Ziemniaki faszerowane julienne, pieczone w piekarniku
Anioł Księżyc 26 grudnia 2023 r(2)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Ziemniaki faszerowane julienne, pieczone w piekarniku – danie przypominające nieco jeden z naszych popularnych fast foodów, ale tylko o wiele smaczniejsze. Jak domowe produkty mogą być gorsze od kupnych? Nie ma mowy! Przecież tutaj sami gotujemy, wiedząc, z jakich składników wszystko jest zrobione, a potem dostosowujemy przepis do naszego niepowtarzalnego gustu. Nie mamy więc wątpliwości – w domu jest lepiej! W naszej interpretacji tego dania nie wskazaliśmy, jakiego sera użyć – bierzemy taki, który dobrze się roztapia i tworzy apetyczną złotobrązową skórkę. Idealne do: mozzarelli, suluguni, maasdamu itp.
Złożoność: przeciętny Kalorie: 214,95 kcal/porcję Porcje: 8 Gotowanie: 1 godzina 30 minut Używany: 8,54 g/14,98 g/16,56Danie główneSKŁADNIKI NA 8 PORCJIborowiki (mrożone) – 500 gśmietana 25% – 150-200 mlcebula – 150 gser – 100-150 gziemniaki – 4-5 szt. (w zależności od wielkości bulwy)masłoolej roślinnysólświeżo zmielony czarny pieprz Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Zamrożone grzyby należy wcześniej wyjąć, odłożyć na durszlak i ustawić nad miską. Włożyć do lodówki do całkowitego rozmrożenia. Przygotowane grzyby pokroić na małe kawałki.
Krok 2
Ziemniaki myjemy w skórkach za pomocą szczotki i osuszamy papierowymi ręcznikami. Zawiń każdą bulwę w folię i piecz w piekarniku w temperaturze 180°C, aż będzie gotowa, 50 minut.
Krok 3
Cebulę pokroić w małe kostki. Zetrzyj ser na średniej tarce. Gotowe ziemniaki przekrój wzdłuż na pół, łyżką usuń miąższ ze środka, pozostawiając ścianki o grubości 0,7-1 cm.
Krok 4
Na patelni o grubym dnie podsmaż cebulę na złoty kolor w mieszance masła i oleju roślinnego. Dodać grzyby i smażyć na dużym ogniu, aż płyn odparuje.
Krok 5
Posolić i popieprzyć grzyby i cebulę, dokładnie wymieszać. Wymieszaj śmietanę, posmakuj i jeśli to konieczne, dodaj trochę więcej soli i pieprzu. I natychmiast usuń grzyby z ognia.
Krok 6
Nadzienie grzybowe przekładamy do łódeczek ziemniaczanych, posypujemy tartym serem i pieczemy w piekarniku na złoty kolor. Przełóż nadziewane ziemniaki julienne na talerz i podawaj.
UWAGA DO GOSPODARKI
Jeśli nie podoba Ci się wygląd „kurtki” na Twoich bulwach, to i tak upiecz w niej ziemniaki. I dopiero wtedy, po wykonaniu łodzi, będziesz mógł je oczyścić. Zapobiegnie to rozpadaniu się ziemniaków podczas gotowania.
PRZY OKAZJI
Aby łódeczki stały prosto i nie przewracały się podczas pieczenia lub serwowania, wystarczy zrobić małe, równe nacięcie na spodzie.