Pomidory i jabłka na zimę
Do przepisu
Delikatny smak, który podbije każdego smakosza – to pomidory i jabłka na zimę. Dodanie plasterków jabłka do puszki pomidorów nadaje im świeży, owocowy i lekko słodki smak. Miłośnicy wykwintnej kuchni z pewnością docenią takie konserwy. A jednocześnie przygotowanie tak wspaniałych pomidorów nie jest trudniejsze niż zwykłe marynowane.
Złożoność: łatwo Kalorie: 78,62 kcal/porcję Porcje: 10 Gotowanie: 15 minut Dodać. czas: 5 minut Używany: 1,85 g/0,35 g/17,20KonserwowanieMarynowaniePustyPrzekąskaWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 10 PORCJI1,5 kg pomidorów 2 średnie jabłka 1 różyczka słodkiej pietruszkiNa marynatę:1,5 litra wody 1 łyżka. l. sól 5 łyżek. l. cukier 1 łyżeczka Esencja octowa 70% Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj trzylitrowy sterylizowany słoik na pomidory i jabłka na zimę. Jabłka pokroić w plasterki i usunąć rdzeń. Paprykę obierz z nasion i pokrój w paski.
Krok 2
Napełnij słoik pomidorami i plasterkami jabłka. Po bokach ułożyć paski papryki i pietruszki. Napełnij słoik do samej góry wrzącą wodą, przykryj pokrywką i odstaw na 5 minut.
Krok 3
Wodę ze słoika odlać do rondla, dodać cukier, sól i esencję octową, zagotować. Wlać marynatę do słoika i zwinąć pokrywkę. Odwróć słoik do góry dnem, zawiń i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
UWAGA DO GOSPODARKI
Jeśli chcesz, aby jabłka w preparacie były bardzo delikatne, możesz je obrać nie tylko z rdzenia, ale także ze skórki. Wybieraj tylko jabłka dobrej jakości, bez wgnieceń i uszkodzeń.
PRZY OKAZJI
Na zimę lepiej jest przyjmować późno dojrzewające odmiany jabłek na pomidory z jabłkami. Lepiej zachowują swój smak, gdy są marynowane. Ponadto ich miąższ jest gęstszy, co sprawia, że nie rozmoknie podczas kiszenia.