Zielony „adżyka”
Hurakan 24 czerwca 2015 r0,00 (0)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział2Komentarz Do przepisu
Z końcem czerwca posiadacze domku letniskowego będą mogli w pełni cieszyć się prawdziwymi darami naszego krótkiego lata. Mnóstwo zieleniny, truskawek, prawdziwych, nie woskowanych pomidorów i aromatycznych ogórków. I choć czas na przygotowania jeszcze nie nadszedł, proponuję otworzyć go czymś, co do niczego już się nie nadaje, ale szkoda byłoby to wyrzucić – przerośniętą zieleniną. Strzałki czosnkowe i koperek z rozwijającymi się kwiatostanami są teraz pod dostatkiem w ogrodzie i można z nich przygotować wspaniałą zieloną „adżykę”. Można go jeść z pieczywem, można marynować w nim mięso, można z niego przygotować sos z jogurtu naturalnego do maczania. Robię bardzo gorące, ale możesz zrobić bardziej miękkie.
Złożoność: łatwo Porcje: 1 Gotowanie: 10 minutPustySKŁADNIKI NA 1 PORCJĘW tym przepisie nie ma dokładnych proporcji, a ilość składników można łatwo zmieniać. Bierzemy warzywa w przybliżeniu w równych ilościach.Strzałki czosnkoweKoperek z łodygami i nierozwiniętymi kwiatostanamiZielona kolendraOrzechy włoskie, więcej, jeśli to możliweCała cytryna lub limonkaOliwa z oliwekSólPapryczka chili, najlepiej świeża zielona, jeśli nie, to suszone płatki. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Umyj warzywa i dokładnie osusz.
Krok 2
Orzechy włoskie zmiel na drobny okruszek.
Krok 3
Zmiel cytrynę razem ze skórką w blenderze.
Krok 4
Do blendera włóż grubo posiekane warzywa i papryczki chili, drobno je posiekaj, dodaj cytrynę, orzechy włoskie, sól do smaku, oliwę z oliwek i wszystko dokładnie zmiel.
Krok 5
Trzeba dodać tyle soli, aby mieszanka była słona, jeśli zamierzasz ją przechowywać na zimę, i normalna, jeśli zostanie zjedzona w ciągu 2-3 tygodni. Zielona „adjika” jest gotowa. Wszystko włóż do słoików i przechowuj w lodówce.