Zielona sałatka z gorącymi daktylami w boczku

Do przepisu

Bardzo elegancka, pożywna sałatka z jasnym dressingiem cytrusowym Dzięki tej sałatce możesz z łatwością „przeczekać” czas przygotowania dania głównego.

Złożoność: łatwo Kalorie: 422,36 kcal/porcję Porcje: 8 Gotowanie: 20 minut Używany: 16,30 g/29,89 g/23,50PiekarnikChłodzenieKolacjaDrugie danieSałatkaMenu dla dzieci8 marcaUrodzinyKarnawałNa świątecznym stoleNowy RokBoże NarodzenieBufetSKŁADNIKI NA 8 PORCJI300 g Camemberta lub dobrego cheddaraDługie plastry boczku o długości 200–300 g24 duże suszone daktyle bez syropu2 różowe grejpfruty50 ml oliwy z oliwek300 g mieszanki liści sałaty wielobarwnej50 g posiekanych orzechów laskowychczarny pieprzsól Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 220°C. Bardzo zimny ser pokroić na 24 kawałki. Plasterki boczku przekrój wzdłuż na pół, a następnie w poprzek na pół. Daktyle pokroić i ostrożnie usunąć pestki. Daktyle nafaszerować serem, zawinąć w kawałki boczku, papryki i wstawić do lodówki.

Krok 2

1 grejpfruta umyj pędzelkiem, osusz, usuń skórkę na drobnej tarce, skórkę wymieszaj z oliwą. Obierz grejpfruty tak, aby był widoczny miąższ. Filet pokroić w plastry pomiędzy foliami, zachowując wyciekający sok. Sok wlać do oleju ze skórką, dodać sól i pieprz – to jest sos.

Krok 3

Daktyle ułożyć na wyłożonej folią blasze do pieczenia i wstawić do górnej części piekarnika na 5 minut. Boczek powinien być złocistobrązowy.

Krok 4

Mieszankę sałat wymieszać z połową sosu i ułożyć na talerzach. Udekoruj plasterkami grejpfruta i gorącymi daktylami. Skropić dressingiem i posypać orzechami.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja