Do przepisu Stopień trudności: przeciętny Kalorie: 724,11 kcal/porcja Porcje: 8 Gotowanie: 40 minut Używany: 22,33 g/67,00 g/7,26Grill/grillPiekarnikPieczenieKolacjaDrugie danieDanie główne23 lutegoPiknikSKŁADNIKI NA 8 PORCJI1,5 kg żeberek wołowych6–7 główek czosnku1 duży kawałek białego chleba wiejskiego2 gałązki rozmarynu100 g sosu ostrygowego60 ml sosu sojowego10 g oliwy z oliwek30 ml czerwonego octu winnegośrednia sól morska,świeżo zmielony czarny pieprz Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Pokrój żeberka jedno lub dwa na raz. Mięso natrzeć ze wszystkich stron solą i pieprzem. Do marynaty wymieszaj sos ostrygowy, sos sojowy i 50 ml oliwy z oliwek. Mięso panierujemy, przekładamy do pojemnika, przykrywamy i marynujemy w lodówce od 8 do 24 godzin.
Krok 2
Na sos przygotuj 2 arkusze złożonej folii o wymiarach 30×30 cm. Główki czosnku przekrój w poprzek na pół i ułóż je na środku kawałków folii. Dodać gałązkę rozmarynu, sól, oliwę i łyżeczkę wody.
Krok 3
Podnieś brzegi folii, połącz i szczelnie skręć – w środku powinno być miejsce na parę, ale nie powinna ona uciekać. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C, aż czosnek będzie miękki, 30–35 minut.
Krok 4
Usuń skórkę z chleba. Miąższ posyp octem i wodą, aby zmiękł. Gotowy czosnek wyciśnij z łuski. Do szklanki blendera włóż czosnek, odrobinę rozmarynu i pieczywo, wlej 100 ml oleju, zmiksuj na gładką masę. Dodawaj oliwę, aż uzyskasz niezbyt gęsty, jednorodny sos.
Krok 5
Rozpal węgle w garnku do grillowania – powinny się wypalić i pokryć szarym popiołem. Grabie węgle do krawędzi garnka i umieścić żeberka na środku. Przykryj grill pokrywką i gotuj, obracając co 5 minut, aż będzie ugotowany, około 25 minut. Podawać z sosem.