Do przepisu
Zharekha to tradycyjne danie rosyjskiej północy, które przygotowuje się ze wszystkiego – ziemniaków, grzybów, ryb. Pieczeń pomorską najczęściej przyrządza się z solonej ryby (dorsz lub navaga), namoczonej przed gotowaniem, ale można ją również przyrządzić ze świeżych ryb.
Złożoność: łatwo Kalorie: 386,44 kcal/porcję Porcje: 6 Gotowanie: 30 minut Dodać. czas: 1 godzina Używany: 31,13 g/15,62 g/30,49PiekarnikPrażeniePieczenieNa patelniKuchnia rosyjskaKuchnia północnaKolacjaKolacjaDrugie danieDanie główneSKŁADNIKI NA 6 PORCJI1–1,3 kg navagi1 kg ziemniaków2 duże cebule100-150 ml śmietanki „Dom na wsi” o zawartości tłuszczu 10–20%roztopione masłoświeżo zmielony czarny pieprzsól Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Odetnij głowę i ogon navagi, wypatrosz rybę, przecinając brzuch na całej długości. Rybę spłaszczyć, posolić i pieprzyć ze wszystkich stron, odstawić na 1 godzinę.
Krok 2
Obierz cebulę i pokrój w ćwiartki, niezbyt cienkie. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę o boku 2 cm. Oddzielnie podsmażyć cebulę na roztopionym maśle i soli na złoty kolor, a ziemniaki na złoty kolor, aż do połowy ugotowane.
Krok 3
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Umieść ziemniaki na ciężkiej (najlepiej żeliwnej) patelni lub patelni. Połóż cebulę na ziemniakach.
Krok 4
Gotuj navagę w małej ilości bardzo nisko wrzącej wody, 2 minuty. Ułożyć na ziemniakach i cebuli, zalać śmietaną wymieszaną z około 0,5 szklanki wywaru navaga. Umieścić na środku piekarnika i piec 25 minut. Podawać bardzo gorące.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. Źródło: „Gastronomia” #krem #ryba #ziemniaki #kuchnia rosyjska #drugie danie #obiad #obiad #spotkanie z przyjaciółmi #pieczenie #patelnia #kuchnia północna #smażenie #piekarnik #ghee #kuchnia rybnaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ? Jeszcze więcej pomysłów i przepisów – w naszych sieciach społecznościowych