Kawior dyniowy z pastą pomidorową
Do przepisu
Kawior dyniowy z koncentratem pomidorowym to bardzo popularne danie w Rosji. A jeśli zwyczajowo przygotowujesz jedzenie na zimę w domu, prawdopodobnie masz swój własny, popisowy przepis na tę przekąskę. Zaletą tego kawioru jest to, że można go łączyć z niemal każdym składnikiem! Jako uzupełnienie możesz zastosować zioła i zioła, które masz w swoim ogrodzie lub na sklepowych półkach, a efekt będzie znakomity. A także, choć jest to dla nas niezwykłe, do kawioru dyniowego z koncentratem pomidorowym można dodać coś bardziej egzotycznego, na przykład imbir, trawę cytrynową, bazylię, kminek, kolendrę. Próbuj, eksperymentuj, wybieraj własne kombinacje!
Złożoność: przeciętny Kalorie: 546,47 kcal/porcja Porcje: 6 Gotowanie: 2 godziny 30 minut Używany: 8,89 g/14,77 g/94,50PustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 6 PORCJI4 kg cukinii 500 g cebuli 500 g marchwi 10 ząbków czosnku pęczek pietruszki 400 g koncentratu pomidorowego 150 ml białego octu winnego 1 szklanka cukru 2 łyżki. l. sól 2–3 łyżeczki. olej roślinny świeżo zmielony czarny pieprz Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj składniki na kawior dyniowy z koncentratem pomidorowym. Najpierw zajmij się cukinią. Obierz je i usuń nasiona. Miąższ pokroić w półpierścienie o grubości 5–7 mm.
Krok 2
Obierz cebulę i marchewkę na kawior z dyni. Cebulę pokroić w drobną kostkę, marchewkę zetrzeć na grubej tarce lub pokroić w bardzo cienkie paski.
Krok 3
Obierz i posiekaj czosnek na kawior dyniowy z koncentratem pomidorowym. Posortuj pietruszkę, opłucz zimną wodą i osusz, rozłóż na ręcznikach papierowych. Następnie zmielić.
Krok 4
Na dużej patelni rozgrzej olej roślinny i usmaż cukinię. Gotowe kawałki odłóż na durszlak, aby odsączyć nadmiar płynu. Będzie to miało najlepszy wpływ na konsystencję kawioru.
Krok 5
Dodaj trochę więcej oleju roślinnego na patelnię. Dodaj cebulę i marchewkę. Smaż warzywa na średnim ogniu, aż będą miękkie (około 15-20 minut).
Krok 6
Przygotowaną cukinię, cebulę i marchewkę przełóż małymi porcjami przez drobnozębną maszynkę do mięsa i przełóż do miski. Przenieść do rondla w celu ostatecznego ugotowania kawioru z dyni.
Krok 7
Dodać sól, cukier, pieprz, ocet i koncentrat pomidorowy. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 2 godziny na małym ogniu, mieszając. za 5 minut Przed końcem gotowania do kawioru dyniowego dodaj czosnek i pietruszkę.
Krok 8
Kawior dyniowy z koncentratem pomidorowym ułóż w wysterylizowanych słoikach i zwiń. Odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
PRZYDATNE RADY
Przed dodaniem czosnku do kawioru dyniowego z koncentratem pomidorowym należy go upiec układając całe ząbki w skórce na blasze do pieczenia w temperaturze 180°C przez 30 minut. Straci ostrość i stanie się słodkawy, bardzo delikatny.
PRZY OKAZJI
Do przygotowania kawioru dyniowego z koncentratem pomidorowym lepiej wybrać rafinowany olej roślinny, który ma neutralny smak i nie zagłuszy „dźwięku” warzyw i ziół.