Zaskakująco szybkie śniadanie: Mrożone serniki to najlepszy wybór!

Mrożone serniki: najlepsza opcja na szybkie śniadanie

Mrożone serniki: najlepsza opcja na szybkie śniadanie

Mrożone serniki – dlaczego jest to potrzebne? Ogólnie rzecz biorąc, serniki to nasz rosyjski fetysz, który uwielbiają dorośli i dzieci, a wiele z nich jest gotowych do jedzenia każdego dnia. Problemem jest to, że niewiele osób chce codziennie gotować serniki. A dobrym rozwiązaniem jest zgarnąć się raz, przygotować dużą ilość na raz i zamrozić! Podpowiadamy, jak prawidłowo przygotować mrożone serniki.

Mrożone serniki, najlepsza opcja na szybkie śniadanie

Mrożone serniki: etapy przygotowania

Przygotowanie masy twarogowej

  • Aby serniki bardziej przypominały twaróg niż mąkę, weź jak najbardziej suchy twarożek (lub odciśnij nadmiar płynu pod ciśnieniem).
  • Nie należy przyjmować niskotłuszczowego twarogu: pyszne serniki uzyskuje się o zawartości tłuszczu co najmniej 5%, a jeszcze lepiej od 9 do 18%.

Na 500 g twarogu wystarczy 1 jajko, aby przygotować mrożone serniki (można dodać jeszcze 12 żółtka dla bardziej jedwabistej konsystencji), 1 łyżka. l. cukier, 1/2 łyżeczki. sól, 2 łyżki. l. kasza manna i 2 łyżki. l. mąka lub skrobia kukurydziana.

Układ produktów do mrożonych serników
Układ produktów do mrożonych serników

Wszystkie składniki przygotowane na serniki można ugniatać ręcznie, można też użyć miksera lub blendera.

Rozpoczęcie przygotowania masy twarogowej do serników mrożonych
Rozpoczęcie przygotowania masy twarogowej do serników mrożonych

Formowanie przyszłych mrożonych serników

Gdy masa twarogowa stanie się jednorodna, należy ją włożyć do lodówki na 30 minut, a jeszcze lepiej na kilka godzin. Robi się to tak, aby kasza/mąka pęczniała, wchłonęła cały płyn, a zamrożone serniki nie rozpadały się na patelni podczas pieczenia.

Formowanie masy twarogowej do wyrobu serników mrożonych
Formowanie masy twarogowej do wyrobu serników mrożonych

Po wyjęciu masy twarogowej z lodówki połóż ją na stole lub desce do krojenia posypanej mąką. Uformuj grubą kiełbasę i podziel na równe części. Jeśli gotujesz dużo mrożonych serników, użyj wagi.

Najpierw uformuj z ciasta kulki, a następnie je spłaszcz
Najpierw uformuj z ciasta kulki, a następnie je spłaszcz

Najpierw formujemy z ciasta kulki – najlepiej robić to mokrymi rękami – i zwilżamy je przed każdym kolejnym sernikiem. Następnie spłaszcz kulki. Zrób to na desce posypanej mąką lub skrobią. Skrobią może być mąka kukurydziana, pszenna, ryżowa/ryżowa. Pokrywa serniki cieńszą warstwą, tworząc podczas smażenia mocną i piękną złotobrązową skórkę.

Gotowe preparaty na przyszłe mrożone serniki
Gotowe preparaty na przyszłe mrożone serniki

Pakowanie serników do mrożenia

Bardzo wygodnym sposobem pakowania przyszłych mrożonych serników jest pocięcie papieru do pieczenia na kwadraty nieco większe od serników i włożenie kawałków papieru pomiędzy serniki, tak aby się nie sklejały. Nie zapomnij strząsnąć nadmiaru mąki z przygotowanych serników!

Serniki przygotowane do zamrożenia
Serniki przygotowane do zamrożenia

Wieża 4Do torebek włożyć 6 serników wyłożonych papierem. Wąskie woreczki na kanapki świetnie się do tego nadają. Nie ma potrzeby budowania wyższych wież z przyszłych mrożonych serników, w przeciwnym razie dolne odkształcą się pod ciężarem górnych.

Nie zapomnij podpisać paczki: serniki i data przygotowania/opakowania. W przeciwnym razie będziesz się później zastanawiać, co to jest i kiedy zostało przygotowane.

Serniki do zamrożenia włóż do plastikowej torby i opatrz etykietą
Serniki do zamrożenia włóż do plastikowej torby i opatrz etykietą

Serniki do zamrożenia można umieścić nie w torbie, ale w pojemniku na żywność. Zrobi to każdy z hermetycznie zamkniętą pokrywą. Zasady są takie same: serniki przekładamy papierem do pieczenia, podpisujemy i zamrażamy.

Serniki można zamrozić w odpowiednim pojemniku na żywność
Serniki można zamrozić w odpowiednim pojemniku na żywność

Jeżeli serniki były smażone przed zamrożeniem, zastosuj metodę kombinowaną: szybko smaż serniki z obu stron na dużym ogniu, tak aby utworzyła się skórka na patelni żaroodpornej. Następnie włóż naczynia do piekarnika nagrzanego do 150°C i piecz serniki do momentu, aż będą gotowe.

Przed zamrożeniem takie serniki należy włożyć do lodówki na kilka godzin, a następnie włożyć do zamrażarki.

Gotowe serniki przed zamrożeniem należy włożyć do lodówki, a następnie do zamrażarki.
Gotowe serniki przed zamrożeniem należy włożyć do lodówki, a następnie do zamrażarki.

Zamroź gotowe serniki, podobnie jak serniki mrożone.
Zamroź gotowe serniki, podobnie jak serniki mrożone.

Przygotowanie mrożonych serników

Zamrożone serniki należy smażyć na patelni lub piec w piekarniku bez uprzedniego rozmrożenia.

Na patelnię wlej trochę ghee lub oleju roślinnego. Smaż mrożone serniki na małym ogniu, po 2 minuty z każdej strony. Odwróć 34 razy, aż serniki będą ugotowane w środku. Czas zależy od grubości serników.

Mrożone serniki można piec w piekarniku. W tym celu należy rozgrzać piekarnik do 180°C w trybie „od dołu do góry” lub do 160°C z włączoną konwekcją. Zamrożone serniki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 12 minut18 minut, ponownie w zależności od grubości serników.

Gotowanie mrożonych serników na patelni
Gotowanie mrożonych serników na patelni

Gotowe mrożone serniki można rozmrażać w lodówce. Aby to zrobić, potrzebujesz 8 z nichPrzenieś z zamrażarki do lodówki na 12 godzin, to znaczy będą mieli czas na rozmrożenie wieczorem na śniadanie.

Lub rozmroź serniki w kuchence mikrofalowej, w trybie rozmrażania, jeśli nie lubisz gorących serników. A jeśli lubisz gorąco, to przy połowie mocy. W pobliżu umieść szklankę do połowy wypełnioną wodą, aby zamrożone serniki nie zrobiły się gumowate pod wpływem mikrofal.

Gotowe mrożone serniki można rozmrażać w kuchence mikrofalowej
Gotowe mrożone serniki można rozmrażać w kuchence mikrofalowej
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #syrnikiPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGIDodaj komentarz Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja