Ziemniaki faszerowane julienne, pieczone w piekarniku

Ziemniaki faszerowane julienne, pieczone w piekarniku

Anioł Księżyc 26 grudnia 2023 r5.00(2)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu

Ziemniaki faszerowane julienne, pieczone w piekarniku – danie przypominające nieco jeden z naszych popularnych fast foodów, ale tylko o wiele smaczniejsze. Jak domowe produkty mogą być gorsze od kupnych? Nie ma mowy! Przecież tutaj sami gotujemy, wiedząc, z jakich składników wszystko jest zrobione, a potem dostosowujemy przepis do naszego niepowtarzalnego gustu. Nie mamy więc wątpliwości – w domu jest lepiej! W naszej interpretacji tego dania nie wskazaliśmy, jakiego sera użyć – bierzemy taki, który dobrze się roztapia i tworzy apetyczną złotobrązową skórkę. Idealne do: mozzarelli, suluguni, maasdamu itp.

Złożoność: przeciętny Kalorie: 214,95 kcal/porcję Porcje: 8 Gotowanie: 1 godzina 30 minut Używany: 8,54 g/14,98 g/16,56Danie główneSKŁADNIKI NA 8 PORCJIborowiki (mrożone) – 500 gśmietana 25% – 150-200 mlcebula – 150 gser – 100-150 gziemniaki – 4-5 szt. (w zależności od wielkości bulwy)masłoolej roślinnysólświeżo zmielony czarny pieprz Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Zamrożone grzyby należy wcześniej wyjąć, odłożyć na durszlak i ustawić nad miską. Włożyć do lodówki do całkowitego rozmrożenia. Przygotowane grzyby pokroić na małe kawałki.

Krok 2

Ziemniaki myjemy w skórkach za pomocą szczotki i osuszamy papierowymi ręcznikami. Zawiń każdą bulwę w folię i piecz w piekarniku w temperaturze 180°C, aż będzie gotowa, 50 minut.

Krok 3

Cebulę pokroić w małe kostki. Zetrzyj ser na średniej tarce. Gotowe ziemniaki przekrój wzdłuż na pół, łyżką usuń miąższ ze środka, pozostawiając ścianki o grubości 0,7-1 cm.

Krok 4

Na patelni o grubym dnie podsmaż cebulę na złoty kolor w mieszance masła i oleju roślinnego. Dodać grzyby i smażyć na dużym ogniu, aż płyn odparuje.

Krok 5

Posolić i popieprzyć grzyby i cebulę, dokładnie wymieszać. Wymieszaj śmietanę, posmakuj i jeśli to konieczne, dodaj trochę więcej soli i pieprzu. I natychmiast usuń grzyby z ognia.

Krok 6

Nadzienie grzybowe przekładamy do łódeczek ziemniaczanych, posypujemy tartym serem i pieczemy w piekarniku na złoty kolor. Przełóż nadziewane ziemniaki julienne na talerz i podawaj.

UWAGA DO GOSPODARKI

Jeśli nie podoba Ci się wygląd „kurtki” na Twoich bulwach, to i tak upiecz w niej ziemniaki. I dopiero wtedy, po wykonaniu łodzi, będziesz mógł je oczyścić. Zapobiegnie to rozpadaniu się ziemniaków podczas gotowania.

PRZY OKAZJI

Aby łódeczki stały prosto i nie przewracały się podczas pieczenia lub serwowania, wystarczy zrobić małe, równe nacięcie na spodzie.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja