Zaskakujący kawior z dyni z nutą czosnku

Kawior dyniowy z czosnkiem

Kawior z cukinii z pieczonym czosnkiem Do przepisu

Kawior dyniowy z czosnkiem to doskonała przystawka, która zachowuje wszystkie smaki lata, za którymi każdy z nas tak bardzo tęskni zimą. Ważną cechą potrawy jest wstępne podpalenie czosnku: dzięki temu traci on ostrość, staje się delikatny, słodkawy i nabiera dymnego aromatu. Bardzo dobrym pomysłem jest również wykorzystanie tymianku w połączeniu z czosnkiem do przygotowania kawioru dyniowego: nuty korzenne harmonijnie komponują się z całością i nadają smakowi tej pozornie zwyczajnej potrawy bardzo oryginalne odcienie.

Złożoność: przeciętny Porcje: 1 Gotowanie: 1 godzina 20 minutPiekarnikPrażeniePieczenieDusząc się, marniejącKolacjaKolacjaPrzekąskaWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ3-4 główki czosnku, liście tymianku 2 kg dojrzałej cukinii 3 duże dojrzałe pomidory 4 duże cebule oliwa z oliwek sól, pieprz Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj składniki na kawior z dyni. Najpierw przekrój 3-4 główki czosnku na pół w poprzek. Ułożyć na 2 kawałkach folii, skropić oliwą, doprawić solą i pieprzem, posypać listkami tymianku, zawinąć i piec w temperaturze 180°C przez 25-30 minut.

Krok 2

Cukinię na kawior obierz ze skórki i nasion, następnie zetrzyj na grubej tarce. Można też pokroić w cienkie paski. Obierz i posiekaj cebulę bardzo drobno.

Krok 3

Trzy duże dojrzałe pomidory na kawior dyniowy przekrój w poprzek, następnie zalej je kilkukrotnie wrzątkiem. Lekko ostudzić, obrać i pokroić na małe kawałki.

Krok 4

Cebulę smażymy w kotle na oliwie z oliwek przez 5–7 minut. Dodać cukinię, zwiększyć ogień i smażyć, mieszając, aż prawie cały płyn odparuje.

Krok 5

Dodać przygotowane pomidory. Zmniejsz temperaturę. Gotuj kawior z cukinii, aż płyn odparuje. Mieszaj od czasu do czasu, aby warzywa się nie przypaliły.

Krok 6

Gotowy czosnek wyciśnij z łuski, rozgnieć widelcem na pastę z kawałkami i dodaj do kociołka. Dodać sól, pieprz i wymieszać. Przed podaniem ostudź gotowy kawior z dyni.

Krok 7

Lub umieść gorący kawior z dyni z czosnkiem w wysterylizowanych słoikach. Dodatkowo pasteryzuj przedmiot przez kolejne 15-20 minut. Zamknij pokrywkami, odwróć i ostudź, przykryty grubym ręcznikiem.

PRZYDATNE RADY

Lepiej jest usunąć nasiona z pomidorów na kawior z cukinii z czosnkiem: dzięki temu konsystencja przystawki będzie bardziej jednolita i mniej wilgotna. Obrane owoce przekrój na połówki i łyżeczką usuń środek.

PRZY OKAZJI

Kawior dyniowy z czosnkiem można podać na stole jako samodzielną przekąskę lub uzupełnić chrupiącym tostem z chleba żytniego lub pszennego, według upodobań.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja