Zespół Solanki Moskwa
gastronomia 20 października 2023 r5,00 (5)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1Komentarz Do przepisu
Solanka moskiewska to swoista wizytówka każdej gospodyni domowej – prawie każda ma swój sprawdzony przepis. Ale pomimo różnorodności przepisów, wszystkie łączy jedna zasada, ponieważ nie bez powodu nazwa zupy zawiera słowo „połączone”! Oznacza to, że możesz skomponować własną hodgepodge w zależności od swoich preferencji i możliwości. A także z obecności różnych przysmaków mięsnych w lodówce. Najważniejszą rzeczą wymaganą w przypadku klasycznej solanki mięsnej jest stworzenie jej niepowtarzalnego i rozpoznawalnego smaku. A definiują go kiszone ogórki i oliwki, smażona cebula i pasta pomidorowa. Dodaj na talerz łyżkę kwaśnej śmietany i plasterek cytryny, a Twoja mieszanka będzie błyszczeć najjaśniejszymi kolorami!
Złożoność: przeciętny Kalorie: 418,06 kcal/porcję Porcje: 8 Gotowanie: 30 minut Dodać. czas: 15 godz Używany: 9,64 g/37,84 g/8,23GotowanieKuchnia rosyjskaKolacjaZupaWegetarianizmSKŁADNIKI NA 8 PORCJImostek gotowany wędzony – 200 gkiełbaski myśliwskie – 4 szt.kiełbaski – 2 szt.ogórki kiszone – 200 gogórek kiszony – 120 mloliwki – 50 goliwki – 50 gkapary – 30 gcebula – 1 szt.czosnek – 2 ząbkipasta pomidorowa – 100 goliwa z oliwek – 2 łyżki. l.masło – 40 gliść laurowy – 2 szt.cukier – 1 łyżeczka.sólświeżo zmielony czarny pieprzAby przesłaćśmietana – 200 gnatka pietruszki – 2-3 gałązkicytryna – 1 szt. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Mostek pokroić w paski. Pokrój kiełbaski myśliwskie i kiełbaski w koła. Ogórki pokroić w cienkie paski. Cebulę pokroić w małe kostki. Posiekaj czosnek.
Krok 2
Ogórki włóż do małego rondla, dodaj masło, zalej 200 ml wody i zagotuj na dużym ogniu. Zmniejsz ogień do małego i gotuj przez 10 minut. Przygotowane ogórki zdejmij z ognia.
Krok 3
Umieść mostek na dużej patelni i gotuj na małym ogniu, często mieszając, od 7 do 10 minut. Z mostka należy wytopić jak najwięcej tłuszczu. Dodaj kiełbaski myśliwskie i kiełbaski i kontynuuj smażenie przez kolejne 5 minut. Przygotowane mięso przełożyć do dużego rondla.
Krok 4
Na tę samą patelnię dodaj oliwę z oliwek. Dodaj cebulę i gotuj na wolnym ogniu, aż będzie przezroczysta, 5-7 minut. Często mieszaj cebulę szpatułką. Dodajemy przecier czosnkowo-pomidorowy, doprawiamy cukrem i pieprzem i smażymy kolejne 5 minut często mieszając.
Krok 5
Na patelnię z kiełbasą i mostkiem włóż warzywa i koncentrat pomidorowy. Do rondla wlać 2,5 litra gorącej wody i doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu. Zmniejsz ogień do niskiego.
Krok 6
Dodać przygotowane ogórki, oliwki, oliwki i kapary. Ułożyć liść laurowy i zalać solanką. Ponownie zagotuj, zmniejsz ogień do małego i gotuj mieszankę przez 10 minut.
Krok 7
Spróbuj mieszanki, aby uzyskać równowagę soli i dodaj sól, jeśli to konieczne. Jeśli chcesz, wlej 1 łyżkę na patelnię. l. sok z cytryny. Pozostawić do zaparzenia pod pokrywką na 10-15 minut. Usuń liść laurowy.
Krok 8
Podczas gdy zupa się gotuje, usuń łodygi i drobno posiekaj liście pietruszki. Cytrynę pokroić w cienkie plasterki. Mieszankę rozlewamy do talerzy, do każdego wkładamy po 1 łyżce. l. śmietanę i plasterek cytryny, doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem i posypać natką pietruszki.
PRZYDATNE RADY
Solanka może zawierać szeroką gamę produktów mięsnych. Do mieszanki można pokroić gotowaną wędzoną kiełbasę, na przykład cervelat lub salami, dodać kiełbaski z indyka lub dobrą gotowaną kiełbasę, drobno posiekaną gotowaną wołowinę lub nawet grillowanego kurczaka. Razem z ogórkami kiszonymi na patelnię można dodać kilka cienko pokrojonych marynowanych grzybów mlecznych.
PRZY OKAZJI
Zupę solimy bardzo ostrożnie – ze względu na oliwki, kapary, pikle i zalewę ogórkową bulion może być już dość słony i być może w ogóle nie będzie potrzeby dosalania patelni.