprowadzić do poważnego zatrucia, a nawet gorzej! Zwróć także uwagę na cenę – całkowicie okazyjna cena, nawet w promocji, może wskazywać na obecność soi, skóry, tkanki łącznej itp. Obecnie w Internecie można znaleźć wiele recenzji różnego rodzaju produktów, w tym duszonych mięs. Nie wszyscy są niezależni, ale niektórym ekspertom warto zaufać.

Zwracamy uwagę na X przepisów na ziemniaki z gulaszem. Wypróbuj i oceń każdy z nich, wierzymy, że na pewno Ci się spodoba.

7 przepisów na ziemniaki z duszonym mięsem

Zupa ziemniaczana z duszonym mięsem

Duszone mięso to genialny wynalazek, a szybka zupa ziemniaczana z duszonym mięsem jest nie mniej pomysłowa. Minimum składników i czasu, a teraz na stole pojawia się apetyczne, gorące danie, które przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Odpowiedni jest gulasz z wołowiny, wieprzowiny, jagnięciny, kurczaka lub indyka. W razie potrzeby dodaj swoje ulubione zioła i przyprawy do gotowej zupy; smak na tym tylko skorzysta.

Zupa ziemniaczana z duszonym mięsem
Zupa ziemniaczana z duszonym mięsem

Do przygotowania zupy na 4 porcje potrzebne będą:

  • woda – 2,5 l
  • gulasz – 300-400 g
  • ziemniaki (średnie) – 4-5 szt.
  • marchewki – 1 szt.
  • cebula – 1 szt.
  • warzywo lub masło – 2 łyżki. l.
  • liść laurowy
  • czarne ziarna pieprzu
  • sól
  1. Przygotowane warzywa – ziemniaki pokroić w kostkę, marchewkę w paski, cebulę pokroić w drobną kostkę lub cienkie ćwiartki krążków.
  2. Ziemniaki zalać wodą i gotować do miękkości, 15–20 minut. Podczas gotowania dodaj sól do smaku.
  3. Podsmaż cebulę i marchewkę na rozgrzanym maśle lub oleju roślinnym na średnim ogniu, aż uzyskają złoty kolor.
  4. Gdy ziemniaki będą już prawie gotowe, dodaj gulasz, podsmażone warzywa, liść laurowy i ziarna pieprzu.
  5. Gotuj zupę przez kolejne 5 minut, zdejmij z ognia i odstaw, aby trochę odpoczęła. Można podawać.

Uwaga dla właściciela: Dzieci uwielbiają makaron, dlatego można go dodać do zupy ziemniaczanej z duszonym mięsem. Wystarczy zastąpić część ziemniaków pastą w kształcie gwiazdek, literek czy pajęczyn.

Przy okazji: Aby zupa ziemniaczana z duszonym mięsem nabrała bogatszego smaku, podczas smażenia cebuli i marchewki dodaj 1-2 łyżeczki. pasta pomidorowa i czerwona mielona papryka.

Jeszcze więcej przepisów na zupy z duszonym mięsem znajduje się w naszym materiale.

Smażone ziemniaki z gulaszem

Smażone ziemniaki z duszonym mięsem to pożywne danie, które każdy pokocha. Ziemniaki te nazywane są także „oficerskimi”. Są dwa sposoby na przygotowanie tego dania. Najprościej jest ugotować wszystko na jednej patelni, ale wtedy część ziemniaków nie będzie miała chrupiącej skórki ze względu na wilgoć wydzielającą się z gulaszu po podgrzaniu. Dla tych, którzy lubią chrupiącą skórkę, gulasz przygotowuje się osobno, odparowując nadmiar płynu, przyrumieniając kawałki mięsa i dopiero na samym końcu łączy się go z gotowymi ziemniakami. Obydwa składniki następnie miesza się i pozostawia na 2-3 minuty, aby umożliwić im wymianę smaków.

Smażone ziemniaki z gulaszem
Smażone ziemniaki z gulaszem

Aby przygotować ziemniaki z gulaszem na 3-4 porcje, potrzebujesz:

  • ziemniaki – 500 g
  • gulasz (dowolny) – 300-400 g
  • cebula – 1 szt.
  • olej roślinny
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól

Aby przesłać:

  • warzywa (koperek, pietruszka)
  1. Przygotowane ziemniaki pokroić według uznania: dużą kostkę, cienkie plasterki, małą kostkę itp. Cebulę pokroić w drobną kostkę lub cienkie ćwiartki.
  2. Na dużej patelni z grubym dnem rozpuść tłuszcz z gulaszu – jeśli go nie ma, dodaj olej roślinny. Ziemniaki włożyć na patelnię i smażyć na złoty kolor – dopiero wtedy odwrócić i wymieszać.
  3. Gdy ziemniaki zrumienią się z drugiej strony, na patelnię wrzucamy cebulę i wszystko dokładnie mieszamy. Gotuj przez 5 minut. Wszystko ponownie dokładnie wymieszaj.
  4. Gulasz pokroić na średniej wielkości kawałki. Dodać na patelnię z ziemniakami i wymieszać. Gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż wilgoć całkowicie wyparuje. Przed ostatnim mieszaniem dodać sól i pieprz do smaku.
  5. Drobno posiekaj warzywa do serwowania; lepiej używać tylko liści. Gdy ziemniaki i gulasz zostaną z jednej strony usmażone do chrupkości, danie można podawać posypane ziołami.

Uwaga dla właściciela: Do ziemniaków smażonych wybieraj odmiany o obniżonej zawartości skrobi. Jeśli nie wiesz, jaką odmianę właśnie przygotowujesz, polecamy namoczyć pokrojone ziemniaki w wodzie na krótki czas. Następnie należy go wysuszyć przed smażeniem.

Przy okazji: Jeśli w gulaszu nie ma wystarczającej ilości tłuszczu na smażone ziemniaki, możesz dodać nie tylko olej roślinny, ale także dla smaku, wymieszać go z niewielką ilością masła.

Ziemniaki z duszoną kapustą

Ziemniaki z duszonym mięsem i kapustą – z tych trzech głównych składników powstaje bardzo smaczny i sycący gulasz. Można go ugotować na głębokiej patelni lub w rondlu z grubym dnem. Jeśli chodzi o pozostałe składniki tego dania, fantazja nie ma granic; można dodać dowolne warzywa: cukinię, pomidory, słodką paprykę i wiele innych. Różne przyprawy i przyprawy pomogą Ci zmienić smak tego gulaszu i za każdym razem ugotować go inaczej. Nasz przepis jest najprostszy i najbardziej uniwersalny, który przypadnie do gustu każdemu.

Ziemniaki z duszoną kapustą
Ziemniaki z duszoną kapustą

Aby przygotować ziemniaki z gulaszem na 5-6 porcji, potrzebujesz:

  • gulasz (dowolny) – 500 g
  • ziemniaki – 500 g
  • kapusta biała – 500 g
  • marchewki – 1 szt.
  • cebula – 1 szt.
  • pasta pomidorowa – 1 łyżka. l. ze zjeżdżalnią
  • woda
  • olej roślinny
  • suszony koperek
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól
  1. Przygotuj składniki. Ziemniaki pokroić w dużą kostkę, kapustę drobno posiekać. Marchew zetrzyj na średniej tarce, cebulę pokrój w drobną kostkę lub cienkie ćwiartki pierścieni. Gulasz pokroić na kawałki tej samej wielkości co ziemniaki.
  2. Rozgrzej olej roślinny na dużej patelni, podsmaż cebulę i marchewkę. Dodać kapustę, dokładnie wymieszać i smażyć na dużym ogniu, ciągle mieszając, przez 5 minut.
  3. Do garnka wlać trochę wody, przykryć pokrywką i dusić kapustę do połowy ugotowaną, od czasu do czasu mieszając. Do kapusty dodać ziemniaki i trochę więcej wody, dodać sól. Wymieszaj, przykryj i gotuj na wolnym ogniu, aż ziemniaki będą prawie ugotowane.
  4. Do warzyw dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać. Dodać gulasz, koperek, pieprz, wymieszać i smażyć do uzyskania pożądanej konsystencji potrawy: sos można zostawić odrobinę lub całkowicie odparować. Gotowy gulasz odstaw na 10 minut pod przykryciem, a następnie podawaj.

Uwaga dla właściciela: Jeśli do duszonych ziemniaków używasz młodej kapusty, musisz ją posiekać grubiej niż odmiany zimowe. A także dodać podczas gotowania po ziemniakach.

Przy okazji: spróbuj ugotować ziemniaki z duszonym mięsem i kapustą po kaukasku. Do potrawy dodać utskho-suneli, mieloną kolendrę i ostrą paprykę. Podczas serwowania posyp gulasz kolendrą.

Puree ziemniaczane z gulaszem

Puree ziemniaczane z duszonym mięsem to danie, które można podać na lunch i kolację. Ale będziesz zaskoczony – z resztek możesz zjeść wspaniałe śniadanie. Po nocy w lodówce, wymieniając wszystkie smaki i aromaty, rano zjesz obfite śniadanie, które zapewni Ci siły i energię aż do lunchu.

Gulasz, który dodasz do puree, może pochodzić z dowolnego mięsa lub drobiu. Spróbuj ugotować go na przykład z kurczakiem lub indykiem – danie będzie bardziej dietetyczne niż z wołowiną czy wieprzowiną.

Puree ziemniaczane z gulaszem
Puree ziemniaczane z gulaszem

Aby przygotować ziemniaki z gulaszem na 6-8 porcji, potrzebujesz:

  • ziemniaki – 1 kg
  • gulasz (dowolny) – 500 g
  • mleko – 100 ml
  • masło – 50 g
  • cebula – 1 szt.
  • czosnek – 1-2 ząbki
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól
  • koperek lub natka pietruszki do podania
  1. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Zmiksuj dodając mleko i masło. Puree można przygotować całkowicie gładkie lub z pozostawieniem małych kawałków.
  2. Cebulę pokroić w drobną kostkę, przepuścić czosnek przez prasę. Na głębokiej patelni rozpuść odrobinę tłuszczu z gulaszu i podsmaż na nim cebulę i czosnek, aż się zeszklą.
  3. Gulasz rozgnieść widelcem lub pokroić w…
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja