Ziemniaki: czym są i co z nimi zrobić
Marianna Orlinkowa 15 listopada 2021 r4,80 (5)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział2Komentarz
Niewiele produktów musiało pokonać tak wiele przeszkód. Uświadomiwszy sobie, że to jednak nie jest trujące, zaczęły jeść ziemniaki – i od tego czasu jedzą i jedzą i nie mogą przestać. Postanowiliśmy dowiedzieć się, jak to jest i co trzeba zrobić z ziemniakami, aby uzyskać doskonały wynik.
Stacja Sortirovochnaya
Do gotowania nie potrzebujesz zbyt skrobiowych, okrągłych ziemniaków o gęstym miąższu, który dobrze trzyma swój kształt. Kruche, jeśli je ugotujesz, stanie się wodniste i pozbawione smaku. Prawie wszystkie odmiany ziemniaków o różowej i czerwonej skórce są idealne: Symphony, Romano, Condor, Wczesny Żukowski. Ziemniaki nieprzeznaczone do gotowania można gotować w mundurkach. Jednocześnie zaoszczędzisz 20% witamin.
Do tłuczonych ziemniaków wybierz szybko gotujące się odmiany – są to okrągłe białe ziemniaki z białym miąższem: Ufimets, Białoruski skrobiowy, Adretta, Belosnezhka. Im starszy ziemniak, tym szybciej zostanie zmiksowany – w końcu smak można poprawić za pomocą przypraw i innych dodatków.
Do smażenia nadają się odmiany zawierające najmniej skrobi: kawałki powinny zachować swój kształt podczas bezlitosnego mieszania na patelni. Są to odmiany o kształcie podłużnym, o żółtej lub żółtobrązowej skórce i żółtym miąższu: Bintje, Concord, Mona Lisa, Luck. Jeśli smażysz ziemniaki bardziej skrobiowe, obierz je, pokrój i dokładnie opłucz w dużej ilości zimnej wody. Następnie dokładnie osusz.
Do pieczenia kupuj duże, owalne ziemniaki z brązową lub brązową skórką i białym miąższem, o niskiej zawartości wilgoci i dużej zawartości skrobi. Po upieczeniu taki miąższ łatwo się kruszy, doskonale wchłaniając sos, z którym zdecydujesz się go podać. Odmiany: Idaho, Pioneer, Nevsky.
W przypadku sałaty szukaj odmian o cienkiej skórce, wysokiej zawartości wilgoci i niskiej zawartości skrobi. Idealne są tak zwane „młode ziemniaki” – teraz nie oznacza to wczesnych odmian, ale ziemniaki wykopane w młodym wieku. Czerwona Gwiazda, Ukama, Anya wystarczą. Ziemniaki te można gotować ze skórką.
Istnieją oczywiście odmiany uniwersalne, które nie zepsują żadnego dania: te same Idaho, Sante, Lady Rosetta i inne.
Dla dobra sprawy
Wydaje się, że z ziemniaków można zrobić wszystko na świecie. Może z wyjątkiem kompotu. Na przykład przygotowujesz śniadanie. Weź ziemniaki, pokrój je w plasterki i usmaż. Następnie na osobnej patelni podsmaż kiełbasę pikantną (myśliwską) z odrobiną czosnku i cebulą. Połączyć z ziemniakami, polać jajkami i podawać z pikantnym sosem pomidorowym.
Następnie odpowiedni lunch. Potrzebuję trochę zupy. Ugotuj kilka ziemniaków z kilkoma łodygami selera i cebulą, podsmażonych na maśle. Włóż do blendera, zmiksuj i wlej z powrotem na patelnię. Na patelni cebulowej szybko podsmaż paprykę czerwoną w drobną kostkę, dodaj do zupy, dodaj ulubioną wędzoną na gorąco rybę, np. różowy łosoś, podzieloną na płatki i zagotuj. Teraz trochę gęstej śmietany, odrobina białego wina i świeżo zmielonego pieprzu i masz wyśmienity lunch na swoim stole. Jeśli jesteś szczególnie głodny, możesz zaoferować grzanki z serem.
Nawiasem mówiąc, o grzankach. Moim ulubionym wynalazkiem studenckim, odpowiednim na każdą porę dnia, jest tost ziemniaczany. Najpierw przygotuj tosty jak zwykle. Następnie zmiksuj ugotowane ziemniaki z olejem roślinnym, ziołami i niezbyt ostrą musztardą. Rozsmaruj na toście, posyp serem i grilluj przez 5-7 minut. Tanie, wesołe i zjadane, gdy tylko talerz zdąży trafić na stół.
Co dalej z nami? Sałatka? Na przykład ziemniak z ciepłymi smażonymi grzybami – kurkami, smardzami lub grzybami miodowymi i pesto pietruszkowym. Ziemniaki gotujemy w skórkach i kroimy w dość duże plasterki. Grzyby smażone są z czosnkiem. Pesto można zrobić demokratycznie: wystarczy dużo ziół, zmielonych sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Możesz też, zgodnie z oczekiwaniami, dodać orzeszki piniowe i parmezan.
Z ziemniaków bardzo dobrze sprawdzają się także naleśniki. Draniki to oczywiście przede wszystkim. Lubię odbiegać od białoruskich standardów – ziemniaki zetrzeć na grubej tarce, opłukać, wycisnąć sok i coś dodać. Placki z czerwonych ziemniaków, cukinii i dyni są niesamowite. W tym przypadku nie trzeba obierać dwóch pierwszych składników. Jako przyprawę główną dodaj czarnówkę i nasiona gorczycy lekko podsmażone na suchej patelni. A jeśli masz w domu mąkę z ciecierzycy, to nie potrzebujesz nawet jajek – wystarczy sok ziemniaczany (w tym przypadku nie odsączaj go całego). Smażyć te trójkolorowe naleśniki na ghee, aby uzyskać ciepły, orzechowy smak.
Teraz jest bardzo gorąco. Pieczenie, powiedzmy, jagnięciny z ziemniakami, nikogo nie zaskoczy – chociaż jeśli dodasz do tego borowiki i majeranek, okaże się to ciekawsze. Spróbuj zaskoczyć mięsożerców pieczenią warzywną w garnku. Weź bakłażana, cebulę, paprykę i białą fasolę maślaną. Osobno podsmaż bakłażany, cebulę i paprykę na niewielkiej ilości oleju roślinnego. Ziemniaki też – do połowy ugotowane. W doniczkach układać warstwami: ziemniaki, cebulę, bakłażany, paprykę i fasolę (gotową, z puszki). Na wierzchu połóż dużą ilość soczystych, pokrojonych w plasterki pomidorów bez skórki – ponownie możesz użyć pomidorów z puszki razem z sokiem. Zamknij pokrywkę i włóż do piekarnika na mały ogień na godzinę. Podawaj warzywa osobno i w dużych ilościach.
No cóż, deser – na przykład norweski lefse. Ciasto miesza się z puree ziemniaczanego, masła i mąki, cienko rozwałkowuje i piecze w gofrownicy. Podczas serwowania przekrój ciasto na trzy części i posyp cukrem pudrem i cynamonem. Bardzo dobry.
A jeśli, jak każde warzywo, ziemniaki uwielbiają sosy. Oto 3 świetne przepisy.
Sosy do pieczonych krążków ziemniaczanych
- Krem z zielonego groszku. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju roślinnego, dodaj szklankę mrożonego zielonego groszku. Gotuj, aż groszek będzie miękki. Przełóż do blendera i zmiel na puree. Nie wyłączając silnika, dodaj ząbek czosnku (po przekrojeniu) i pół szklanki śmietanki o zawartości tłuszczu 20%. Dobrze wymieszaj, dodaj sól i podawaj.
- Pieczone pomidory z czosnkiem. Weź 3 duże dojrzałe pomidory i główkę czosnku. Nakłuj skórkę pomidorów w kilku miejscach, a czosnek przekrój na ząbki. Obydwa nasmaruj olejem i odstaw na 15-20 minut. do piekarnika nagrzanego do 200°C. Gotowe pomidory włóż do miski, lekko rozgnieć, usuń skórkę. Pokrój ząbki czosnku i po prostu wyciśnij je do miski z pomidorami. Dodać sól, pieprz i oliwę do smaku, rozgnieść widelcem, wymieszać i podawać. Można też dodać dowolne warzywa.
- Śmietana z limonką. Limonkę przekrój na pół. Do miski wlej szklankę płynnej śmietany i ubijając widelcem wyciśnij do niej sok, najpierw z jednej połowy limonki, potem z drugiej. Za pomocą tarki usuń skórkę z limonki i dodaj ją do śmietany. Dodaj sól i smak. Można dolać trochę dobrej oliwy z oliwek, chociaż w zasadzie da się bez niej.
Co dobrego mogą nam dać ziemniaki? Węglowodany może dać wiele minerały (zwłaszcza potas i fosfor), witaminy (zwłaszcza C i B3). Kalorie też dużo – w związku z czym lepiej nie wzbogacać ziemniaków masłem, a mięsa sosem. Z dietetycznego punktu widzenia jest to doskonały produkt spożywany pieczony lub gotowany w skórce – w towarzystwie dużej zielonej sałaty polanej nierafinowanym olejem.
Najbardziej szkodliwe – ale wyłącznie z tego samego pedantycznego, medycznego punktu widzenia – są ziemniaki smażone w głębokim tłuszczu, zwane także frytkami. To danie, tak uwielbiane przez wszystkie dzieci, nazywa się na Zachodzie frytki – „Frytki”. I to jest kolejna historyczna niesprawiedliwość związana z tą bulwą. Tak naprawdę Belgowie wpadli na pomysł pokrojenia ziemniaków w długie paski i szybkiego smażenia ich na dużej ilości wrzącego (a czasem roztopionego) oleju roślinnego. Ale nawet w Brukseli w menu dla dzieci wciąż widnieje informacja: „frytki„.
To właśnie możemy na ten temat powiedzieć. Jeśli kochasz swoje dzieci i chcesz zaspokoić ich najskrytsze pragnienia, karm je w domu frytkami. Kup frytkownicę – ułatwi to proces. I będziesz mieć pewność, że olej, który tak dobrze wchłania ziemniaki, był używany po raz pierwszy, a nie trzydziesty piąty.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #ziemniaki #jak gotować #ziemniaki #jak wybraćPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość
28 marca 2021 r
Dlaczego nie wspomnieli o niektórych z najbardziej znanych i popularnych odmian w Rosji – Sineglazka i Lorch? Są bardzo skrobiowe, nie brązowieją i świetnie nadają się do przecierów, zapiekanek i prawie wszystkiego. Trzeba tylko wziąć pod uwagę ich zdolność do szybkiego gotowania. Wielu powie, że to stare odmiany, a teraz są już bardziej produktywne, mniej wymagające pod względem warunków i bardziej odporne na choroby. To wszystko prawda, ale nie ma smaczniejszych odmian niż te. Nie zapomnij o nich, są wspaniałe, po prostu gotowane młode ze skórką, pieczone na ogniu lub jako baza wielu dań ziemniaczanych.
00Odpowiedź
7 marca 2015 r
Pochodzę z Białorusi. Istnieje wiele metod gotowania i przepisów, ale nawet smażenie było delikatne – duszono je później, głównie gotowano w piekarniku!
00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych