Ziemniaki duszone z mięsem mielonym

Ziemniaki duszone z mięsem mielonym

gastronomia 28 września 2023 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1KomentarzZiemniaki duszone z mięsem mielonym Do przepisu

Duszone ziemniaki z mięsem mielonym to pożywne i proste danie, którego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, nie wymaga skomplikowanych umiejętności ani trudno dostępnych składników. Ziemniaki i mięso to podstawa większości codziennych obiadów i kolacji. Prawie każdy uwielbia te produkty i regularnie je spożywa. Ale każda epoka, kraj i rodzina ma swoje własne przepisy i subtelności przygotowania potrawy. W Europie w średniowieczu ziemniaki i mięso duszono w ceramicznych garnkach w piekarniku. W XVIII wieku we Francji danie to zostało uwielbione przez słynnego szefa kuchni Dominique’a Jean-Batiera. A obecnie duszone ziemniaki z mięsem mielonym to jedno z najpopularniejszych i ulubionych dań mieszkańców Europy Wschodniej.

Złożoność: przeciętny Kalorie: 631,89 kcal/porcję Porcje: 2 Gotowanie: 45 minut Używany: 27,21 g/38,60 g/41,72PrażenieDanie główneSKŁADNIKI NA 2 PORCJEziemniaki – 400 gmięso mielone – 250 gcebula – 1 szt. (70g)marchewki – 1 szt. (40g)czosnek – 1 ząbekolej roślinny – 1 łyżka.koncentrat pomidorowy – 1 łyżka.sól – do smakupieprz – do smakusuche przyprawy – do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj składniki. Użyj dowolnego mięsa mielonego, które lubisz. Można mieszać kilka rodzajów mięsa. Obrane i umyte warzywa połóż na papierowej serwetce, aby usunąć nadmiar wilgoci.

Krok 2

Zetrzyj marchewki na grubej tarce. Cebulę pokroić w małe kostki. Rozgrzej olej roślinny na patelni i smaż warzywa na średnim ogniu przez 2-3 minuty.

Krok 3

Na patelnię wrzucamy mięso mielone, smażymy razem z warzywami przez 5-7 minut. Aby zapobiec sklejaniu się mięsa, należy ostrożnie i często oddzielać mięso mielone na małe kawałki drewnianą szpatułką.

Krok 4

Na patelnię dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać z mięsem mielonym i warzywami. Dusić przez 3-5 minut na średnim ogniu. W międzyczasie pokroić ziemniaki w średniej wielkości plasterki.

Krok 5

Dodaj plasterki ziemniaków na patelnię z pozostałymi składnikami. Zalać 100 ml wody o temperaturze pokojowej. Sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszaj.

Krok 6

Przykryj patelnię pokrywką i gotuj na małym ogniu przez 20 minut. W tym momencie nie ma potrzeby otwierania i mieszania składników, aby nie zakłócić temperatury i nie połamać plastrów ziemniaków.

Krok 7

Dodaj zmiażdżone lub drobno posiekane ząbki czosnku i ulubione przyprawy. Delikatnie wymieszaj i pozostaw naczynie pod przykryciem na patelni przez kolejne 2-3 minuty. Wyłącz ogień i odstaw na chwilę duszone ziemniaki z mięsem mielonym.

UWAGA DO GOSPODARKI

Jeśli przygotowujesz duszone ziemniaki z mieloną wieprzowiną, idealnym dodatkiem będzie sałatka z jajkiem na twardo i rukolą. Jeśli z kurczakiem, odpowiednie jest połączenie ogórków i pomidorów. A z mieloną wołowiną – surówka z kapusty.

PRZY OKAZJI

Oprócz mięsa mielonego, duszone ziemniaki dobrze komponują się z kiełbasą, kiełbaskami, grzybami, warzywami, a nawet niektórymi owocami. Nie bój się eksperymentować!

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja