Zaskakująco Szybki i Smakowity Przepis na Koreńską Marynowaną Cukinię

Błyskawiczna koreańska marynowana cukinia

Błyskawiczna marynowana cukinia Do przepisu

Szybko gotująca się marynowana cukinia po koreańsku może zmienić postrzeganie cukinii wśród tych, którzy ją nie doceniają lub są przyzwyczajeni do jedzenia tych warzyw wyłącznie w formie duszonej i smażonej. Cukinia ma nieograniczony ukryty potencjał. Koniecznie wykorzystajcie go i nasz przepis, gdy cukinia jest jeszcze bardzo młoda i silna, ma drobne pestki i delikatną skórkę, której nie trzeba odcinać. Niestety, „starsza” cukinia nie nadaje się do takiej sztuczki. Pokochasz tę pikantną przystawkę z surowej cukinii i będziesz ją robić regularnie, zapominając o ogórkach i pomidorach.

Złożoność: łatwo Kalorie: 136,76 kcal/porcja Porcje: 6 Gotowanie: 20 minut Dodać. czas: 30 minut Używany: 1,46 g/11,98 g/5,67MarynowanieKolacjaKolacjaPrzekąskaWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmPiknikSKŁADNIKI NA 6 PORCJIMłoda cukinia 500 grKoperek 15 grCzosnek 3 szt.Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia 60mlSok cytrynowy 1 łyżka.Nasiona kolendry 3 grCzarne ziarna pieprzu 5 szt.Sezam 1 łyżka.Sól 3mlCukier 3 gr Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj marynatę. Obrane ząbki czosnku układamy na desce, rozgniatamy płaską stroną noża i drobno siekamy. Możesz także przepuścić czosnek przez specjalną prasę.

Krok 2

Umyty koperek osusz ręcznikiem papierowym, oddziel liście od łodyżek i drobno posiekaj. Nie potrzeba żadnych łodyg. Do dużej miski włóż czosnek i koperek, lekko rozgnieć, dodaj oliwę i sok z cytryny.

Krok 3

W moździerzu utrzeć nasiona kolendry i ziarna czarnego pieprzu. Do miski z dressingiem dodaj przyprawy, dodaj sól i cukier. Wymieszaj marynatę i poczekaj, aż cukier i sól całkowicie się rozpuszczą.

Krok 4

Cukinię myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, odcinamy łodygę i miejsce przyczepu jajnika. Cukinię bez obierania pokroić w bardzo cienkie podłużne plasterki.

Krok 5

Plasterki cukinii włóż do miski z marynatą. Delikatnie wymieszaj szpatułką lub drewnianymi pałeczkami azjatyckimi. Plastry powinny być całkowicie pokryte pikantną marynatą.

Krok 6

Miskę z marynowaną koreańską cukinią przykryj folią spożywczą lub przykryj szczelną pokrywką. Włóż przekąskę do lodówki na 30 minut. W tym czasie cukinia wystarczająco się marynuje, ale zachowuje gęstą konsystencję.

Krok 7

Wyjmij miskę z cukinią z lodówki i ponownie delikatnie wymieszaj, uważając, aby nie zmiażdżyć ani nie zniekształcić warzyw. Przełóż przystawkę do pięknej salaterki, posyp sezamem i od razu podawaj.

PRZYDATNE RADY

W przepisie na przekąskę można wprowadzić drobne zmiany i uzupełnienia – zamiast soku z cytryny do miski z marynatą wlać 2 łyżeczki octu stołowego, oliwę z oliwek zastąpić innym, wybranym przez siebie olejem roślinnym. Do marynaty można dodać także 1 liść laurowy lub gałązkę estragonu. W razie potrzeby cukinię można zastąpić młodą.

UWAGA DO GOSPODARKI

Cukinię na koreańską szybką przekąskę można pokroić nie w cienkie plasterki nożem, ale w długie wstążki za pomocą obieraczki do warzyw. Aby nadać marynowanej cukinii azjatycki akcent, dopraw ją do smaku chili w proszku.

PRZY OKAZJI

Sensowne jest lekkie podsmażenie nasion sezamu do szybkiego gotowania koreańskiej marynowanej cukinii na suchej patelni. Zajmie to dosłownie 2 minuty. Najważniejsze, aby nie zapomnieć wymieszać – nasiona sezamu mogą natychmiast się spalić, jeśli nie będziesz ich uważnie obserwować.

Aby nadać gotowej przystawce bardziej formalny wygląd, wstążki kiszonej cukinii zwiń w ciasne ruloniki, ułóż na talerzu i udekoruj ziołami – danie będzie wyglądało bardzo oryginalnie i efektownie.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja