Zaskakujący przepis: Biszkopt zamieniony w bułkę!

Biszkopt na bułkę

bułka, biszkopt, białko, jajka, Alena Spirina, Olga Peniozabiszkopt, bułka, białko, jajka, Alena Spirina, Olga Peniozabułka, biszkopt, białko, jajka, Alena Spirina, Olga Penioza Do przepisu

Bułeczki biszkoptowe stały się ostatnio modnym przysmakiem. Nie są zbyt trudne w przygotowaniu, ale aby produkt był piękny, trzeba spróbować upiec odpowiedni biszkopt na bułkę. Biszkopt według naszej receptury jest jednocześnie przewiewny i plastyczny, idealnie zwinięty w bułkę. A ciasto upieczone w formie stanie się podstawą biszkoptu.

Złożoność: przeciętny Porcje: 8 Gotowanie: 45 minut Dodać. czas: 45 godzPiekarniaWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmSKŁADNIKI NA 8 PORCJI100 g mąki pszennej premium lub „Esktra” 100 g skrobi ziemniaczanej 193 g żółtka (10 jaj C0) 25 g cukru waniliowego 8 g skórki z cytryny 378 g białka jaj (z 10 jaj C0) 145 g cukru pudru 1 g soli Dodatkowo: cukier proszek Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Blachę do pieczenia o wymiarach 30×40 cm wyłóż papierem do pieczenia. Dno formy do pieczenia o średnicy 18-20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Mąkę przesiać ze skrobią i cukrem waniliowym.

Krok 2

Żółtka ubić z cukrem waniliowym i skórką cytrynową na jasną, gęstą masę, która będzie spływać z trzepaczki szeroką wstęgą.

Krok 3

Wymieszaj białka z 1 łyżeczką. cukier puder i sól. Ubijaj na średnich obrotach, aż utworzy się drobna, jednorodna piana.

Krok 4

Stopniowo, nie przestając ubijać, dodawaj resztę proszku.

Krok 5

Za pomocą szpatułki połącz 1/3 ubitych białek z żółtkami i delikatnie wymieszaj. Dodać resztę ubitych białek, wymieszać szpatułką, uważając, aby nie zmniejszyć ich objętości.

Krok 6

Przesiej mąkę na spienioną masę i delikatnie wymieszaj ją szpatułką.

Krok 7

Ciasto ułożyć na blasze do pieczenia warstwą o grubości 1,5 cm i rozsmarować, odsuwając się na 2 cm od brzegów.

Krok 8

Wypełnij formularz resztą ciasta. Włóż blachę do piekarnika i natychmiast zmniejsz temperaturę do 180°C. Piec bułkę 12-15 minut, biszkopt w formie 20-25 minut. Ciastko jest gotowe, gdy jego powierzchnia po naciśnięciu palcem stanie się złocista i elastyczna.

Krok 9

Wyjmij biszkopt z piekarnika. Posyp powierzchnię płaskiego biszkoptu cukrem pudrem, przykryj czystym arkuszem papieru do pieczenia i ostrożnie przełóż na niego biszkopt. Ułożyć na drucianej kratce i zdjąć papier, na którym wypiekano ciastko.

Krok 10

Zwiń go ciasno, aby papier znalazł się w środku. Gdy bułka całkowicie ostygnie, można ją rozpakować, posmarować nadzieniem i ponownie zwinąć.

Krok 11

Po upieczeniu na patelni ostudź biszkopt na metalowej kratce przez 10 minut, a następnie przesuń nożem po boku formy, aby uwolnić biszkopt. Wyjąć z formy i całkowicie ostudzić na metalowej kratce.

PRZYDATNE RADY

Ciastko potrzebuje czasu, żeby się ustabilizować. Idealnie upieczone ciasto należy wystudzić, następnie zawinąć w folię spożywczą i pozostawić na minimum dzień.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja