Lecho bez cukru
Do przepisu
Wiele osób obawia się robienia lecho bez cukru, wierząc, że cukier jest potrzebny jako środek konserwujący i bez niego preparat nie przetrwa. Cukier jest oczywiście konserwantem, ale aby poważnie ocenić jego właściwości konserwujące, trzeba go dodawać w dużych dawkach, np. Do dżemu. Do przetworów takich jak lecho dodaje się go zwykle dla smaku – nie oszukujmy się: nasz smak dość mocno psują wszelkiego rodzaju słodkie ketchupy i warzywa konserwowe, wręcz przesadnie przesiąknięte dużą zawartością cukru. Nasz przepis zadowoli diabetyków i tych, którym po prostu zależy na zdrowym odżywianiu. Do lecho nie dodamy tylko cukru, ale w rezultacie także octu. Ponieważ cukier będzie wyłącznie naturalny, nie potrzebujemy dodatkowego kwasu w zabiegu. Przy okazji o naturalnym cukrze: do naszego lecho starajcie się wybierać słodkie pomidory, paprykę i oczywiście słodką marchewkę. Okaże się bardzo smaczne i zdrowe.
Złożoność: przeciętny Kalorie: 1456,03 kcal/porcję Porcje: 1 Gotowanie: 1 godzina 30 minut Używany: 42,96 g/62,80 g/167,01KonserwowaniePustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘpapryka 1 kgPomidor (pomidor) 1,5 kgMarchew 300 grCebula 250 grCzosnek 4 ząbkiRafinowany olej roślinny 60 mlSól 1 łyżka.Słodki groszek 5 szt.Czarne ziarna pieprzu 8 szt.Goździk 2 szt.Liść laurowy 1 sztuka Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj warzywa. Cebulę obierz i pokrój w ćwiartki pierścieni. Marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w cienką kostkę lub półkola.
Lecho bez cukru ()
Krok 2
Uwolnij paprykę z łodyg i nasion, wytnij przegrody – są nieszkodliwe, ale nieapetyczne, białawe i luźne. Pokrój gęsty miąższ papryki na kawałki o dogodnym dla Ciebie kształcie.
Lecho bez cukru ()
Krok 3
Dbaj o pomidory. Wytnij łodygi. To, czy usuniesz skórkę, czy nie, zależy od Ciebie, ale zalecamy pozbycie się jej, aby małe, twarde loki skórki nie zepsuły konsystencji sosu.
Lecho bez cukru ()
Krok 4
W dużym rondlu zagotuj wodę i przygotuj miskę zimnej wody. Na skórce pomidorów wykonaj nacięcia w kształcie krzyża. Pomidory włożyć do wrzącej wody na 20-30 sekund, następnie przenieść do miski z zimną wodą.
Lecho bez cukru ()
Krok 5
Zdejmij skórkę z pomidorów, pokrój owoce na dowolne kawałki i zmiel blenderem. Nie ma potrzeby osiągania całkowitej jednorodności masy; pozostaw w niej małe kawałki pomidorów.
Lecho bez cukru ()
Krok 6
W rondlu o grubych ściankach rozgrzej olej roślinny. Umieść w nim posiekaną cebulę i marchewkę i gotuj na średnim ogniu przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając i unikając smażenia.
Lecho bez cukru ()
Krok 7
Umieść mieszaninę pomidorów w rondlu z cebulą i marchewką i zagotuj. W moździerzu rozdrobnić goździki oraz groszek czarny i ziele angielskie. Na patelnię dodaj przyprawy i sól.
Lecho bez cukru ()
Krok 8
Dusić warzywa w pomidorach przez 5–10 minut na małym ogniu. Połóż posiekaną paprykę na patelni. Mieszaj, zwiększaj ogień i doprowadzaj mieszaninę do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień do małego i gotuj paprykę przez 15-20 minut. Może być dłużej – czas zależy od tego, jak bardzo lubisz ugotowane warzywa w swoim lecho.
Lecho bez cukru ()
Krok 9
W tym samym czasie, gdy dusisz paprykę, przygotuj słoiki. Umyj je sodą i wysterylizuj w dogodny dla siebie sposób – w garnku z wodą, w piekarniku lub w kuchence mikrofalowej. Zagotuj pokrywki.
Lecho bez cukru ()
Krok 10
Obierz czosnek i pokrój goździki w cienkie plasterki. Razem z liściem laurowym wrzucamy na patelnię z warzywami, mieszamy i smażymy lecho przez kolejne 5 minut.
Lecho bez cukru ()
Krok 11
Gotowe gorące lecho od razu przekładamy do wysterylizowanych słoików i zwijamy. Odwróć słoiki do góry dnem i pozwól im powoli ostygnąć pod kocem lub kocem. Lepiej przechowywać w chłodnym miejscu.
Lecho bez cukru ()
UWAGA DO GOSPODARKI
Jeśli przygotowujesz lecho bez cukru ze względu na cukrzycę, ale chcesz, aby produkt był słodszy, dodaj do lecho naturalnego słodzika – stewii lub erytrytolu.
PRZY OKAZJI
Na koniec przygotowywania lecho bez cukru można dodać do niego świeże zioła wraz z czosnkiem – pietruszkę, seler, lubczyk. Ich pikantny aromat nie będzie nie na miejscu.