Zdrowe lecho bez dodatku cukru: Twój sekret smakoszy!

Lecho bez cukru

Lecho bez cukru Do przepisu

Wiele osób obawia się robienia lecho bez cukru, wierząc, że cukier jest potrzebny jako środek konserwujący i bez niego preparat nie przetrwa. Cukier jest oczywiście konserwantem, ale aby poważnie ocenić jego właściwości konserwujące, trzeba go dodawać w dużych dawkach, np. Do dżemu. Do przetworów takich jak lecho dodaje się go zwykle dla smaku – nie oszukujmy się: nasz smak dość mocno psują wszelkiego rodzaju słodkie ketchupy i warzywa konserwowe, wręcz przesadnie przesiąknięte dużą zawartością cukru. Nasz przepis zadowoli diabetyków i tych, którym po prostu zależy na zdrowym odżywianiu. Do lecho nie dodamy tylko cukru, ale w rezultacie także octu. Ponieważ cukier będzie wyłącznie naturalny, nie potrzebujemy dodatkowego kwasu w zabiegu. Przy okazji o naturalnym cukrze: do naszego lecho starajcie się wybierać słodkie pomidory, paprykę i oczywiście słodką marchewkę. Okaże się bardzo smaczne i zdrowe.

Złożoność: przeciętny Kalorie: 1456,03 kcal/porcję Porcje: 1 Gotowanie: 1 godzina 30 minut Używany: 42,96 g/62,80 g/167,01KonserwowaniePustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘpapryka 1 kgPomidor (pomidor) 1,5 kgMarchew 300 grCebula 250 grCzosnek 4 ząbkiRafinowany olej roślinny 60 mlSól 1 łyżka.Słodki groszek 5 szt.Czarne ziarna pieprzu 8 szt.Goździk 2 szt.Liść laurowy 1 sztuka Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj warzywa. Cebulę obierz i pokrój w ćwiartki pierścieni. Marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w cienką kostkę lub półkola.

Lecho bez cukru
Lecho bez cukru ()

Krok 2

Uwolnij paprykę z łodyg i nasion, wytnij przegrody – są nieszkodliwe, ale nieapetyczne, białawe i luźne. Pokrój gęsty miąższ papryki na kawałki o dogodnym dla Ciebie kształcie.

Lecho bez cukru
Lecho bez cukru ()

Krok 3

Dbaj o pomidory. Wytnij łodygi. To, czy usuniesz skórkę, czy nie, zależy od Ciebie, ale zalecamy pozbycie się jej, aby małe, twarde loki skórki nie zepsuły konsystencji sosu.

Lecho bez cukru
Lecho bez cukru ()

Krok 4

W dużym rondlu zagotuj wodę i przygotuj miskę zimnej wody. Na skórce pomidorów wykonaj nacięcia w kształcie krzyża. Pomidory włożyć do wrzącej wody na 20-30 sekund, następnie przenieść do miski z zimną wodą.

Lecho bez cukru
Lecho bez cukru ()

Krok 5

Zdejmij skórkę z pomidorów, pokrój owoce na dowolne kawałki i zmiel blenderem. Nie ma potrzeby osiągania całkowitej jednorodności masy; pozostaw w niej małe kawałki pomidorów.

Lecho bez cukru
Lecho bez cukru ()

Krok 6

W rondlu o grubych ściankach rozgrzej olej roślinny. Umieść w nim posiekaną cebulę i marchewkę i gotuj na średnim ogniu przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając i unikając smażenia.

Lecho bez cukru
Lecho bez cukru ()

Krok 7

Umieść mieszaninę pomidorów w rondlu z cebulą i marchewką i zagotuj. W moździerzu rozdrobnić goździki oraz groszek czarny i ziele angielskie. Na patelnię dodaj przyprawy i sól.

Lecho bez cukru
Lecho bez cukru ()

Krok 8

Dusić warzywa w pomidorach przez 5–10 minut na małym ogniu. Połóż posiekaną paprykę na patelni. Mieszaj, zwiększaj ogień i doprowadzaj mieszaninę do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień do małego i gotuj paprykę przez 15-20 minut. Może być dłużej – czas zależy od tego, jak bardzo lubisz ugotowane warzywa w swoim lecho.

Lecho bez cukru
Lecho bez cukru ()

Krok 9

W tym samym czasie, gdy dusisz paprykę, przygotuj słoiki. Umyj je sodą i wysterylizuj w dogodny dla siebie sposób – w garnku z wodą, w piekarniku lub w kuchence mikrofalowej. Zagotuj pokrywki.

Lecho bez cukru
Lecho bez cukru ()

Krok 10

Obierz czosnek i pokrój goździki w cienkie plasterki. Razem z liściem laurowym wrzucamy na patelnię z warzywami, mieszamy i smażymy lecho przez kolejne 5 minut.

Lecho bez cukru
Lecho bez cukru ()

Krok 11

Gotowe gorące lecho od razu przekładamy do wysterylizowanych słoików i zwijamy. Odwróć słoiki do góry dnem i pozwól im powoli ostygnąć pod kocem lub kocem. Lepiej przechowywać w chłodnym miejscu.

Lecho bez cukru
Lecho bez cukru ()

UWAGA DO GOSPODARKI

Jeśli przygotowujesz lecho bez cukru ze względu na cukrzycę, ale chcesz, aby produkt był słodszy, dodaj do lecho naturalnego słodzika – stewii lub erytrytolu.

PRZY OKAZJI

Na koniec przygotowywania lecho bez cukru można dodać do niego świeże zioła wraz z czosnkiem – pietruszkę, seler, lubczyk. Ich pikantny aromat nie będzie nie na miejscu.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja