Biszkopt na bułkę
Do przepisu
Bułeczki biszkoptowe stały się ostatnio modnym przysmakiem. Nie są zbyt trudne w przygotowaniu, ale aby produkt był piękny, trzeba spróbować upiec odpowiedni biszkopt na bułkę. Biszkopt według naszej receptury jest jednocześnie przewiewny i plastyczny, idealnie zwinięty w bułkę. A ciasto upieczone w formie stanie się podstawą biszkoptu.
Złożoność: przeciętny Porcje: 8 Gotowanie: 45 minut Dodać. czas: 45 godzPiekarniaWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmSKŁADNIKI NA 8 PORCJI100 g mąki pszennej premium lub „Esktra” 100 g skrobi ziemniaczanej 193 g żółtka (10 jaj C0) 25 g cukru waniliowego 8 g skórki z cytryny 378 g białka jaj (z 10 jaj C0) 145 g cukru pudru 1 g soli Dodatkowo: cukier proszek Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Blachę do pieczenia o wymiarach 30×40 cm wyłóż papierem do pieczenia. Dno formy do pieczenia o średnicy 18-20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Mąkę przesiać ze skrobią i cukrem waniliowym.
Krok 2
Żółtka ubić z cukrem waniliowym i skórką cytrynową na jasną, gęstą masę, która będzie spływać z trzepaczki szeroką wstęgą.
Krok 3
Wymieszaj białka z 1 łyżeczką. cukier puder i sól. Ubijaj na średnich obrotach, aż utworzy się drobna, jednorodna piana.
Krok 4
Stopniowo, nie przestając ubijać, dodawaj resztę proszku.
Krok 5
Za pomocą szpatułki połącz 1/3 ubitych białek z żółtkami i delikatnie wymieszaj. Dodać resztę ubitych białek, wymieszać szpatułką, uważając, aby nie zmniejszyć ich objętości.
Krok 6
Przesiej mąkę na spienioną masę i delikatnie wymieszaj ją szpatułką.
Krok 7
Ciasto ułożyć na blasze do pieczenia warstwą o grubości 1,5 cm i rozsmarować, odsuwając się na 2 cm od brzegów.
Krok 8
Wypełnij formularz resztą ciasta. Włóż blachę do piekarnika i natychmiast zmniejsz temperaturę do 180°C. Piec bułkę 12-15 minut, biszkopt w formie 20-25 minut. Ciastko jest gotowe, gdy jego powierzchnia po naciśnięciu palcem stanie się złocista i elastyczna.
Krok 9
Wyjmij biszkopt z piekarnika. Posyp powierzchnię płaskiego biszkoptu cukrem pudrem, przykryj czystym arkuszem papieru do pieczenia i ostrożnie przełóż na niego biszkopt. Ułożyć na drucianej kratce i zdjąć papier, na którym wypiekano ciastko.
Krok 10
Zwiń go ciasno, aby papier znalazł się w środku. Gdy bułka całkowicie ostygnie, można ją rozpakować, posmarować nadzieniem i ponownie zwinąć.
Krok 11
Po upieczeniu na patelni ostudź biszkopt na metalowej kratce przez 10 minut, a następnie przesuń nożem po boku formy, aby uwolnić biszkopt. Wyjąć z formy i całkowicie ostudzić na metalowej kratce.
PRZYDATNE RADY
Ciastko potrzebuje czasu, żeby się ustabilizować. Idealnie upieczone ciasto należy wystudzić, następnie zawinąć w folię spożywczą i pozostawić na minimum dzień.