Zielone naleśniki gryczane z kefirem
gastronomia 26 czerwca 2023 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Zielone naleśniki gryczane z kefirem to wspaniała alternatywa dla tradycyjnych naleśników z mąki pszennej. Kasza gryczana zielona to ziarno, które nie zostało poddane obróbce cieplnej. Zmielona na mąkę zielona kasza gryczana jest wyjątkowym produktem dietetycznym i zawiera witaminy z grupy B, żelazo, mangan i wiele innych niezbędnych dla organizmu mikroelementów. Ziarna gryki zielonej nie zawierają glutenu, co jest bardzo ważne dla osób z nietolerancją glutenu. Jednocześnie zielona kasza gryczana zawiera w dużych ilościach przeciwutleniacze, redukujące liczbę wolnych rodników niezbędnych do zwalczania starzenia się komórek. Naleśniki gotowane na kefirze i zielonej kaszy gryczanej mają subtelny i delikatny smak i doskonale wpisują się w koncepcję prawidłowego i zdrowego odżywiania.
Złożoność: łatwo Kalorie: 431,12 kcal/porcję Porcje: 4 Gotowanie: 25 minut Dodać. czas: 4 godziny Używany: 13,28 g/21,32 g/49,77PiekarniaSKŁADNIKI NA 4 PORCJIzielona kasza gryczana – 250 gkefir – 200 mljaja C0 – 2 szt.olej roślinny – 3 łyżki. l.sok z cytryny – 1 łyżeczka.cukier – 1 łyżka. l.soda – ½ łyżeczki.sól – ½ łyżeczki. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Kaszę gryczaną zieloną dokładnie opłucz, włóż do małej miski, zalej 400 ml chłodnej pitnej wody, przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki na 3-6 godzin lub na noc.
Krok 2
Spęcznione płatki wraz z płynem zmiel blenderem zanurzeniowym na jednorodną masę. Zajmie to około 2-3 minut. Przelać do głębokiej miski, dodać cukier i sól.
Krok 3
Jajka rozbić do miski z posiekaną kaszą gryczaną, wlać kefir i sok z cytryny, dodać sodę i dokładnie wymieszać mikserem. Miskę ponownie przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Usuń folię, wlej 2 łyżki do ciasta. l. olej roślinny i ponownie wymieszaj.
Krok 4
Rozgrzej patelnię o średnicy 16-18 cm na dużym ogniu. Za pomocą pędzla do ciasta posmaruj dno patelni niewielką ilością oleju roślinnego. Ustaw ciepło na średnie.
Krok 5
Na patelnię wlewamy niewielką porcję ciasta i rozprowadzamy ciasto po dnie za pomocą silikonowej lub drewnianej szpatułki. Piecz naleśnik przez 1,5 minuty, aż uzyska złoty kolor.
Krok 6
Delikatnie przesuwaj szpatułką po krawędzi naleśnika, odsuwając go od brzegów patelni. Przewróć naleśnik na drugą stronę i kontynuuj smażenie przez kolejną 1 minutę. Gotowe naleśniki ułóż w stos na talerzu i trzymaj w cieple aż do podania.
PRZYDATNE RADY
Do zrobienia naleśników można kupić gotową zieloną mąkę gryczaną. W takim przypadku przed rozpoczęciem pieczenia ciasto należy odstawić w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę, aby mąka dobrze pęczniała, a naleśniki się nie rozrywały.
PRZY OKAZJI
Zielone naleśniki gryczane można podawać z jagodami puree z cukrem lub miodem, syropami lub dżemem. Można w nie zawinąć także plastry sera lub wędzonego tofu, lekko solonego łososia czy pieczoną pierś z kurczaka.