Zaskakujący kawior dyniowy z pikantną pastą pomidorową

Kawior dyniowy z pastą pomidorową

Kawior z dyni Do przepisu

Kawior dyniowy z koncentratem pomidorowym to bardzo popularne danie w Rosji. A jeśli zwyczajowo przygotowujesz jedzenie na zimę w domu, prawdopodobnie masz swój własny, popisowy przepis na tę przekąskę. Zaletą tego kawioru jest to, że można go łączyć z niemal każdym składnikiem! Jako uzupełnienie możesz zastosować zioła i zioła, które masz w swoim ogrodzie lub na sklepowych półkach, a efekt będzie znakomity. A także, choć jest to dla nas niezwykłe, do kawioru dyniowego z koncentratem pomidorowym można dodać coś bardziej egzotycznego, na przykład imbir, trawę cytrynową, bazylię, kminek, kolendrę. Próbuj, eksperymentuj, wybieraj własne kombinacje!

Złożoność: przeciętny Kalorie: 546,47 kcal/porcja Porcje: 6 Gotowanie: 2 godziny 30 minut Używany: 8,89 g/14,77 g/94,50PustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 6 PORCJI4 kg cukinii 500 g cebuli 500 g marchwi 10 ząbków czosnku pęczek pietruszki 400 g koncentratu pomidorowego 150 ml białego octu winnego 1 szklanka cukru 2 łyżki. l. sól 2–3 łyżeczki. olej roślinny świeżo zmielony czarny pieprz Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj składniki na kawior dyniowy z koncentratem pomidorowym. Najpierw zajmij się cukinią. Obierz je i usuń nasiona. Miąższ pokroić w półpierścienie o grubości 5–7 mm.

Krok 2

Obierz cebulę i marchewkę na kawior z dyni. Cebulę pokroić w drobną kostkę, marchewkę zetrzeć na grubej tarce lub pokroić w bardzo cienkie paski.

Krok 3

Obierz i posiekaj czosnek na kawior dyniowy z koncentratem pomidorowym. Posortuj pietruszkę, opłucz zimną wodą i osusz, rozłóż na ręcznikach papierowych. Następnie zmielić.

Krok 4

Na dużej patelni rozgrzej olej roślinny i usmaż cukinię. Gotowe kawałki odłóż na durszlak, aby odsączyć nadmiar płynu. Będzie to miało najlepszy wpływ na konsystencję kawioru.

Krok 5

Dodaj trochę więcej oleju roślinnego na patelnię. Dodaj cebulę i marchewkę. Smaż warzywa na średnim ogniu, aż będą miękkie (około 15-20 minut).

Krok 6

Przygotowaną cukinię, cebulę i marchewkę przełóż małymi porcjami przez drobnozębną maszynkę do mięsa i przełóż do miski. Przenieść do rondla w celu ostatecznego ugotowania kawioru z dyni.

Krok 7

Dodać sól, cukier, pieprz, ocet i koncentrat pomidorowy. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 2 godziny na małym ogniu, mieszając. za 5 minut Przed końcem gotowania do kawioru dyniowego dodaj czosnek i pietruszkę.

Krok 8

Kawior dyniowy z koncentratem pomidorowym ułóż w wysterylizowanych słoikach i zwiń. Odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.

PRZYDATNE RADY

Przed dodaniem czosnku do kawioru dyniowego z koncentratem pomidorowym należy go upiec układając całe ząbki w skórce na blasze do pieczenia w temperaturze 180°C przez 30 minut. Straci ostrość i stanie się słodkawy, bardzo delikatny.

PRZY OKAZJI

Do przygotowania kawioru dyniowego z koncentratem pomidorowym lepiej wybrać rafinowany olej roślinny, który ma neutralny smak i nie zagłuszy „dźwięku” warzyw i ziół.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja